Influence of Nitrogen Fertilization on Traits Related to Lodging and Yield in Bread Wheat Genotypes

Document Type : Original Article

Abstract

The study was carried out during 2017/2018 and 2018/2019 seasons at the Exp. Farm of Assiut University, to Evaluate 20 bread wheat genotypes (Triticum aestivum L) for traits related to lodging resistance and yield under different levels of nitrogen fertilization i.e. 50, 75 and 100 kg N/fed.
The results could be summarized as follow:
-   There were highly significant differences among the studied genotypes, levels of nitrogen and genotypes x nitrogen interaction traits related to lodging.
-   Plant height was positively and high significantly correlated with the second internode length under all nitrogen levels, while it was negatively highly significantly correlated with second internode diameter with an increase nitrogen levels.
-   The mean plant height and length of second internode over all genotypes increased as nitrogen rate increased up to 100 kg N/fed.
-   Increasing nitrogen rate up to 75 kg/fed. led to significant increase in the stem diameter, dry weight/unit and internode length. However, adding more nitrogen fertilizer showed negative effect on the above mentioned traits.
-   The lodging percentage increased with the increase of nitrogen rate. The causes of lodging differed from cultivar to another.
-   The grain yield significantly increased with the increase of nitrogen rate up to 100 kg/fed.

-   Results showed that the genotype Sakha 93 was the best for lodging percentage.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر التسمید النیتروجینی علی الصفات ذات العلاقة بالرقاد والمحصول فی تراکیب وراثیة من قمح الخبز

Abstract [العربیة]

أجری هذا البحث فی موسمین 2017/2018، 2018/2019 بهدف تقییم عشرون ترکیب وراثی مختلفة من قمح الخبز تحت ثلاث مستویات من التسمید النیتروجینی هی 50 ، 75 ، 100 کیلوجرام نیتروجین/للفدان للصفات المرتبطة بالرقاد وهی ارتفاع النبات، طول السلامیة الثانیة، قطر الساق، الوزن الجاف/للوحدة، نسبة الرقاد بالإضافة إلی محصول الحبوب بمزرعة بحوث قسم المحاصیل – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط.
وکانت أهم النتائج المتحصل علیها:
-        کانت هناک فروق معنویة جداً بین مستویات التسمید النیتروجینی وکذلک بین التراکیب الوراثیة والتفاعل بین التسمید النیتروجینی والتراکیب الوراثیة لجمیع الصفات تحت الدراسة وذلک فی کلا الموسمین والتحلیل المشترک بین الموسمین.
-        أدی زیادة التسمید النیتروجینی 75 کیلوجرام/للفدان إلی زیادة فی الصفات المرتبطة بالرقاد (ارتفاع النبات – طول السلامیة الثانیة – قطر الساق – المادة الجافة) وبالتالی زیادة نسبة الرقاد. ولکن علی الجانب الآخر أدی ذلک إلی زیادة محصول الحبوب وذلک لجمیع التراکیب الوراثیة فی کلا الموسمین.
-        زیادة التسمید النیتروجینی إلی 100 کیلوجرام للفدان أدی إلی زیادة ارتفاع النبات وطول السلامیة الثانیة کما أدی هذا المعدل من زیادة التسمید النیتروجینی إلی نقص فی قطر الساق والمادة الجافة/للوحدة.
 

Keywords [العربیة]

  • التقييم
  • الطرز الوراثية للقمح
  • الأسمدة النيتروجينية