Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220821Impact of Planting Methods and Foliar Spraying with Zinc Dioxide Nanoparticles on the Seed and Oil Yields of Sunflowerتأثیر طرق الزراعة والرش الورقی بأکسید الزنک النانومتری على محصولی البذور والزیت لدوار الشمس11325562010.21608/ajas.2022.127476.1115ENBahy R.BakheitDepartment of Agronomy, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptElsaady A.AliDepartment of Agronomy, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptAbdelmoniem A.OmarAgronomy Department, Agriculture and Natural resources Faculty, Aswan University, EgyptHosny A.A.HamedAgronomy Department, Agriculture and Natural resources Faculty, Aswan University, EgyptJournal Article20220315The present study was carried out during the two successive summer seasons of 2020 and 2021 at Agronomy Experimental Farm, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt to investigate the influence of planting methods and foliar spray by zinc oxide nanoparticles on seed and oil yields of sunflower cv. Giza 102. The experiment was laid out in randomize complete blocks design (RCBD) using strip plot arrangement with three replications. The studied planting methods i.e., beds, ridges and drill on flat were arranged vertically while, the studied zinc dioxide nanoparticles concentrations i.e., control, 50, 100, 150. 200 and 250 ppm were allocated horizontally. The obtained results showed that the studied planting methods, zinc oxide nanoparticles concentrations and their interaction had a significant or highly significant effect on most studied traits i.e., 100-ssed weight (g), seed weight head <sup>-1</sup> (g), seed yield fed<sup>.-1</sup> (kg), seed oil content and oil yield fed.<sup>-1</sup> (kg). in addition, cultivation of sunflower plants on ridges and spray it with a concentration of 200 parts per million of nanometric zinc oxide gave the highest mean values for the average oil yield per feddan, which amounted to 1403.24 and 1269.93 kg per feddan for the first and second seasons, respectively.أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2020 و2021 فی مزرعة المحاصیل البحثیة، کلیة الزراعة، جامعة أسیوط، أسیوط، مصر لدراسة تأثیر طرق الزراعة والرش الورقی بأکسید الزنک النانومتری على محصولی البذور والزیت لعباد الشمس صنف جیزة 102. نفذت التجربة بتصمیم القطاعات کاملة العشوائیة (RCBD) بترتیب الشرائح المنشقة بثلاثة مکررات. تم ترتیب طرق الزراعة المدروسة هی مصاطب وخطوط وتسطیر على ارض مسطحة عمودیًا بینما تم تخصیص تراکیز جزیئات الزنک المدروسة هی کنترول، 50، 100، 150، 200، 250 جزء فی الملیون أفقیًا. وکانت النتائج المتحصل علیها أن طرق الزراعة المدروسة وتراکیز جسیمات أکسید الزنک النانومتریة وتفاعلها کان لها تأثیر معنوی أو عالی المعنویة على معظم الصفات المدروسة مثل وزن 100 بذرة (جم)، وزن البذرة للراس (جم)، محصول البذور للفدان (کجم)، محتوى البذور من الزیت ومحصول الزیت للفدان (کجم). بالإضافة إلى ذلک، فإن زراعة نباتات عباد الشمس على خطوط ورشها بترکیز 200 جزء فی الملیون من أکسید الزنک النانومتری أعطت أعلى قیم لمتوسط محصول الزیت للفدان والتی بلغت 1403.24 و1269.93 کجم للفدان للموسم الاول والثانی على التوالی.https://ajas.journals.ekb.eg/article_255620_281acbefcfde1fb5dfc7d170da323de2.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Foliar Spray by Some Micro-Nutrients Nano- Particles and its Influence on Grain Yield and Quality of Three Bread Wheat Cultivarsالرش الورقى ببعض العناصر الصغرى النانومتریة ومدى تأثیرها على محصول الحبوب والجودة لثلاث أصناف من قمح الخبز142525622910.21608/ajas.2022.127768.1119ENHassanMakaremAgronomy Department, Faculty of Agricultural, Assiut University, EgyptIbrahim A.R.ElfarAgronomy Department, Faculty of Agricultural, Assiut University, EgyptEl-Saadi A.AliAgronomy Department, Faculty of Agricultural, Assiut University, EgyptMohamed T.SaidAgronomy Department, Faculty of Agricultural, Assiut University, EgyptJournal Article20220320A field experiment was carried out at the Department of Agronomy Experimental Farm, Faculty of Agriculture, Assiut University, during the growing seasons 2017/18 and 2018/19 to study the impact of foliar spray by some Nano Micro-nutrients on grain yield and quality of three cultivars of bread wheat. Randomized complete block design (RCBD) was used in this experiment in three replications using strip plot arrangement. The bread wheat varieties i.e., Sids-1, Sids-12, and Gemmeaza-11 were arranged vertically, while foliar sprays with tap water (solvent as a control) and Iron, Manganese, Zinc, Iron + Manganese, Iron + Zinc, Manganese+ Zinc and Iron + Manganese + Zinc in Nano form at 200 ppm concentration were distributed horizontally. In both seasons, the foliar spray treatment with certain micronutrient nano-particles had a significant impact on grain yield, flour percentage, coarse bran percentage, wet gluten percentage, and dry gluten percentage. As a result, wheat plants sprayed with Fe + Mn + Zn had the greatest average values of the previous traits. Furthermore, the cultivars studied had a substantial impact on the majority of the traits studied. In addition, in both seasons, the Sids-1 cultivar produced the greatest mean values of the most investigated traits. In both the 1<sup>st</sup> and 2<sup>nd</sup> seasons, the interaction between some micro-nutrients, nano-particles, and cultivars had a significant (P ≤ 0.05) and highly significant (P ≤ 0.01) impact on fermentation time. In this approach, the Sids-12 cultivar, which was sprayed with Mn+Zn in the 1<sup>st</sup> season, and the same cultivar when sprayed with Mn or Fe+Zn in the 2<sup>nd</sup> season, yielded the most elevated mean values of fermentation time (37.00 and 36.50 minutes within the two seasons).