Pre-harvest Treatments to Reduce Incidence of the Soft Scald and to Enhance Coloration of “Anna” Apple Fruits

Document Type : Original Article

Authors

Horticulture Department (Pomology), Faculty of Agriculture, Damanhour University, Egypt.

Abstract

Few attempts have been made to overcome problem of the soft scald. Many factors and conditions are associated with such physiological disorder. In this study, seven-years-old "Anna" apple trees were preharvest sprayed during 2016 and 2017 growing seasons with lisophos 1000mg/ litre, potassium sulphate 2%, calcium sulphate 2% and their combinations in order to investigate their influence on initiation of the soft scald and fruit quality especially fruit coloration at harvest as well as keeping fruit quality during storage for seven days on refrigerator. Lisophos alone or plus either calcium sulphate or potassium sulphate reduced initiation of the soft scald at harvest as compared with untreated fruits, in addition to retarding the loss of fruitfirmness. The application of potassium sulphate alone or incorporated with lisophos treatment increased fruit diameter, fruit TSS, total sugars, peel anthocyanin and carotene contents but decreased fruit acidity, peel chlorophyll a and b as compared with control. After seven days of refrigerated shelf life, the application of lisophos plus calcium sulphate retarding the loss of flesh firmness, reduced weight loss% and incidence of the soft scald percentage. This study provided evidences about the possibility of reducing incidence of the soft scald in "Anna" apples by preharvest application of lisophos plus either calcium sulphate or potassium sulphate, while, enhancing fruit quality and coloration.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقلیل حدوث اللفحة الطریة وتحسین لون ثمار صنف التفاح الأنا بمعاملات ما قبل الجمع

Authors [العربیة]

  • کریم محمد فرج
  • سعید محمد عطیة
قسم البساتین (فاکهة)، کلیة الزراعة-جامعة دمنهور -مصر.
Abstract [العربیة]

بالرغم من وجود العدید من العوامل والظروف المرتبطة بحدوث مشکلة اللفحة الطریة، الا ان هناک القلیل من المحاولات التى تمت للتغلب على هذا الاختلال الفسیولوجى، وقد أجریت هذة الدراسة خلال عامى 2016، 2017 حیث تم رش أشجار التفاح عمر 7 سنوات بهذة المعاملات التالیة قبل الجمع وهذة المعاملات کالتالى: اللیزوفوس 1000 مجم/لتر، سلفات البوتاسیوم 2%، سلفات الکالسیوم 2% والخلیط بینهم وذلک لدراسة تاثیر هذة المعاملات على حدوث اللفحة الطریة وجودة ثمار التفاح وخصوصا لون الثمار عند الجمع وأیضا المحافظة على جودة الثمار بعد الجمع بعد تخزینها لمدة أسبوع على درجة حرارة الثلاجة. حیث أدت المعاملة باللیزوفوس بمفردة أو مخلوطا بسلفات الکالسیوم أو سلفات البوتاسیوم الى تقلیل حدوث اللفحة الطریة بالاضافة الى تاخیر فقد صلابة الثمار عند الجمع مقارنة بالکنترول کما أدت المعاملة بسلفات البوتاسیوم بمفردها أو مخلوطة مع اللیزوفوس الى زیادة قطر الثمار، محتواها من النسبة المئویة لکل من المواد الصلبة الذائبة الکلیة%، السکریات الکلیة% ومحتوى الثمار من صبغة الانثوسیانین بینما أدت الى تقلیل الحموضة الکلیة% ومحتوى الثمار من کلوروفیل أ و ب مقارنة بالکنترول. بعد أسبوع من حیاة الثمار المبردة على الرف فى الثلاجة المنزلیة، أدت المعاملة باللیزوفوس مخلوطا بسلفات الکالسیوم الى تاخیر فقد صلابة لحم الثمار وتقلیل کلا من الفقد فى الوزن وتطور اللفحة الطریة فى ثمار التفاح. وتوصى هذة الدراسة بامکانیة تقلیل حدوث اللفحة الطریة وتحسین صفات الجودة واللون فى ثمار التفاح باستخدام اللیزوفوس مخلوطا مع سلفات الکالسیوم او سلفات البوتاسیوم.

Keywords [العربیة]

  • فواکه طازجة
  • سکر التفاح
  • ما قبل الحصاد
  • الکالسيوم
  • البوتاسيوم
  • التخزين