Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Genetic Analysis for Diallel Crosses on Egyptian Cotton (Gossypium barbadense L.)التحلیل الوراثی للهجن الدائریة فی القطن المصری1155264010.21608/ajas.2019.52640ENKh. A.O.El-ArefAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Al- Azhar University, AssiutI. NAbd-El ZaherAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Al- Azhar University, AssiutM. H.HaridyAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Al- Azhar University, AssiutH. M.ShrmokhAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Al- Azhar University, AssiutJournal Article20190524The present experiment was carried out to assess the general combining ability (GCA) and specific combining ability (SCA) of seven important commercial cultivars of Egyptian cotton and their 21 F<sub>1</sub> and F<sub>2</sub> crosses. Significant differences among genotypes were found for all studied traits.اجریت حدیثا دراسة علی القدرة العامة والقدرة الخاصة لاهم سبعة اصناف من القطن المصری من طراز بربادنز وهی جیزة (88,86,80,90,92,87,83) حیث تم تحلیل تلک الاباء مع الجیل الاول والثانی الخاص بتلک الاباء عن طریق تحلیل جرفن المودیل الاول الطریقة الثانیة حیث وجدت معنویة مختلفة بین کل صفات تحت الدراسة بذلک یمکن القول ان تلذ الصفات یتحکم فیها الفعل الاضافی وغیر الاضافی حیث وجد نسبة تباین القدرة العامة الی تباین القدرة الخاصة اقل من الوحدة فی کل الصفات.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Response of Two Sunflower Cultivars to Foliar Spray by Different Zinc Oxide Nanoparticles Concentrationsاستجابة صنفین من عباد الشمس للرش الورقی بترکیزات مختلفة من اکسید الزنک النانومتری16265264110.21608/ajas.2019.52641ENEl-SaadiAbdel-Hamid Ali Abdel-MawlaFaculty of Agriculture, Assiut UniversityA. M.MahmoudAgronomy Dept., Faculty of Agric., Assiut Uni., EgyptAsmaa S.Abou-BakrAgronomy Dep., Agric. Fac., Assiut Univ., Egypt.M. A.HassanFood Science and Technology Dep., Agric. Fac., Assiut Univ., Egypt.Journal Article20190611A field experiment was conducted at the Agronomy Department Farm, Faculty of Agriculture, Assiut University during 2017 and 2018 seasons to study the response of two sunflower cultivars to foliar spray by different zinc oxide nanoparticles concentrations.اجریت تجربة حقلیة بمزرعة قسم المحاصیل، کلیة الزراعة، جامعة أسیوط خلال موسمی 2017 و 2018 م وذلک لدراسة استجابة صنفین من عباد الشمس للرش الورقی بترکیزات مختلفة من أکسید الزنک النانومتری. وقد استخدم تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة بثلاث مکررات. وقد رتبت ترکیزات أکسید الزنک النانومتریة (صفر و 100 و200 و300 و400 و500 جزء فی الملیون) أفقیا بینما رتبت الأصناف (سخا53- جیزة 102) رأسیاً. اشارت النتائج الى ان الصفات التى تم دراستها وهی عدد البذورللقرص ، وزن المائة بذرة (جم), وزن البذورللنبات، محصول البذور(کجم/فدان)، نسبة الزیت (٪) ومحصول الزیت (کجم/فدان) تأثرت معنویا بترکیزات اکسید الزنک النانومتریة لکلا الموسمینAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Induced mutations in some wheat (Triticum aestivum L.) genotypes.استحداث الطفرات فی بعض الطرز الوراثیة فی قمح الخبز27385264210.21608/ajas.2019.52642ENB. H.AhmedAgronomy Dept., Fac. of Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.Journal Article20190725This investigation was carried out to induce mutations in bread wheat (<em>Triticum aestivum</em> L) at the Experimental and Research Farm, Faculty of Agriculture, Al-Azhar University.