Influence of Packaging and Cold Storage Conditions on the Physio-chemical Properties of Barhi Date Fruits

Document Type : Original Article

Authors

1 Dept., Food and Science Technology, Faculty of Agriculture, Assuit Universit

2 Dept., Food Engineering and Packaging, Food and Science Technology Institute, A g r i- culture Research Center.

3 Dept., Food Engineering and Packaging, Food and Science Technology Institute, Agriculture Research Center.

Abstract

The fruit of date palm (Phoenix dactylifera L.) ‘Barhi’ is mainly harvested at Khalal stage, whereas fruits are physiologically mature, hard and crisp. Fruits are suitable for consumption at Khalal stage but due to their high moisture content, they are very perishable with low storage life. The physicochemical properties of Barhi fruits grown at Americana framers, Giza, Egypt, which packed inpolyamide/polyethylene (PA/PE), polyethylene (PE) and polypropylene (PP), under cold storage temperatures (5±1º C) in response to vacuum and modified atmosphere packaging (MAP) with N2 were studied. Fruits were analyzed at four time intervals after packing (0, 3, 6 and 9 weeks) and evaluated for their quality characteristics: texture, weight loss, total soluble solids (TSS), pH, moisture content, acidity and sugar content.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر التعبئة وظروف التخزین المبرد علی الخواص الفیزوکیمائیة لثمار البلح البرحی

Authors [العربیة]

  • بلبل رمضان 1
  • ماجدة عبدالحميد سليم 1
  • خالد سید أحمد ناجي 2
  • زینب سید محمد علي 3
1 کلية الزراعة -جامعة اسيوط
2 مرکز البحوث الزراعیة- الجيزة-القاهرة
3 مرکز البحوث الزراعیة-الجيزه-القاهرة
Abstract [العربیة]

ثمار البلح البرحی یتم حصادها فی مرحلة الخلال حیث تکون الثمار ناضجة فسیولوجیاَ, وتکون مناسبة للإستهلاک فی هذه المرحلة ونظراَ لارتفاع محتوی رطوبتها فإنها تکون سریعة التلف مما یؤدی الی انخفاض العمر التخزینی لها.
تم دراسة الخواص الفیزوکیمائیة لثمار بلح البرحی (صنف رطب عالی الجودة) والتی تم الحصول علیها من مزارع امریکانا بالجیزة- مصر, والمعبأة فی عبوات من البولی أمید/بولی إیثیلین, البولی إیثلین والبولی بروبلین تحت ظروف التخزین المبرد (5±1°م), وکذلک دراسة مدی تأثرجودة هذه الثمار بالتعبئة تحت تفریغ وتحت جو غازی معدل من النیتروجین. تم تحلیل الثمار علی مدی أربع فترات تخزینیة بعد التعبئة (0, 3, 6 و 9 أسابیع). وقد تم تقییم الثمار خلال الاربع فترات تخزینیة من حیث خواص الجودة: القوام, الفقد فی الوزن, المواد الصلبة الذائبة الکلیة, الأس الهیدروجینی, محتوی الرطوبة, الحموضة والسکریات الکلیة.
تبین من النتائج المتحصل علیها أن الثمار بالشماریخ المعبأة فی عبوات من البولی بروبلین تحت جو غازی معدل من النیتروجین اظهرت اقل تغیر بالنسبة لکل من: القوام, الفقد فی الوزن, المواد الصلبة الذائبة الکلیة, الأس الهیدروجینی, محتوی الرطوبة والحموضة کما کان التغیر فی محتوی السکریات الکلیة الأقل مقارنة بالمعاملات الأخری.

Keywords [العربیة]

  • ثمار البرحي
  • التخزين
  • التغليف الجوي المعدل
  • خصائص الجودة