تم اجراء تجربة حقلیة خلال موسمی 17/2018 و 18/2019 فی مزرعة قسم المحاصیل البحثیة – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط لدراسة تأثیر الرش الورقى ببعض العناصر الصغرى النانومتریة على محصول وجودة ثلاثة أصناف من قمح الخبز. نُفِذت التجربة بتصمیم القطاعات کاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة حیث تم وضع معاملات الرش الورقی بماء الصنبور(کنترول) والرش الورقی بالحدید، المنجنیز، الزنک، الحدید+المنجنیز، الحدید+الزنک، المنجنیز+الزنک، الحدید+المنجنیز+الزنک فی الصورة النانومتریة بمعدل 200 جزء فی الملیون أفقیاً بینما رُتِبت أصناف قمح الخبز (سدس 1 و سدس 12 و جمیزه 11) رأسیاً. أوضحت النتائج التی تم الحصول علیها أن معاملات الرش الورقى ببعض العناصر الصغرى النانومتریة کان لها تأثیر عالى المعنویة على صفات محصول الحبوب ونسبة الدقیق ونسبة الردة الخشنة ونسبة الجلوتین الطرى ونسبة الجلوتین الجاف فی کلاً من الموسمین. وأعطت نباتات القمح التى رُشت بالحدید والمنجنیز والزنک أعلى المتوسطات لمعظم الصفات سابقة الذکر، علاوة على ذلک فإن الأصناف محل الدراسة کان لها تأثیر معنوى على معظم الصفات التى تم دراستها. بالإضافة إلى أن صنف سدس-1 أعطى أعلى القیم فی أغلب الصفات التی تم دراستها خلال موسم الزراعة الأول. کما کان للتفاعل بین الرش الورقى ببعض العناصر الصغرى النانومتریة وأصناف قمح الخبز تأثیر معنوی فقط فی الموسم الأول وتأثیر عالی المعنویة فی الموسم الثانی على صفة زمن التخمر، حیث تم الحصول على أعلى القیم لهذه الصفة والتی بلغت 37.00، 36.50 دقیقة فی الموسمین من زراعة الصنف سدس12 سواء تم رشه ورقیاً بواسطة المنجنیز+الزنک فی الصورة النانومتریة فی الموسم الأول أو تم رشه بواسطة المنجنیز أو الحدید+الزنک أو المنجنیز+الزنک فی الصورة النانومتریة فی الموسم الثانی.https://ajas.journals.ekb.eg/article_256229_2219f471539979170192cbd602f88540.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Evaluation of Genetic Variability of Faba Bean (Vicia faba L.) Genotypes under Different Environments.تقیم الاختلافات الوراثیة لطرز الفول البلدی تحت ظروف بیئیه مختلفة264125680810.21608/ajas.2022.131692.1129ENAtifAbo El-WafaDepartment of Agronomy, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptMostafa A.BakheitField Crops Research Institute., Agricultural Research Center, Giza, EgyptAshraf B.A.El-TaibDepartment of Agronomy. Faculty of Agriculture and Natural Resources, Aswan University, EgyptZeinab A.El-BoseilyDepartment of Agronomy. Faculty of Agriculture and Natural Resources, Aswan University, EgyptJournal Article20220406This study is an attempt to evaluate twenty-two of faba bean genotypes under two locations i.e., Al-Matana and Al-Marashda during 2018-2019 and 2019-2020 seasons. The results revealed that separate and combined analyses over years as well as years/locations were significant among genotypes for all studied traits. Moreover, combined means showed the highest genotypes resulted from planting in Al-Matana compared to Al-Marashda locations for all studied traits. Also, the combined means for number of seeds/plant indicated that the highest mean values in rank were recoded for genotypes no.4 (147.60), no.6 (144.28) and no.9 (142.33) at Al-Matana and no.8 (49.20), no. 9 (48.67) and no.12 (45.00) at Al-Marashda. The highest mean values of seeds yield/plant, i.e., 127.33, 113.20 and 107.07 g were recorded from genotypes no. 9, 4 and 16 at Al-Matana location. Likewise, 100-seed weight ranged from 71.33 to 94.86 with an average of 79.37 and from 71.01 to 92.08 with an average of 79.64 g under Al-Matana and Al-Marashda locations, respectively. The reduction % in number of seeds/plant caused by Al-Marashda condition was very high and larger than Al-Matana condition and reached to 58.40, 72.75 and 61.19 in the first, second years and combined data, respectively. The stress susceptibility showed that 14 faba bean genotypes were susceptible to the stress and considered susceptible to Al-Marashda location, but the other 8 genotypes considered to be tolerant. Ten genotypes concern seed yield/plant trait showed highest susceptible index. These genotypes could be considered to be susceptible under Al-Marashda condition, but the other 12 genotypes could be considered tolerant to Al-Marashda condition. The slight discrepancy between (PCV) and (GCV) caused high and unreliable estimates of each of broad sense heritability and genetic advance from selection for all studied traits. Broad sense heritability estimates ranged from 0.97 to 0.98 across all studied traits.أجریت هذه الدراسة لتقییم 22 ترکیب وراثی فی منطقتی المراشده والمطاعنه للموسمی الشتویین 2018 -2019 و2019-2020. أوضحت نتائج التحلیل المفرد والمشترک للسنین التی أجریت فیها التجربة والتفاعل بین الأماکن والسنین وجود اختلافات معنویة لکل الصفات المدروسة. وعلیه أظهرت قیم متوسط التحلیل المشترک لمنطقه المطاعنة ارتفاعا اعلی من منطقه المراشدة فی کل الصفات المدروسة. أیضا سجلت صفه عدد بذور النبات الفردی للطرز الوراثی رقم (4) 147,6 والطرز (6) 144,28 والطرز (9) 142,33 فی المطاعنة والطرز رقم (8) 49,20 و (9) 48,67 والطرز رقم 12 45,00 فی المراشدة. سجلت المطاعنة اعلی قیم لصفه محصول النبات الفردی بمتوسط قیم 127.33 و113.20 و107.07 جم للطرز 9 و4 و16 فی المطاعنة على التوالی. من جانب أخر تراوحت قیم صفه وزن 100 بذره من 71.33 إلى 94,86 بمتوسط 79,37 جم إلى 71,01 إلى 92,08 بمتوسط 79, 64 جم تحت منطقتی المطاعنة والمراشدة على التوالی. سجلت منطقه ألمطاعنه أعلى قیم لصفه وزن القطعة التجریبیة. سجلت نسبه النقص فی صفه عدد البذور للنبات (%) اعلی قیم فی منطقه المراشده عن ألمطاعنه حیث بلغ 58,4 و72,75 و61,19 فی الموسم الأول والثانی ومتوسط الموسمین معا على التوالی. أوضح مؤشر الحساسیة لظروف الإجهاد بمنطقه المراشدة أن 22 طرز وراثی یمکن زراعتهم فی منطقه المراشدة بینما 8 من هذه الطرز تعتبر أکثر تحملا لظروف المنطقة. أظهرت 10 طرز وراثیة قدره عالیة لتحمل ظروف الإجهاد. یمکن اعتبار هذه الطرز الوراثیة متوافقة للزراعة تحت ظروف منطقه المراشده بینما 12 طرز الأخرى هی الأکثر تحملا لهذه الظروف. لوحظ وجود فروق طفیفة بین معامل الاختلاف المظهری ومعامل الاختلاف الوراثی متلازما مع ارتفاع فی الکافی الوراثی بالمعنی العریض وتقدم وراثی للانتحاب لکل الصفات المدروسة. تراوحت قیم المکافئ الوراثی بالمعنى العریض بین 0,97 إلى 0,98 لکل الصفات المدروسة.https://ajas.journals.ekb.eg/article_256808_3a5fd3c60b21338dfe74ab7c09c199b1.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801The Interaction of Genotype × Environment for Seed Yield in Alfalfa (Medicago sativa L.)