أجرى هذا البحث بالمزرعة التجریبیة البحثیة بکلیة الزراعة جامعة الأزهر- فرع أسیوط خلال موسمین 2017 /2018 ، 2018/۲۰١9 لمعرفة تاثیر اثنین من المطفرات الکیمیائیة الدای میثیل سلفوکسید و الصودیوم آزید علی بعض الصفات المظهریة فی صنفین من قمح الخبز و، تم استخدام الصودیوم آزید بترکیزات(2۰۰۰ ، 4۰۰۰ ، 6۰۰۰ جزء فى الملیون)،), واستخدم الداى میثیل سلفوکسید بترکیزات (١۰۰۰ ، ۲۰۰۰ ، ٣۰۰۰ جزء فى الملیون). <br /> Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Effect of Intercropping Maize with Cowpea on the Yield and its Qualityتأثیر تحمیل الذرة الشامیة مع اللوبیا علی المحصول وجودته39475264810.21608/ajas.2019.52648ENInaam HelmyGalal MohamedFaculty of Agriculture, Assiut UniversityF. M.F.Abdel-MotagallyAgron. Dept., Fac. of Agric., Assiut Univ., Egypt.M. A.M.AbdullahAnimal production Dept., Fac. Agric. Assiut Univ., Assiut, EgyptSamah M.ElsaidAgronomy Dept., Fac. Agric. Assiut Univ., Assiut, EgyptM. A.ElmorshedyAgronomy Dept., Fac. Agric. Assiut Univ., Assiut, EgyptJournal Article20190806A field experiment was conducted at the Agronomy Department Farm, Faculty of Agriculture, Assiut University Egypt., during two summer growing seasons of 2017 and 2018 to study the relative advantage of intercropping systems of maize with cowpea on the yield and its attributes as well as some quality traits.تم إجراء تجربة حقلیة فی مزرعة قسم المحاصیل، کلیة الزراعة ، جامعة أسیوط، خلال الموسمین الصیفیین 2017 و 2018 لدراسة تاثیر تحمیل الذرة مع اللوبیا على المحصول ومساهماته وکذلک بعض صفات الجودة للوبیا العلف. وقد وضعت التجربة فی تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة مع اربع مکررات. أوضحت النتائج التی تم الحصول علیها اختلافات کبیرة بین معاملات التحمیل علی جمیع صفات الذرة الشامیة التی شملتها الدراسة باستثناء طول الکوز و وزن ل100حبهAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Effects of Some Growth Promoting Substances on the Rate of Growth and Lactic Acid Production by Bifidobacterium bifidum in Sterilized Skim Milkتاثیر بعض العوامل المحفزة للنمو علی معدل نمو وانتاج الحموضة لبکتریا Bifidobacterium bifidum فی اللبن الفرز المعقم48585264910.21608/ajas.2019.52649ENA. I.HassanDairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut UniversityY. M.A.ElderwyDairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut UniversityDalia G.KamelDairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptEmanA.Dairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptJournal Article20190709Effect of some growth promoting substances, i.e., yeast extract, fructose, and peptone on the growth rate and acid production by <em>Bifidobacterium bifidum</em> in sterilized skim milk at 40°C was studied. Growth promoting substances were added to milk in three different concentrations, i.e., 0.1, 0.3, and 0.5%. The obtained results indicated that the three substances resulted in an increased of growth and lactic acid production by <em>Bifidobacterium bifidum</em>. The maximum cell population in the presence of yeast extract reached were 25x10<sup>4</sup>, 12x10<sup>5</sup> and 21x10<sup>5</sup> CFU/ml after 12 hours. In the presence of 0.1, 0.3 and 0.5%, respectivelyلقد تمت دراسة بعض العوامل المحفزة للنمو مثل مستخلص الخمیرة والفرکتوز والببتون علی معدل نمو بکتریا <em>Bifidobacterium bifidum</em> وانتاجها للحموضة فی اللبن الفرز المعقم. <br />تم اضافة المواد المحفزة للنمو للبن بثلاث ترکیزات مختلفة (0,1% و 0,3% و 0,5%). <br />وقد وجد ان هذه المواد أدت الی زیادة معدل النمو لبکتریا <em>Bifidobacterium bifidum</em> وزیادة فی انتاجها للحموضة.