An Analytical Study of the Food Security Situation of Animal Food Commodities in Egypt

Document Type : Original Article

Authors

1 Higher Institute for Cooperation and Agricultural Extension in Assiut

2 Agric. Econ. Dept., Fac. of Agric., Assiut Univ., Assiut

Abstract

The food issue is one of the most important strategic issues of concern to Egypt, which strives to increase the rates of self-sufficiency, reduce the food gap and achieve food security from agricultural and animal commodities. And the research aims to study and analyze the productive and consumption capacities of livestock, poultry and fish and their repercussions in an attempt to achieve food security in Egypt. The research results showed that the percentage of self-sufficiency in total meat decreased annually by about 0.75%, from red meat annually by about 1.11%, and from white meat by about 0.42%. While the percentage of self-sufficiency in Milk & Dairy Production increased annually by about 0.63%. Egypt relied on abroad to meet its needs of total meat by about 12,08%, about 20.22% of red meat, about 2.18% of white meat, about 17.62% of fish, about 0.08% of eggs, and about 19.54% of Milk and dairy Production.                                                                                                   

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة تحلیلیة لوضع الأمن الغذائی للسلع الغذائیة الحیوانیة فی مصر

Authors [العربیة]

  • حسن موسي رضوان محمد 1
  • عبد الرحيم محمد عبد الموجود 2
1 قسم الاقتصاد الزراعي، کلية الزراعة، جامعة أسيوط
2 قسم الاقتصاد الزراعي، کلية الزراعة، جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

تعد قضیة الغذاء من أهم القضایا الاستراتیجیة التی تهم مصر، والتی تسعی جاهدة الی زیادة معدلات الاکتفاء الذاتی وتقلیل الفجوة الغذائیة وتحقیق الأمن الغذائی من السلع الزراعیة النباتیة والحیوانیة, ویهدف البحث إلی دراسة وتحلیل للطاقات الإنتاجیة والاستهلاکیة للثروة الحیوانیة والداجنة والأسماک وانعکاساتها فی محاولة الوصول إلی تحقیق الأمن الغذائی فی مصر, واعتمد البحث على مؤشرات الأمن الغذائی فی دراسة حالة الامن الغذائی للسلع الغذائیة الحیوانیة فی مصر, وقد تبین من النتائج البحثیة تناقص نسبة الاکتفاء الذاتی من جملة اللحوم سنویا بنحو 0.75% ومن اللحوم الحمراء سنویا بنحو 1.11%, ومن اللحوم البیضاء بنحو 0.42%. فی حین تزایدت نسبة الاکتفاء الذاتی من الالبان ومنتجاتها سنویا بنحو 0.63%. واعتمدت مصر على الخارج فی سد احتیاجاتها من جملة اللحوم بنحو 12.08%, ونحو 20.22% من اللحوم الحمراء, ونحو 2.18% من اللحوم البیضاء, ونحو 17.62% من الاسماک, ونحو 0.08% من البیض, ونحو 19.54% من الالبان ومنتجاتها.

Keywords [العربیة]

  • السلع الغذائية الحيوانية
  • أزمة الغذاء
  • الاکتفاء الذاتي
  • الأمن الغذائي