التفاعل بین التراکیب الوراثیة والبیئة لمحصول البذور فی البرسیم الحجازی425425681810.21608/ajas.2022.132611.1131ENBahy R.BakheitAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptEl-Mahdi A.ToeimaAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptFathy M.FathyAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptAsmaa A.MohamedAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptJournal Article20220411The current work was studied the interaction of genotype environment for alfalfa seed yield. The split block design in three replications used for this study. Five sowing dates of 10<sup>th</sup> October (D<sub>1</sub>), 10<sup>th</sup> November (D<sub>2</sub>), 10<sup>th</sup> December (D<sub>3</sub>), 20<sup>th</sup> March (D<sub>4</sub>) and 20<sup>th</sup> April (D<sub>5</sub>) were used. Seed yield was taken in the second year in the beginning of March, April and May for studied sowing dates. The genotype plus genotype by environment interaction (GGE) biplot analysis was done. The obtained results showed that the environments exhibited high contribution in the total sum of squares for seed yield/plant (SYP) and seed yield/m<sup>2</sup> (SYW) in values of 60.69 and 60.80%, respectively, which accounted ten times of genotypes contribution. PC1 and PC2 were significant factors as revealed from GGE-biplot analysis and explaining 40.23 and 21.36% for seed yield/ plant and 37.04 and 17.83% for seed yield/m<sup>2</sup> in total sum of squares, respectively. According to the GGE-biplot analysis, the genotype G9 was the highest seed yield and stable genotype across environments and the environment E<sub>4</sub> (sowing at 20<sup>th</sup> March) was yielded the highest seed yield/ plot which recorded 66.06 g.<span lang="AR-SA" dir="RTL">اجری هذا البحث فی مزرعة قسم المحاصیل، کلیة الزراعة، جامعة أسیوط لدراسة تأثیر درجات الحرارة الناتجة عن اختلاف مواعید الزراعة خلال النمو الخضری ونضج البذور لبعض التراکیب الوراثیة والتفاعل بینهما على المحصول البذری ومکوناته فی عشرة تراکیب وراثیة من البرسیم الحجازی. تم زراعة هذه التراکیب الوراثیة فی خمس مواعید زراعیة ثلاثة خریفی وهی</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> (</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">10</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">اکتو بر</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> , </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">10</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">نوفمبر</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> ,</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">10</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">دیسمبر</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">) واثنین ربیعی (</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">20</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> مارس , </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">20</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> ابریل). فی تصمیم الشرائح الکاملة العشوائیة باستخدام ثلاث مکررات. کما استخدم تحلیل المحاور الثنائیة للتراکیب الوراثیة وتفاعل التراکیب الوراثیة مع البیئة وکانت أهم النتائج اظهر تحلیل المحاور الثنائیة للتراکیب الوراثیة وتفاعل التراکیب الوراثیة مع البیئة (مواعید الزراعة) مساهمة عالیة بالنسبة لمجموع مربعات الانحراف الکلیة لصفتی محصول البذور للنبات ومحصول البذور فی المتر المربع حیث بلغت </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">60.69 %، 60.80 % </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">على لتوالى وذلک بزیادة عشرة إضعاف عن مساهمة التراکیب الوراثیة. کما أشار تحلیل المحاور الثنائیة للتراکیب الوراثیة وتفاعل التراکیب الوراثیة مع البیئة إن المکونین الرئیسیة الأول</span><span>PC1</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> والثانی</span><span>PC2</span><span> <span lang="AR-SA" dir="RTL">کان معنویین حیث ساهما بنسبة </span></span><span lang="AR-SA" dir="RTL">40.23، 21.36%</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> من التباین الکلى بالنسبة لصفة محصول البذور للنبات </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">37.04%، 17.83%</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> بالنسبة لمحصول البذور فی المتر المربع على التوالی</span><span lang="AR-EG" dir="RTL">.</span><span lang="AR-EG"> <span dir="RTL">کما أشار التحلیل أیضا أن الترکیب الوراثی </span></span><span>G9</span><span lang="AR-EG" dir="RTL"> کان الأعلى محصول والأکثر ثباتاً عبر کل البیئات (مواعید الزراعة) وأیضا البیئة الرابعة </span><span>E<sub>4</sub></span><span lang="AR-EG" dir="RTL"> (الزراعة فی </span><span lang="AR-EG" dir="RTL">20</span><span lang="AR-EG" dir="RTL"> مارس) أعطت أعلی محصولاً وسجلت </span><span lang="AR-EG" dir="RTL">66.06 جم</span><span lang="AR-EG" dir="RTL">.</span>https://ajas.journals.ekb.eg/article_256818_8f804d1b7f96cb751ceb930c5c949d70.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Effect of Irrigation Intervals and Foliar Spray with Salicylic Acid on the production of Two Bread wheat cultivars in Newly Reclaimed Landتأثیر فترات الری والرش الورقی بحمض السالسیلیک علی إنتاج صنفین من قمح الخبز فی الأرض المستصلحة حدیثًا557125682110.21608/ajas.2022.138283.1140ENEl-Saadi A.AliDepartment of Agronomy, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptMohamed N.T.Abd EL-KaderWheat Research Department, Field Crops Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, EgyptMaha A.B.AhmedAgronomy Department, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Aswan University, EgyptAhmed S.M.MorsyAgronomy Department, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Aswan University, EgyptJournal Article20220513In the present study, we estimated the yield and its attributes as well as water use efficiency of two bread wheat cultivars, i.e., Shandaweel-1 and Giza-171 under three irrigation intervals, i.e., irrigation every 6, 9 and 12 days, and three concentrations of salicylic acid, i.e., 0.0, 150, and 300 ppm which was done at a private farm in the village of Al-Ghuraira, Esna center, Luxor governorate upper Egypt during 2018/2019 and 2019/2020 seasons. This study was laid out in a strip-split plot arrangement was based on a randomized complete block design (RCBD) with three replications. The results indicated that increasing irrigation intervals (I) from 6 up to 9 or 12 days significantly decreased vegetative traits, yield and yield attributes traits, i.e., plant height, flag leaf area, spike length., number of kernels spike<sup>-1</sup>, kernels weight spike<sup>-1</sup>, 1000-grain weight as well as grain yield fed.