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Potential Inhibitory Effect of Probiotic Lactococcus lactis and Lactobacillus acidophilus on Helicobacter pylori in Traditional Egyptian White Soft Cheese:In vitro Studyدراسه معملیه لإختبار قدرة بکتریا حمض اللاکتیک لاکتوباسیلس لاکتیس و لاکتوباسیلس أسیدوفیلس علی تثبیط نمو بکتریا هالیکوباکتر بایلوری فی الجبنه البیضاء59735265010.21608/ajas.2019.52650ENR. K.El DairoutyDairy Science Department, Food Industries and Nutrition Division, National
Research Centre, Dokki, EgyptS. M.AbdelhamedDairy Science Department, Food Industries and Nutrition Division, National
Research Centre, Dokki, EgyptMona MohammadAbou El NourBotany -Women Faculty -Ain Shams Univ.0000-0002-9450-4909Journal Article20191009<em>acidophilus</em> and or <em>Lactococcus lacti</em>s in Kariesh and Talaga cheeses Several investigations have considered <em>Helicobacter pylori</em> as a foodborne pathogen and have detected in different milk products such asKariesh and Talaga cheeses, which are common dairy products in the Egyptian market. Traditional specific culture media and methods were followed up in studying the activity and vitality of <em>Lactobacillus </em>contaminated with <em>H. pylori</em> and their inhibitory effect, as Inhibition Ratio % (InhR %), on the bacterial pathogen. <em>H. pylori</em> survived for one month in Kariesh cheese samples whether they were manufactured withco-culture of<em> Lac. lactis and Lb. acidophilus </em>or <em>Lac. lactis</em> solelyکثیر من الأبحاث تعتبر الهالیکوباکتر من الکائنات التی تسبب فساد الأغذیه و قد ثبت وجوده فی کثیر من منتجات الألبان مثل الجبن القریش و الثلاجه والتی تعتبر من المنتجات الشائعه فی مصر. وقد أستخدمت الطرق و البیئات التقلیدیه لمتابعة و دراسة نمو و تأثیر بکتریا اللاکتوباسیلس أسیدوفیلس و لاکتوباسیلس لاکتیس کمزرعه مزدوجه أولاکتوباسیلس لاکتیس کمزرعه منفرده علی الجبن القریش و الثلاجه الملوثه ببکتریا الهالیکوباکتر بایلوری.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Factors Affecting Adventitious Root Formation and Subsequent Growth and Flowering of Tabernaemontana divarticataعوامل مؤثرة على تکوین الجذور العرضیة ونمو وازهار التبرنامونتانا دیفارتیکاتا74845265110.21608/ajas.2019.52651ENJournal Article20191009<em>Tabernaemontana divarticata </em>cuttings were dipped in talk powder contained IAA, IBA and NAA, each used individually at 1000ppm, then planted in different rooting media; clay, peat moss, peat + perlite (1:1 v/v), peat + sand (1:1) and vermiculite to define the optimum combinations of rooting media and auxin for stimulating root formation, shoot growth and flowering.أجریت هذه الدراسة بمزرعة أبحاث نباتات الزینة بکلیة الزراعة - جامعة أسیوط خلال الموسمین 2013 / 2014و 2014/2015 لتحدید المعاملة الأکثر تأثیراً فى زیادة قدرة عقل التبرنامونتانا على التجذیر وتنشیط النمو الخضرى والجذرى والزهرى. شملت الدراسة بعض منظمات النمو ( اندول حمض الخلیک ، إندول حمض البیوتریک ، نفثالین حمض الخلیک ، کل على حده بترکیز 1000 جزء فى الملیون مخلوطا بمسحوق التلک) وبیئات التجذیر: طمى ، فیرمیکیولیت ، بیت موس، بیت موس + بیرلیت (1:1) ، بیت موس + رمل (1:1) حیث غمست قواعد العقل فى خلیط الهرمون وزرعت بعد ذلک مباشرة فى تلک البیئات.