Mycobiota and Mycotoxins Associated with Wheat Grains and some of its Products in Upper Egypt

Document Type : Original Article

Abstract

Mycobiota and mycotoxins associated with wheat grains and some of its products intended for human consumption in Upper Egypt, such as wheat flour, kishk, shamsy bread, Burghol and biscuits have been investigated. The obtained results indicated that all the studied products showed various levels of fungal contamination specially wheat flour, which was highly contaminated, followed by wheat burghol. Many species belonging to several genera of fungi were isolated from all the studied products. Aspergillus was the most predominant genus followed by Penicillium. Aflatoxin B1 detected in 40% of burghol samples and 20% of wheat grains and kishk samples. Sterigmatocystin detected in 40 % of wheat grain samples, meanwhile zearalinone occurred in 20% of wheat flour samples.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الفطریات والسموم الفطریة المصاحبة لحبوب القمح وبعض منتجاتها فی صعید مصر

Abstract [العربیة]

تناول البحث دراسة أنواع الفطریات وسموم الفطریات المرتبطة بحبوب القمح وبعض منتجاتها المخصصة للاستهلاک البشری فی صعید مصر مثل دقیق القمح والخبز الشمسی والکشک والبرغل وأنواع مختلفة من البسکویت التجاری. أوضحت النتائج التی تم الحصول علیها أن جمیع المنتجات التی تمت دراستها ظهرت بها مستویات مختلفة من التلوث بالفطریات خاصة دقیق القمح الذی کان الأکثر تلوثاویلیه برغل القمح. تم عزل وتعریف العدید من الأنواع الفطریة التی تنتمی إلى عدة أجناس من الفطریات وکان جنس الأسبرجیلس هو الأکثر انتشارا فی جمیع أنواع المنتجات المدروسة ویلیه جنس البنسلیوم.
أظهرت نتائج تحلیل السموم الفطریة تواجد سم الأفلاتوکسین ب 1 فی 40% من عینات برغل القمح، 20% فی کل من عینات حبوب القمح وعینات الکشک، بینما تواجد سم الاسترجماتوسیستین فی 40% من عینات حبوب القمح وسم الزیرالینون فی 20% من عینات دقیق القمح.

Keywords [العربیة]

  • الفطريات
  • السموم الفطرية
  • حبوب القمح
  • منتجات حبوب القمح
  • التلوث