<sup>-1</sup>, but significantly increased grain protein content (%), water use efficiency (WUE) and water saving% in both seasons. The Foliar application of 300 ppm of salicylic acid (SA<sub>3</sub>) had significantly increased all the yield and its attributes traits compared to the control treatment (SA<sub>1</sub>) As well as improving WUE under the conditions of irrigation periods every 9 and 12 days. Shandaweel-1 cultivar outperformed Giza-171 cultivar in plant height, spike length, grain yield and WUE in both seasons, and number of kernels spike<sup>-1 in the 1st</sup> season. Likewise, Giza-171 surpassed Shandaweel-1 in flag leaf area, kernels weight spike<sup>-1</sup>, 1000-grain weight and protein% in both seasons, and number of kernels spike<sup>-1 in 2nd</sup> season. Furthermore, the second order interaction I<sub>6</sub>×SA<sub>3</sub>×WC<sub>2 </sub>gave the highest value for 1000-grain weight (78.0 g) in the 1<sup>st </sup>season only.فی التجربة الحالیة تم تقدیر المحصول ومکوناته وکذلک کفاءة استخدام الماء لصنفین من قمح الخبز (شندویل 1 وجیزة 171) تحت ثلاث فترات ری مختلفة (الری کل 6 و 9 و 12 یوماً) مع ثلاث ترکیزات لحمض السالسیلیک (معاملة کنترول، 150 و 300 جزء فی الملیون) یرش علی الاوراق، حیث نفذت التجربة بمزرعة خاصة بقریة الغریرة، مرکز أسنا، محافظة الأقصر بجنوب مصر بالأراضی المستصلحة حدیثاً خلال موسمی 2018/2019 و2019/2020. تم أستخدم تصمیم القطاعات الکاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة فی ثلاث مکررات.
أشارت النتائج ان زیادة فترات الری من 6 إلى 9 و12 یوماً أدت إلى نقص معنوی لصفات ارتفاع النبات، مساحة ورقة العلم، طول السنبلة، عدد الحبوب بالسنبلة، وزن حبوب السنبلة، وزن 1000 حبة، محصول الحبوب فی الموسمین، بینما ازداد محتوی البروتین بالحبة وکفاءة استخدام المیاه معنویاً بزیادة فترات الری خلال الموسمین.
أدی الرش الورقی بـ 300 جزء بالملیون من حمض السالسیلیک إلى زیادة معنویة فی المحصول وصفاته مقارنة بمعاملة المقارنة بعدم الرش وکذلک تحسین کفاءة استخدام المیاه تحت ظروف فترات الری کل 9 و12 یوماً.
تفوق الصنف شندویل 1 على الصنف جیزة 171 فی صفات: ارتفاع النبات، طول السنبلة ومحصول الحبوب وکفاءة استخدام المیاه خلال الموسمین وعدد الحبوب فی السنبلة بالموسم الاول. کما تفوق الصنف جیزة 171 على الصنف شندویل 1 فی صفات: مساحة ورقة العلم، وزن حبوب السنبلة، وزن 1000 حبة والنسبة المئویة للبروتین خلال موسمی الدراسة، وعدد حبوب السنبلة بالموسم الثانی.
أعطی التفاعل من الدرجة الثانیة بین العوامل الثلاثة (الری کل 6 أیام × الرش بحمض سالسیلیک بترکیز 300 جزء بالملیون × الصنف شندویل 1) قیم عالیة لوزن 1000 حبة خلال الموسم الاول فقط.
ومن نتائج البحث فانه یوصی بزراعة الصنف شندویل 1 تحت ظروف الاراضی المستصلحة حدیثاً، وکذلک الرش بترکیز 300 جزء فی الملیون من حامض السالسلیک، فی حالة ندرة المیاه فانه یوصى بالری کل 12 یوم لإعطائها أعلى کفاءة فی استخدام المیاه مع توفیر حوالی 6‚1529 م<sup>3</sup> من میاه الری بنسبة 8‚28٪ بالمقارنة بالری کل 6 أیام تحت ظروف محافظة الأقصر.https://ajas.journals.ekb.eg/article_256821_17065aa85eb65cf03365ac9879cf30a2.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Isolation and characterization of Enterobacter cloacae associated with snake cucumber leaf spots in Minya, Egyptعزل وتوصیف <i>Enterobacter cloacae</i> المصاحب لبقع أوراق خیار الثعبان فی المنیا ، مصر728525682210.21608/ajas.2022.139116.1141ENAya I.RadyPlant Pathology Department, Faculty of Agriculture, Minia University, EgyptMamdouh E.IsmailPlant Pathology Department, Faculty of Agriculture, Minia University, EgyptHarbi M.Abd AllaPlant Pathology Department, Faculty of Agriculture, Minia University, EgyptAnwar A,GalalPlant Pathology Department, Faculty of Agriculture, Minia University, EgyptJournal Article20220522Seven bacterial isolates viz Cu1, Cu2, Cu4, Cu5, Cu6, Cu7 and Cu8 were isolated from leaves of snake cucumber (<em>Cucumis melo. Flexuosus.cv. </em>Balady) plants grown during summer growing season 2019 showed water-soaked spots that developed to small specks then enlarged to form irregular spots.<br /> All bacterial isolates tested were virulent to snake cucumber. Bacterial isolates Cu1, Cu2 and Cu4 were the most virulent than those Cu5, Cu6, Cu7 and Cu8. The most virulent bacterial isolates were identified as <em>Enterobacter</em> <em>cloacae</em>. Analysis of their DNA profile confirmed that the three pathogenic isolates have DNA patterns with 99 – 100% similarly to <em>Enterobacter</em> <em>cloacae</em>. Only isolate Cu1 was selected to confirm its identification through phylogenetic based on 16s rRNA that showed 99.90% identity with <em>Enterobacter cloacae</em> strain 279-56.<br /> <em>Enterobacter</em> <em>cloacae</em> was reacted as leaf spotting (Cantaloup, cucumber, melon, squash, watermelon) and soft rot in fruits of (cucumber, melon). Neither leaves nor fruits of watermelon infected by any of <em>Enterobacter</em> <em>cloacae</em>. أمکن الحصول على سبع عزلات بکتیریة ممرضة Cu1 وCu2 وCu4 وCu5 وCu6 وCu7 وCu8 من أوراق نباتات قثاء مصابة (صنف بلدی) أثناء موسم النمو الصیفی لعام 2019 والتی أظهرت بقع مائیة وبقع صغیرة والتی تکون منها بقع غیر منتظمة الحافة، وکانت جمیع العزلات البکتیریة المختبرة ممرضة لنباتات القثاء. أظهرت العزلات الثلاثة Cu1 وCu2 وCu4 أعلى قدرة مَرضیة عن باقی العزلات Cu5 وCu6 وCu7 وCu8. تم تعریف العزلات الأکثر قدرة مَرضیة على أنها بکتیریا <em>Enterobacter cloacae </em> وتأکد تعریفها بتحلیل بصمة الحمض النووی وکانت العزلات متشابهة مع <em>Enterobacter cloacae</em> بنسبة 99.9%، وتم انتخاب العزلة Cu1 فقط لتأکید تعریفها من خلال تحلیل 16s rRNA والتی أظهرت 99.9% تطابق مع البکتیریا<em>Enterobacter cloacae</em> للسلالة 279-56)) وأوضحت الدراسة أن البکتیریا <em>Enterobacter cloacae </em><em> </em>ذات قدرة على إحداث تبقع أوراق الکانتالوب و الخیار والشمام والکوسة کما أحدثت العزلات البکتیریة المختبرة عفن طری لثمار الخیار والشمام فقط بینما أوراق وثمار البطیخ لم تصب بأی من عزلات <em>Enterobacter</em>.https://ajas.journals.ekb.eg/article_256822_c0689cb60fd27524fe4793d706d25591.