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Shoot Elongation Response of Bougainvillea Plant to Pruning and Slow- Release fertilizerاستجابة استطالة فروع نبات الجهنمیة للتقلیم والسماد بطئ الذوبان85975265210.21608/ajas.2019.52652ENMohamed M.GadOrnamental Plants Dept., Fac. Agric., Assiut University, Egypt.Journal Article20191009Potted bougainvillea plants (one-year old) were pruned to have one or two- branches and fertilized once a season with slow –release NPK fertilizer (17-17-17) at the rates of 0, 10 and 20 g/pot.أجریت الدراسة بمزرعة ابحاث نباتات الزینة - کلیة الزراعة – جامعة أسیوط خلال موسمى 2013/2014 و2014/2015 على نباتات الجهنمیة جلابرا صنف سنووایت للحصول على نبات طویلة الافرع لزراعتها فى الاسوار النباتیة وتغطیة البرجولات , ولتحقیق هذا الهدف قلمت النباتات لکى تحتوى على فرع او فرعین وسمدت بالسماد ن فو بو (17-17-17) بطئ الذوبان بترکیز صفر , 10و20 جرام لکل اصیص 30سم.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Removal of Copper (II) and Ferric (III) Ions from Aqueous Solutions by Adsorption Using Potato Peelازالة ایونات کلا من النحاس و الحدید من المحلول المائی بالادمصاص باستخدام قشور البطاطس981115273710.21608/ajas.2019.52737ENLamiaa M.M.El-MaghrabyAgric. Biochemistry Dept., Fac. of Agriculture, Zagazig University, Zagazig, EgyptJournal Article20191010In this work, potato peel wastes were used as absorbents to remove heavy metals (Cu <sup>+2</sup> and Fe <sup>+3</sup>) from aqueous solutions using adsorption method.یهدف البحث الی امکانیة استخدام قشور البطاطس لازالة کلا من ایونات النحاس والحدید من المحالیل المائیة وذلک بدراسة تاثیر کلا من کمیة المادة وترکیز العنصر ودرجة الحموضة.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Physico-chemical Evaluation of White and Pink Grapefruit (Citrus paradisi) Juiceالتقییم الفیزیائی والکیمیائی لعصیر الجریب فروت الابیض والقرنفلی1121225274210.21608/ajas.2019.52742ENM. A.SeleimFood Science and Technology Dept., Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut.Manal A.M.HassanFood Science and Technology Dept., Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut.A. S.M.SalehFood Science and Technology Dept., Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut.0000-0002-8616-3729Nadia H.A.Food Science and Technology Dept., Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut.Journal Article20191010Two grapefruits juices from white and pink cultivars were studied to evaluate some physical properties, chemical, antioxidantive components, antioxidant activity, as well as, minerals and some vitamins.تهدف هذة الدراسه الی دراسه بعض الخواض الفیزیائیه والتقییم الکیمیائی لصنفین من عصیر الجریب فروت (الصنف ذو اللب الابیض والصنف ذو اللب القرنفلی) حیث محتواها من مضادات الاکسده والنشاط المضاد للأکسده وکذالک المعادن وبعض الفیتامینات. أظهرت النتائج أن العصیر ذو اللب الأبیض کان أعلى فی نسبة TSS و pH و TSS/Acid وکانت قیمتهم کالاتی 12.00٪ و 3.51 و 10.61 مقارنة بـ 11.60٪ و 3.45 و 6.04 للعصیر ذو اللب القرنفلی على التوالی.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Moringa oleifera Extraction as Alternative Option for Controlling Citrus Post-harvest Green and Blue Molds In vetroاستخدام نبات المورنقا أولیفیرا کخیار بدیل للسیطرة على أمراض الأعفان الخضراء والزرقاء بعد الحصاد على الحمضیات1231335274710.21608/ajas.2019.52747ENR. A.BasahiDepartment of Biology, Collage of Haql, University of Tabuk, Saudi ArabiaJournal Article20191010The post-harvest green and blue molds caused by <em>Penicillium digitatum</em> and <em>Penicillium italicum</em>, respectively are considered universal diseases that lead to the spoilage of almost all kinds of mature citrus fruits, and cause significant losses in citrus fruits during storage and in the markets greater than what people believes.