The Impact of Agricultural Price Policy on the Production and Consumption of Wheat in the Province of Assiut, using Partial Equilibrium Model

Document Type : Original Article

Authors

1 Agric. Economics Dept., Fac. Agric., Assiut Uiniv.

2 Institute Agric. Economics Res., Assiut Res. Unit

Abstract

The research problem was in the presence of controversy and doubts remain about the positive and negative impacts of the implementation of agricultural policies of economic reform which was summoned for that study to assess the effects resulting from the application of those policies on the productivity and economic variables for the wheat crop in Assiut.
The targeting of this research measured after application of the policy of economic reform on the wheat crop as the largest crop area of Assiut Governorate, and through the application of partial equilibrium model to estimate the net loss or gain of each of the product and the consumer as well as the change in revenue the government and foreign exchange earnings .

Main Subjects


Article Title [العربیة]

أثر السياسة السعرية الزراعية علي إنتاج وإستهلاك محصول القمح في محافظة أسيوط بإستخدام نموذج التوازن الجزئي

Authors [العربیة]

  • على عيسى 1
  • احمد عبد الحفيظ 1
  • احمد عبدالعزيز 2
  • السيد البرعى 2
1 Agric. Economics Dept., Fac. Agric., Assiut Uiniv.
2 Institute Agric. Economics Res., Assiut Res. Unit
Abstract [العربیة]

لقد مرت الزراعة المصرية بالعديد من التغيرات الهيكلية منذ بداية الستينات وحتي الأن, فقد تميز النظام الإقتصادي خلال الستينات حتي أوائل الثمانينات بالتخطيط المركزي الذي تمثل في تدخل الدولة في التسعير والتوريد الإجباري للمحاصيل وتسويقها بأسعار تقل عن قيمتها العالمية, مما ادي إلي العديد من الأثار السلبية كإنخفاض المساحة المزروعة لبعض المحاصيل الإستراتيجية مثل القمح بسبب تهرب المزارعين من زراعة هذا المحصول, وعدم توريد الكميات المطلوبة منه للدولة عن طريق الجمعيات التعاونية .
لذا تبنت الدولة سياسة الإصلاح الإقتصادي في منتصف الثمانينات والتي تعتمد علي تطبيق إقتصاديات السوق الحر وإعطاء القطاع الخاص الدور الأكبر في التنمية الإقتصادية, والنهوض بقطاع الزراعة بهدف تحسين الإنتاج الزراعي وتسويق هذا المنتج وفقاً لآليات السوق وظروف العرض والطلب, حيث تم إلغاء التوريد الإجباري للمحصول وإلغاء الدعم على مستلزمات الإنتاج وتحرير سعر المحصول وإطلاق حرية التعامل في إنتاج المحصول ومستلزماته ([1]).



([1]) محمد سالم مصطفي مشعل (دكتور)، وأخرون, التقييم الإقتصادي لأثر تطبيق برامج الإصلاح الإقتصادي في قطاع الزراعة, مجلة إتحاد الجامعات العربية للدراسات والبحوث الزراعية, جامعة عين شمس, المجلد رقم(13), العدد رقم (1), مارس 2005, ص 33.