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Effect of Pollination and Thinning Treatments on Fruiting of Some Date Palm Cultivars under New Valley Conditions.تأثیر بعض طرق التلقیح والخف على اثمار بعض أصناف النخیل تحت ظروف الوادی الجدید8610025682510.21608/ajas.2022.137324.1138ENEssam M.A.RadwanHorticulture Department., Faculty of Agriculture, New Valley University. Egypt.Yosef M.S.DiabCentral Laboratory for Date Palm Research and Development, Agricultural Research Center, Giza, EgyptHassan A.M.AliHorticulture Department, Faculty of Agriculture, Beni-Suef University, Egypt0000-0002-5804-4415Journal Article20220508Pollination and thinning are considered among the important basic procedures for Madjool, Segae, and Khodry palms in terms of their effect on yield and fruit quality, in addition, regularizing the annual production of the date palm. The development of pollination technology, which leads to an acceptable level of fruits with the use of a small amount of pollen as well as economic thinning methods are necessary to improve the productivity of date palms, especially in dry conditions. This examination was carried out on Madjool, Segae, and Khodry date palms for the progressive seasons 2020 and 2021 in Dakhla Oasis, New Valley Governorate, Egypt.<br /> Pollination with 0.5 and 1.0 g of pollen grains supplemented with 100 gm sugar/L water as well as fruit thinning by removing 10, 20, 30, and 40% of fruit /spathe were done. The results showed that the use of pollen suspension at 0.5 g + 10% sugar solution as well as fruit thinning at 20 or 30% had a decrement percentage of bunch weight by about 5.65, 8.44 and 13.01 % over the control, as an average of the two studied seasons, respectively. The highest fruit weight (18.60, 19.48, and 20.87 g) were obtained from spraying the pollen suspension solution as well as removing 20 and 30% of the fruits, which resulted in an increment percentage of 20.00, 25. 68 and 34.65% over the control, respectively. Similarly, using pollen suspension and removing 20 or 30% of the fruits gave the highest percentages of TSS and sugar, while control gave the lowest percentage. It can be concluded that pollination with pollen grains at 0.5 g added to 100 gm sugar/L water or removing 30% of setting fruit produced a good crop with high fruit quality. جریت هذه الدراسة خلال موسمین متتالیین 2020 and 2021، على ثلاثة أصناف من نخیل التمر (المجدول، الصقعی، الخضری) منزرعة فی مزرعة المدینة المنورة فی غرب الموهوب الواقعة فی واحة الداخلة بمحافظة الوادی الجدید بمصر (خط عرض 25<sup>º</sup> وخط طول 29<sup>º</sup>. تنتمی جمیع أصناف النخیل المختبرة إلى مجموعة التمور نصف الجافة حیث تم اختیار 5 نخلات لکل صنف عمرها 13 سنة ومتماثلة من حیث الحجم وحالة الاثمار وخالیة من الأضرار التی تسببها الحشرات والأمراض. ومعاملة بجمیع عملیات الخدمة البستانیة وتم ضبط عدد السوباطات / نخلة إلى عشرة وکذلک ضبط الشماریخ/ سوباطة إلى عدد ثابت وتم علیها اجراء سبع معاملات للتلقیح وخف الثمار کالتالی: - <br />التلقیح الیدوی بدمج 8-10 شماریخ / سوباطة، رش معلق حبوب اللقاح بمعدل 5.0 جم حبوب لقاح / لتر مضافاً إلیه 10% سکر، رش معلق حبوب اللقاح بمعدل 1.0 جم حبوب لقاح / لتر مضافا إلیه 10% سکر، الخف بإزالة 10% من الثمار/سوباطة، الخف بإزالة 20% من الثمار/سوباطة، الخف بإزالة 30% من الثمار/سوباطة، الخف بإزالة 40% من الثمار /سوباطة. <br />وقد تم تصمیم التجربة بنظام قطاعات کاملة العشوائیة بنظام القطع المنشقة مرة واحدة حیث مثلت الأصناف بالقطع الرئیسیة والمعاملات بالقطع الثانویة. <br /> -: یمکن تلخیص النتائج کالتالی <br />أدى استخدام التلقیح بمعلق حبوب اللقاح عند جم + 10% سکر / لتر ماء وکذلک خف الثمار بنسبة من 20 حتى 40% نقص معنویا فی نسبة الثمار الباقیة ووزن السوباطة مقارنة بمعاملة الکنترول (تلقیح عادى بدون خف). <br />سببت جمیع المعاملات السابقة زیادة معنویة فی وزن الثمار ومحتواها من المواد الصلبة الذائبة والسکریات مع نقصا معنویا فی نسبة الرطوبة والحموضة والتانینات. <br />سجل أعلى وزن للثمار ومحتواها من المواد الصلبة والسکریات عند استخدام الخف بإزالة 30% أو 40% من الثمار مع عدم وجود فروق معنویة مع التلقیح بمعلق حبوب اللقاح 0.5 جم + 10% سکر / لتر ماء. <br /> سجل اعلی وزن للثمار المجدول مقارنة بالأصناف الأخرى وعلیه یمکن ترتیب الأصناف حسب وزن ثمارها تنازلیا کالتالی المجدول والصقعى ثم الخضری. <br />أوضحت نتائج التفاعل بین المعاملات والأصناف إن الصنف المجدول أکثر الأصناف استجابة لعملیة التلقیح والخف مقارنة بالأصناف الأخرى. <br /> توضح نتائج هذه التجربة ان التلقیح بمعلق حبوب اللقاح 0.5 جم حبوب اللقاح + 10% سکر/لتر او خف الثمار بمعدل 30% من الثمار العاقدة / سوباطة یعطى محصول عال ذو خصائص ثمریة جیدة للأصناف تحت الدراسة. <br />وعلیه یمکننا أن نوصى بالتلقیح رشا باستخدام 0.5 جم حبوب اللقاح + 10% سکر/لتر ماء للحصول على محصول عال ذو خصائص ثمریة جیدة اضافة الى زیادة کفاءة عملیة التلقیح فضلاً عن تقلیل کمیة حبوب اللقاح المستخدمة والجمع بین عملیتی التلقیح وخف الثمار.https://ajas.journals.ekb.eg/article_256825_6f9801a3f5610ba0d4b48932e454bf5b.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Production capacity of seeds affected by green fruit pickings in six varieties of Okra (Abelmoschus esculentus L.)تأثر قدرة إنتاج البذور بقطف القرون الخضراء فی ستة أصناف من البامیة10111725684210.21608/ajas.2022.134201.1134ENReham M.AbdallaVegetable Crops Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptAhmed A.DamaranyVegetable Crops Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptJournal Article20220417Successful seed production depends on the variety, the environment, and the agricultural practices. Limited information is available on the effects of green pod-picking treatments on the production of seeds. Therefore, two-season field experiments were conducted in 2019 and 2020 to study the effects of four green fruit picking treatments (no green fruit picking ‘T1’, first two pickings ‘T2’, first 4 pickings ‘T3’, and first 6 pickings ‘T4’) and six varieties (Pusa Sawani ‘V1’, Emerald ‘V2’, Eskandarany ‘V3’, Baladi Assiut ‘V4’, Beghera Iraqi ‘V5’, and NOKH-1002 “F1 hybrid okra ‘V6’) on okra growth and seed yield and quality. The results of the experiment showed that okra plants of T1, followed by those treated with T2 had higher number of dry pods, weight of pods/plant, and seed weight (kg/feddan), seed vitamin C, and pH. Plants of T3 were significantly taller than T1 in both seasons. There were differential responses of the studied varieties to the picking treatments. Plants of ‘Eskandarany’ with no pickings, followed by ‘Emerald’ with two pickings always had higher number of dry pods, weight of pods/plant, and seed weight (kg/feddan). We can conclude that okra plants with no green fruit picking, as compared to two, four, and six fruit pickings, can be the best option for seed production due to the observed higher number of dry pods, weight of pods/plant, seed yield and quality.