تعتبر أمراض ما بعد الحصاد الأعفان الخضراء والزرقاء الناتجة عن <em>Penicillium digitatum</em> و <em>Penicillium italicum</em> ، على التوالی ، من الأمراض العالمیة التی تؤدی إلى تلف کمیات کبیرة من الحمضیات الناضجة، وتسببت فی خسائر کبیرة فی ثمار الحمضیات أثناء التخزین وفی الأسواق أکبر مما یعتقده الناس.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Comparative Study of some Pomegranate Cultivars (Punica granatum L.) Under Assiut Climatic Conditionsدراسة مقارنة على بعض أصناف الرمان تحت ظروف أسیوط المناخیة1341495275110.21608/ajas.2019.52751ENA. M.El-SalhyPomology Department, Fac. Agric, Assiut UniversityR. A.IbrahimPomology Department, Fac. Agric, Assiut University0000000163099069Eman A.A.Abou-ZaidPomology Dept., Faculty of Agriculture, Assiut UniversityM. A.AliPomology Department, Fac. Agric, Assiut UniversityJournal Article20191010This study was carried out during two successive seasons of 2017 and 2018 to evaluate some pomegranate cultivars grown at Assiut Governorate, Egypt. Three local Egyptian pomegranate (<em>Punica granatum</em> L.) cultivars, namely Assiuty, Assiuty-1 and Nab-Elgamal compared to Manfalouty cvأجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2017-2018 لتقییم بعض أصناف الرمان النامیة تحت ظروف أسیوط المناخیة، حیث تم اختیار لبعض أصناف تزرع بأسیوط وقد تم اختیار ثلاثة أصناف تسمی أسیوطی واسیوطی 1 وناب الجمل لمقارنتها مع الصنف المنفلوطی الواسع الانتشار والأهم تجاریاً.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Organic Carbon in Humic Fractions in Soil Influenced by Organic, Inorganic and Bio Nitrogen Fertilizers under Different Incubation Periodsالکربون العضوی فی الصور الهیومیة فی التربة المتأثرة بالسماد النیتروجینی العضوی وغیر العضوی والحیوی خلال فترات التحضین المختلفة1501635277210.21608/ajas.2019.52772ENM. Y.KhalafallaSoils & Water Dept., Fac. Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.Journal Article20190424Humic substances can be subdivided into three major fractions Humin (Hu), Humic acid (HA) and Fulvic acid (FA).المواد الدبالیة تنقسم الی ثلاثة صور رئیسیة، الهیومین (Hu) وحمض الهیومیک (HA) وحمض الفولفیک (FA).Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Integrated Effect of Inorganic and Organic Nitrogen Sources on Growth and Yield of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.)التأثیر المتکامل لمصادر النیتروجین غیر العضویة والعضویة على نمو وإنتاجیة الکرکدیه
(Hibiscus sabdariffa L.)1641835277310.21608/ajas.2019.52773ENH. M.Al- SayedSoils and Water Dept., Fac. of Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.S. A.HegabSoils and Water Dept., Fac. of Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.M. A.YoussefSoils and Water Dept., Fac. of Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.M. Y.KhalafallaSoils and Water Dept., Fac. of Agric., Al-Azhar Univ., Assiut, Egypt.Journal Article20190806The pot experiment was conducted in summer season of 2017 at Assiut Governorate, Egypt, to study the influence of compost and different rates of inorganic nitrogen on growth and chemical composition roselle as well as yield. تم إجراء تجربة أصص فی موسم صیف عام 2017 بمحافظة أسیوط ، مصر ، لدراسة تأثیر السماد العضوی ومعدلات مختلفة من النیتروجین غیر العضوی على نمو نبات الکرکدیة والترکیب الکیمیائی وکذلک المحصول.