Physiological, Hematological, Biochemical and Oxidative Stress Indices in Growing Rabbits fed on Green Tomato Powder Supplemented Diets

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Agricultural Chemistry, Faculty of Agriculture, Minia University, Egypt .

2 Animal and Poultry Production Department, Faculty of Agriculture, Minia University, Egypt.

Abstract

Dietary antioxidants used in livestock systems are considered the key to improving animal production. In a search for unconventional dietary supplements for improving animal health and production, the current study assumed to investigate the effect of two concentrations (10 or 20 g/kg diet) of green tomato powder (GTP) in the diet of New Zealand white growing rabbits on physiological, hematological, biochemical and antioxidant parameters. A total of 24 unsexed New Zealand white growing rabbits (45 days old) were randomly divided into three experimental groups (8 rabbits each). The first group considered as a control group (no additives). The second and the third group were received GTP in the diet by 10 or 20 g/kg diet, respectively during 8 weeks. GTP (10 or 20 g/kg diet) administration exhibited a substantial positive effect on growing rabbits, including strengthening RBCs, Hb%, PCV%, and serum protein concentration, reduce serum lipids, enlarge activity of antioxidant enzymes and decrease malondialdehyde (MDA) level as a reliable marker of lipid peroxidation. These findings suggest that GTP has a potential effect of improving the health and production of New Zealand white growing rabbits.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

المؤشرات الفسیولوجیة والهیماتولوجیة والبیوکیمیائیة والاجهاد التأکسدی فی الأرانب النامیة المغذاه علی علائق مضاف الیها مسحوق الطماطم الخضراء

Authors [العربیة]

  • سالي محمد عبد العزیز الشافعي 1
  • حمادة عبد الحمید مهني علوان 2
  • ایناس محمود عباس طوسون 2
  • مها أحمد عبد اللطیف 2
  • مصطفي عبد الهادي عبد ا لحکیم 2
1 قسم الکیمیاء الزراعیة - کلیة الزراعة - جامعة المنیا
2 قسم الانتاج الحیواني والداجني - کلیة الزراعة -جامعة المنیا
Abstract [العربیة]

تعتبر مضادات الأکسدة الغذائیة التی تستخدم فی نظم تغذیة الحیوانات من أهم الوسائل فی تحسین الثروة الحیوانیة. وبحثا عن مکمل غذائی غیر تقلیدی لتحسین صحة وانتاجیة الحیوانات فقد أجریت هذه الدراسة باضافة ترکیزین من مسحوق الطماطم الخضراء (10 أو20 جم /کجم علیقة) الی علائق الأرانب البیضاء النیوزیلاندیة ودراسة تأثیرها علی بعض القیاسات الفسیولوجیة والهیماتولوجیة والبیوکیمیائیة ومضادات الأکسدة. فتم استخدام 24 أرنب غیر محددة الجنس عمر 45 یوم، وتم تقسیمهم عشوائیا الی ثلاث مجموعات کل مجموعة اشتملت علی 8 أرانب. اعتبرت المجموعة الأولی هی المجموعة الضابطة (الکنترول) والتی تغذت علی علیقة لا تحتوی علی مسحوق الطماطم الخضراء، أما المجموعة الثانیة والثالثة فتم تغذیتها علی علائق تحتوی علی مسحوق الطماطم الخضراء بترکیز 10 او 20 جم /کجم علیقة علی التوالی لمدة ثمانیة أسابیع. وقد أظهرت النتائج أن مسحوق الطماطم الخضراء بترکیز 10 او 20 جم /کجم علیقة له تأثیرات ایجابیة کبیرة علی الأرانب النامیة من خلال زیادة عدد کرات الدم الحمراء ، ونسبة الهیموجلوبین ، وطول عمود الدم ، وترکیز بروتینات السیرم ، وانخفاض نسبة الدهون فی السیرم ، وزیادة النشاط المضاد للأکسدة بالاضافة الی تقلیل مستوی المانوالدهید فی السیرم والذی یعتبر العلامة الممیزة لأکسدة الدهون. وعلی ذلک یتضح من هذه النتائج أن مسحوق الطماطم الخضراء له تأثیر قوی وایجابی لتحسین صحة وانتاجیة الأرانب البیضاء النیوزیلاندیة النامیة.

Keywords [العربیة]

  • مضادات الأکسدة
  • الکيمياء الحيوية
  • أمراض الدم
  • الطماطم الخضراء
  • الأرانب