نجاح إنتاج البذوریعتمد على الصنف المنزرع والظروف البیئیة و على الممارسات الزراعیة. هناک معلومات ضئیلة متاحة عن تأثیرمعاملات قطف القرون الخضراء على إنتاج البذور فی البامیة . تمت الزراعة فی موسمین زراعیین فی ٢٠١٩ و٢٠٢٠ لدراسة تأثیرمعاملات قطف القرون الخضراء)عدم جمع أی قرون 'T1'، أول جمعتین 'T2'، أول أربعة جمعات 'T3'، و أول ٦ جمعات 'T4' من القرون الخضراء (فی ٦ اصناف من البامیة بوذا صونی ‘V1’ و امیرالد ‘V2’ و إسکندرانی ‘V3’ و بلدی أسیوط ‘V4’ و باغیرا عراقی ‘V5’, و نوخ-١٠٠٢’V6’ على نمو نباتات البامیة و کمیة و جودة المحصول البذری.<br /> نتائج التجربة اثبتت أن النباتات التی لم یتم جمع أی قرون خضراء بها کانت بها عدد أکبرمن القرون الجافة و کان وزن القرون الجافة و الوزن الکلی للبذور(کیلو جرام للفدان) أعلى عن باقی المعاملات وکان محتوى البذورمن فیتامین سی أکبر و أیضاً درجة الحموضة بها أعلى. و کانت معاملة قطف أول جمعتین من القرون الخضراء من البامیة هی ثانی أفضل معاملة فی التجربة. <br /> النباتات التی تم جمع أول ثلاثة جمعات منها کانت أطول من التی لم یجمع منها أی قرون .وجد اختلافات بالنسبة لتأثیر معاملات القطف على الأصناف. نباتات صنف الاسکندرانی التی لم یتم قطف منها أی قرون خضراء بالإضافة إلى نباتات صنف امیرالد التی تم أخذ منها جمعتن من القرون کانوا أفضل من حیث عدد القرون على النبات و وزن القرون على النبات و وزن المحصول الکلی. یمکن من النتائج السابقة تلخیص أن معاملة عدم جمع أی قرون خضراء کانت الأفضل لإنتاج قرون جافة و إنتاج البذور.https://ajas.journals.ekb.eg/article_256842_016a9e64a004f45c55e9d70a7ca492fe.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Variability, Heritability, Association and Selection Response to Bulb Weight and Storability in Egyptian Onionالتباين والتوريث والارتباط والاستجابة للانتخاب لوزن البصلة وقابلية التخزين في البصل المصري11813425684310.21608/ajas.2022.134534.1136ENEsraa G.AbdelmotaalVegetable Crops Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptMohamed F.MohamedVegetable Crops Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptAshraf G.HaridyVegetable Crops Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptReham M.AbdallaVegetable Crops Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptJournal Article20220418This study assessed the variability within and among populations of three Egyptian onion cultivars (Red Behari, Giza-6 Mohasan and Line-70) during storage at normal room temperature. Selection response was estimated towards improving storability of medium to large sized bulbs. The bulbs were checked at 45-d intervals to discard sprouted and disease infected bulbs. The histograms analyses suggested normally distributed initial data for bulb weight, diameter, and length. The estimated descriptive statistical parameters revealed appreciable differences among and within the analyzed onion populations. Bulbs of cv Giza-6 Mohasan and Line-70 were excluded after 135-d in storage as all their bulbs developed sprouts. Red Behari cv showed sprouting after 225 d. At this time, the histogram for Red Behari cv strongly skewed left as a result of small bulbs predominance. Only some medium sized bulbs remained. These bulbs may be useful for population improvement in cv Red Behari or crossed with other cultivars. The bivariate analysis for genetic and phenotypic associations showed high r values for bulb diameter and length with bulb weight during storage. These traits had a high genetic component as shown by heritability (H<sup>2</sup>) and coefficient of variation (<em>cv</em>). It is concluded that genetic variation exists for improving storability in Egyptian adapted onion. Red Behari medium sized bulbs may be further improved for shelf life by within population selection or after crossing with Giza-6 Mohasan. Indirect selection for bulb weight may be applied using bulb diameter. في هذه الدراسة تم تقييم التباين داخل وبين عشائر ثلاثة أصناف من البصل المصري (البحيري الاحمر والجيزة -6 محسن وسلاله -70) أثناء التخزين في درجة حرارة الغرفة العادية، وتم تقدير الاستجابة للانتخاب وذلك نحو تحسين قابلية تخزين الابصال المتوسطة إلى كبيرة الحجم، وكان يتم فحص الابصال كل 45 يوم للتخلص من الابصال المنبتة والمصابة بالأمراض. لقد دللت نتائج تحاليل المدرجات التكرارية ان البيانات الأولية لوزن البصلة وقطرها وطولها موزعة توزيعا طبيعيا، وكشفت المقاييس الإحصائية الوصفية المقدرة الى فروق عالية ملحوظة بين وداخل عشائر البصل التي تم دراستها. تم استبعاد ابصال الصنف جيزة-6 محسن والسلاله-70 بعد 135 يومًا من التخزين حيث حدث تزريع لجميع ابصالهما، وكانت البصلة قد فقدت 4.77% من وزنها في صنف جيزة-6 محسن، بينما فقدت 15.8% من وزنها في السلاله-70، هذا بينما أظهر الصنف البحيري الأحمر تزريعا بعد 225 يوم من التخزين وقد سجل عندها فقد في الوزن يقدر بمقدار 8.7 %، 16.6 % بعد 135 يوم و180 يوم على التوالي، لوحظ انحراف الرسم البياني بشدة إلى اليسار بعد 225 يوم تخزين نتيجة كثرة اعداد الابصال الصغيرة مع بقاء قليلا من الابصال المتوسطة الحجم. قد تكون هذه الابصال مفيدة لتحسين القدرة التخزينية للصنف البحيري الأحمر أو تحسين اصناف اخري عقب التهجين معها. لقد اظهر التحليل ثنائي المتغير للارتباط الوراثي والظاهري قيم ارتباط عالية لقطر البصلة وطولها مع وزن البصيلة أثناء التخزين بما يؤيد وجود مكون وراثي كبير وهذا يتضح ايضا من قيم معاملي التوريث والتباين المرتفعة. من هذه الدراسة نستنتج وجود اختلافات وراثيه كبيره وفعاله لتحسين القدرة لتخزين لأصناف البصل المصري ويمكن تربية ابصال متوسطة الحجم (كصفة أولية) للصنف البحيري الأحمر وذات قدره تخزينيه محسنة إما عن طريق الانتخاب داخل عشيرة للصنف البحيري الأحمر او عقب تهجينه مع جيزة-6 محسن ويمكن ان يكون الانتخاب غير مباشر باستخدام قطر البصلة (كصفة ثانوية).https://ajas.journals.ekb.eg/article_256843_45bcd0bb8e1d25878c35ab1fde76c990.