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Productivity Differences between the Most Important Varieties of Wheat Crop in its Production Governoratesالفروق الإنتاجیة بین أهم أصناف محصول القمح فى محافظات إنتاجه1841995277410.21608/ajas.2019.52774ENDalia HamedEl ShoweikhDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.Yaser Abdel-HamedDiabDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.Salah AilFadlalhaDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.Amany El SayedEl DabaaDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.Journal Article20190505Vertical agricultural expansion is one of the important pillars in the development of the agricultural sector to develop modern high-productivity varieties that achieve both the productive and economic viability of the use of available agricultural resources.یعتبر التوسع الزراعی الرأسی أحد الرکائز الهامة التی یعتمد علیها فی تنمیة القطاع الزراعی، ویعتمد هذا المحور علی الاستفادة من نتائج الدراسات البحثیة فی مجال استنباط أصناف حدیثة عالیة الإنتاجیة تحقق کل من الجدارة الإنتاجیة والاقتصادیة من استخدام الموارد الزراعیة المتاحة.Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Foreign Trade Movement of Some Dairy Products Manufactured in Egyptحرکة التجارة الخارجیة لبعض منتجات الألبان المصنعة فی مصر2002145277510.21608/ajas.2019.52775ENRamy AhmedAbdel-hafezDepartment of Agricultural Economic, Faculty of Agriculture, Assiut UniversitySuzan AbdalmajeedAboalmajdDepartment of Agricultural Economic, Faculty of Agriculture, Assiut UniversityYahya AliHusseinDepartment of Agricultural Economic, Faculty of Agriculture, Assiut UniversityAlaa MohamedKamelDepartment of Agricultural Economic, Faculty of Agriculture, Assiut UniversityJournal Article20190729The study aims to identifying the development of quantities and values of exports and imports of some dairy products manufactured in Egypt during the period 2002-2016یعتبر التصدیر عنصراً هاماً لتحقیق النمو الاقتصادی، حیث یعتبـر أحـد المکونـات الرئیـسیة لحصیلة الدولة من النقد الأجنبی اللازم لتمویل برامج التنمیة الاقتصادیة, کما یعتبر تنشیط الـصادرات من الأدوات المهمة لعلاج الاختلال فی المیزان التجاری،Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Role of Major Food Crops in Achieving Food Security in Egyptدور أهم المحاصیل الغذائیة فی تحقیق الأمن الغذائی فی مصر2152415277610.21608/ajas.2019.52776ENM. A.Abou-NahoalDepartment of Agricltural Economics, Faculty of Agricltural, Assiut UniversityT. H.IsmailDepartment of Agricltural Economics, Faculty of Agricltural, Assiut UniversityG. A.EL-SogheirDepartment of Agricltural Economics, Faculty of Agricltural, Assiut UniversityNorhan Yehia AliHusseinAgric. Economics Dept., Fac. Agric., Assiut Univ.Journal Article20190807The food issue of the Egyptian society comes as the most important decision making properties after its revolution in January 2011.تأتی قضیة الغذاء وتوفیر الاحتیاجات الغذائیة للمجتمع المصری علی رأس أولویات صناع السیاسات فی مصر، وبخاصة فی أعقاب ثورة کان شعارها الرئیسی "عیش .. حریة .. عدالة اجتماعیة" وبدءاً من عام 1974 – الذی شهد أول الأزمات العالمیة للغذاء،Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Economic Study for the Seasonal Changes on Fish Production from Lake Nasserدراسة اقتصادیة للتغیرات الموسمیة لإنتاج الأسماک فى بحیرة السد العالى