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801The Best Geographical Distribution of Egypt's Imports of Some Livestock Productsالتوزیع الجغرافی الاوفق لواردات مصر من بعض منتجات الثروة الحیوانیة13515725683010.21608/ajas.2022.129384.1127ENButhaina G.HassanDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural, New Valley University, Egypt0000-0003-4665-0706Galal A.El-SagheerDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural, Assiut University, EgyptGamal H.KamelDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural, New Valley University, EgyptJournal Article20220331Livestock products hold distinguished importance among other consumption items because they contain essential amino acids with indispensable importance in human life. Generally. the main trend in Egypt aims to increase meat supplies to meet the persistent and growing demand in meat markets. which is known as " The Food Security Policy". to fill the nutritional gap value of these products per capita.<br /> The research aimed to identify the current geographical distribution of Egypt's most important imports of some animal products and highlight the deviation from its optimal distribution or more favorable substitutions in order to reduce the imports value of meat products.<br /> The research showed many results. which are summarized in the following:<br /> First: Regarding the import of live cows: the study suggests using the "Free Variables Scenario". followed by the "Fifth Scenario" among all other geographical distribution scenarios of imports of live cows due to the remarkable saving rate which accounted for 15.6% and 13.8% respectively of the total import value.<br /> Second: With regard to importing live poultry: the study recommends using the "Free Variables Scenario". followed by the "Third Scenario" among all other geographical distribution scenarios of live poultry imports because of the phenomenal saving rate which represented 48.8% and 38.7% respectively of the total import value.<br /> Third: Concerning the import of frozen beef: the study suggests using the "Free Variables Scenario". followed by the "Second scenario" among all other geographical distribution scenarios of live frozen beef imports because of the great saving rate which accounted for 13.9% and 13.5% respectively of the total import value.<br /> Fourth: Regarding the import of meat leftovers: the study recommends using the "Free Variables Scenario". followed by the "Second Scenario" among all other geographical distribution scenarios of meat leftovers imports due to the exceptional saving rate which represented 22.9% and 22.6% respectively of the total import value.تمثل منتجات الثروة الحيوانية أهمية خاصة بين بنود الاستهلاك وذلك لاحتوائها على الأحماض الامينية الأساسية ذات أهمية بالغة في حياة الإنسان، وتتجه الدولة الى زيادة ما يتاح لديها من اللحوم لتغطية المطالب المتزايدة للمستهلكين فيما يعرف أو يسمى بسياسة الأمن الغذائي التي تهدف المجتمعات من خلالها إلى سد الفجوة الغذائية من هذه المنتجات. <br />واستهدف البحث التعرف على مدى انحراف التوزيع الجغرافي الفعلي لأهم واردات مصر من بعض المنتجات الحيوانية عن نظيرة الأمثل أو الأوفق بغية تحقيق تدنية قيمة واردات تلك السلعة. <br />واستخدمت الدراسة نموذج البرمجة الخطية لتدنية قيمة الواردات المصرية من بعض المنتجات الحيوانية واعتمد الدراسة على البيانات الثانوية للفترة (2016-2020). <br /><strong>وتوصلت الدراسة إلى العديد من النتائج لعل أهمها:</strong> <br /><strong>أولا: بالنسبة لاستيراد الابقار الحية: </strong>توصى الدراسة من خلال سيناريوهات التوزيع الجغرافي الأوفق للواردات من الابقار الحية أن السيناريو الحر يليه السيناريو الخامس يعد من أكثر السيناريوهات وفراً في القيمة الاستيرادية حيث بلغت نسبة الوفر بهما حوالي 15.6%، 13.8% على التوالي من إجمالي القيمة الاستيرادية. <br /><strong>ثانيا: بالنسبة لاستيراد الدواجن الحية</strong>: توصى الدراسة من خلال سيناريوهات التوزيع الجغرافي الأوفق للواردات من الدواجن الحية أن السيناريو الحر يليه السيناريو الثالث يعد من أكثر السيناريوهات وفراً في القيمة الاستيرادية حيث بلغت نسبة الوفر بهما حوالي 48.8%، 38.7% على التوالي من إجمالي القيمة الاستيرادية. <br /><strong>ثالثا: بالنسبة لاستيراد لحوم الابقار المجمدة:</strong> توصى الدراسة من خلال سيناريوهات التوزيع الجغرافي الأوفق للواردات من لحوم الابقار المجمدة أن السيناريو الحر يليه السيناريو الثاني يعد من أكثر السيناريوهات وفراً في القيمة الاستيرادية حيث بلغت نسبة الوفر بهما حوالي 13.9%، 13.5% على التوالي من إجمالي القيمة الاستيرادية. <br /><strong>رابعا: بالنسبة لاستيراد بقايا اللحوم:</strong> توصى الدراسة من خلال سيناريوهات التوزيع الجغرافي الأوفق للواردات من الابقار الحية أن السيناريو الحر يليه السيناريو الثاني يعد من أكثر السيناريوهات وفراً في القيمة الاستيرادية حيث بلغت نسبة الوفر بهما حوالي 22.9%، 22.6% على التوالي من إجمالي القيمة الاستيرادية.https://ajas.journals.ekb.eg/article_256830_4607118fd08bedf0317b410852dd520b.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801The Impact of the Russian-Ukrainian Crisis on Egypt's Wheat Importsتأثير الأزمة الروسية الأوكرانية على واردات مصر من القمح15816925683310.21608/ajas.2022.132073.1130ENSuzan AbdalmajeedAboalmajdDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural, Assiut University, EgyptHamada M.AbdalwahedDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural, Assiut University, EgyptAmal B.TolbaDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agricultural, Assiut University, EgyptJournal Article20220407Wheat is one of the most important food grain crops that the Egyptian people depend on for food, and its grains are used in the production of bread and pasta. Animal breeders also use wheat straw as animal food. The state attaches special importance to the wheat crop to work on increasing the productivity, whether by the main increase or the horizontal increase<br /> The research aims to redirect Egypt’s imports of wheat to various wheat-exporting countries with the exception of Russia and Ukraine, where both Russia and Ukraine are among the largest producers and exporters of wheat in the world, and the current conflict between them has led to crises for some wheat-importing countries, especially Egypt, which is estimated It imported about 80% of this crop from these two countries. The impact of this crisis was reflected on the prices of this crop in the world, as this led to a sharp rise in wheat prices globally, which will have a negative impact on the Egyptian balance of payments in the future.