(بحیرة ناصر)2422525277910.21608/ajas.2019.52779ENAbd Al-Wakil IbrahimMohamedDept. of Agricultural Economics, Faculty of Agric., Assiut UniversityRamy AhmedAbdel-hafezDepartment of Agricultural Economic, Faculty of Agriculture, Assiut UniversityFaleh Abdel NaeemAminAgric. Economics Dept., Fac. Agric., Assiut Univ.Said MohamedAbdel HafezFish Economy - National Institute of OceanographyMahmoud ElsayedMahmoud3 Agricultural Investment Project - Wadi Al NugraJournal Article20190825The High Dam lake, Nasser lake or Nuba lake, as some people call it, is considered a vital source for fishing it is one of the most important fish sources in Egypt as it is the biggest fresh water surface in A.R.E.تُعتبر بحیرة السد العالی أو بحیرة ناصر أو بحیرة النوبة کما یطلق علیها البعض مصدراً حیویاً لعملیات الصید وهى من أهم المصادر السمکیة المصریة بإعتبارها أکبر مسطح مائی من المیاه العذبة فی ج.م.ع ، التی تکونت فی صورة خزان مائی بمجرى نهر النیل نتیجة بناء السد العالی،Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Some Indicators of Financial Analysis for the Most Important Crops in the High Dam Lakeبعض مؤشرات التحلیل المالی لأهم المحاصیل المزروعة ببحیرة السد العالی2532585278010.21608/ajas.2019.52780ENSalah AilFadlalhaDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.G. A.EL-SogheirDepartment of Agricltural Economics, Faculty of Agricltural, Assiut UniversityYaser Abdel-HamedDiabDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.Hany Sabry SedekEl-GendyCentral administration for Development and Emiratization in Lake Nasser Development AuthorityYousef MaherThabetDepartment of Agricultural Economic, Faculty of Agriculture, Assiut UniversityJournal Article20190829The study targeted the possibility to reach out to the utilization of the lands surrounding the high dam lake in Aswan, during the period (2011 - 2015), by studying the food productivity for field crops and vegetable crops in both (Kalabsha, GerfHussien), we see that the difference of the average productivity from a place to another, we observe that the higher productivity is at Kalabsha, then GerfHussien, as it's shown in the table.یعتبر التوسع الافقی هدفاً هاماً لتحقیق النمو الاقتصادی ، حیث یعتبر أحد المکونات الرئیسیة لاستراتیجیات التنمیة الزراعیة المتکاملة فی مصر. کما یعتبر تنشیط التوسع الافقی من الادوات المهمة لعلاج الاختلال فی المیزان التجاریAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048650320190901Economic vision of the components of agricultural income in Egyptرؤیة اقتصادیة لمکونات الدخل الزراعى المصرى2592705278310.21608/ajas.2019.52783ENHamada HamdounAhmedDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.Yaser Abdel-HamedDiabDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.G. A.EL-SogheirDepartment of Agricltural Economics, Faculty of Agricltural, Assiut UniversityAbd Al-Wakil IbrahimMohamedDept. of Agricultural Economics, Faculty of Agric., Assiut UniversityJournal Article20190224The economic importance of agricultural production is increasing by increasing the demand for agricultural products in order to meet the nutritional requirements of the population and provide raw materials for many industries while at the same time providing employment opportunities for manpower.یمثل القطاع الزراعى احد القطاعات الرئیسیة المؤثرة فى البنیان الاقتصادى المصرى وعلى الرغم من تراجع دوره فى النمو الاقتصادى خلال السنوات الاخیرة بسبب مایعاینة هذا القطاع من تهمیش وتراجع مخصصاتة والاستثمار فیة والتعدى على الارض الزراعیة الخصبة بالاضافة الى تفتت الحیازات وانتشار المزارع الصغیرة، هذا بالاضافة الى العوامل المؤثرة على اربحیة القطاع مقارنة بالقطاعات الاخرى المکونه للبنیان الاقتصادى المصرى.