<br /> It was found that the Egyptian productivity indicators showed that the development of the area, total production, feddan productivity and Egyptian imports increased, the statistical significance of which was not confirmed at the level of 1% and 5%.<br /> It also became clear that the price of French and American wheat increased by 48.9%, 44.7%, respectively, from April 2021, and it was found from the linear programming that the first alternative achieved the lowest cost among the alternatives, as it saved 959.39 million dollars, or 36.57%.يعتبر القمح من أهم محاصيل الحبوب الغذائية التي يعتمد عليها الشعب المصري في غذائية وتستخدم حبوبه في انتاج الخبز والمكرونة، كما يستخدم مربو الحيوانات تبن القمح كغذاء للحيوان. وتولى الدولة أهمية خاصة لمحصول القمح للعمل على زيادة الإنتاجية سواء بالزيادة الرأسية أو الزيادة الأفقية. <br />يهدف البحث إلى إعادة توجيه واردات مصر من القمح إلى مختلف البلدان المصدرة للقمح باستثناء دولتي روسيا وأوكرانيا، حيث تُعد كلٍ من روسيا وأوكرانيا من أكبر منتجي ومصدري القمح على مستوى العالم وقد أدى الصراع الحادث حاليًا بينهما إلى حدوث أزمات لبعض الدول المستوردة للقمح ولاسيما مصر والتي تقدر واردتها من هذا المحصول من هاتين الدولتين بحوالي 80%. وانعكس أثر هذه الأزمة على أسعار هذا المحصول في العالم حيث أدى ذلك إلى ارتفاع حاد في أسعار القمح عالميًا والذي سوف ينعكس أثره بالسلب مستقبلًا على ميزان المدفوعات المصري. <br />حيث تبين أن المؤشرات الانتاجية المصرية، أن تطور المساحة والانتاج الكلى والانتاجية الفدانية والواردات المصرية تزيد زيادة لم يتأكد معنويتها الإحصائية عند مستوى 1% و5%. <br />كما اتضح أن سعر القمح الفرنسي والأمريكي قد زاد بنسبه 48.9%، 44.7% على الترتيب من أبريل 2021، وقد تبين من البرمجة الخطية ان البديل الأول قد حقق أقل تكلفة من بين البدائل حيث وفر 959.39 مليون دولار بنسبة 36.57%. https://ajas.journals.ekb.eg/article_256833_4d4d4bc6c6c37702a917ce331e8456a7.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Knowledge and practices of sugar cane growers about the use of waste from some villages Aswan governorateمعارف وممارسات زراع قصب السکر حول إستخدام مخلفاته ببعض قرى محافظة أسوان17017724108610.21608/ajas.2022.123763.1100ENAlaa G.A.SaeedDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptSamia A.HilalDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptAmr B.A.El-SherbasiDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptAsmaa B.M.BakrDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptHend H.AliDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptJournal Article20220227This study mainly aimed to identify the knowledge and practices of farmers related to the use and exploitation of agricultural and industrial wastes for the sugar cane crop in some villages of Aswan Governorate.<br /> The current study was conducted in Aswan Governorate, where two centers were selected from the governorate centers, namely, Kom Ombo and Edfu centers, as they are the largest centers in the area of cane crop at the governorate level, the cultivated area of the acre of sugar cane crop.<br /> The two villages of Al-Sabil and Al-Manshiya in the Kom Ombo Center were selected based on the fact that they are the largest villages in the area cultivated with sugar cane.<br /> The field data was collected using the questionnaire method in the personal interview of the respondents, and percentages and frequencies were used as tools for statistical analysis and extracting the results of the study.<br /> The most important results of the study were summarized as follows<br /> The results showed that the vast majority of the farmers surveyed (percentages ranging between 99.5 to 100%) were aware of the use of agricultural residues for the cane crop, and the majority of them (rates that ranged between 62%,99%) approved their practice of these usesاستهدفت تلک الدراسة بصفة رئيسية التعرف على معارف وممارسات الزراع المرتبطة باستخدام واستغلال المخلفات الزراعية والتصنيعية لمحصول قصب السکر ببعض قري محافظة اسوان<br /> واجريت الدارسة الحالية بمحافظة اسوان ,حيث تم اختيار مرکزين من مراکز المحافظة وهما مرکزين کوم امبو و وادفو حيث انها اکبر مرکزين في مساحة محصول القصب على مستوي المحافظة المساحة المزروعة للفدان محصول قصب السکر .<br /> وتم اختيار قرتين السبيل والمنشية بمرکز کوم امبو بناءُاً على انهم اکبر قرتين في مساحة المزروعة قصب السکر وذلک اختيار قرتين العدوة والعوضلاب بمرکز ادفو بناءُاً علي انهم اکبر قرتين في مساحة المزروعة قصب السکر .<br /> وتم جمع البيانات الميدانية باستخدام اسلوب الاستبيان بالمقابلة الشخصية للمبحوثين کما استخدمت النسب المئوية ,والتکرارات کأدوات للتحليل الإحصائي واستخلاص نتائج الدراسة.<br /> وتلخصت اهم نتائج الدراسة فيما يلى :<br /> اظهرت النتائج معرفة الغالبية العظمى من الزراع المبحوثين (نسبا تراوحت ما بين 99,5إلى 100%) باستخدام المخلفات الزراعية للمحصول القصب وأقر غالبتهم (نسبا تراوحت ما بين 62%,99%)بممارستهم لتلک الاستخدامات أما عن معرفتهم باستخدام المخلفات الصناعية .https://ajas.journals.ekb.eg/article_241086_8a007951e5262f2d8eb7f485cbf7bf4d.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Obstacles to Farmers' Adoption of Sugarcane Harvesting Machine in Esna District, Luxor Governorateمعوقات تبنى الزراع لآلة كسر قصب السكر بمركز إسنا محافظة الأقصر17818424108810.21608/ajas.2022.127675.1117ENRefat M.MahmudDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptSamya A,HilalDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptAsmaa B.MohamedDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptHend H.AliDepartment of Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptJournal Article20220315This research aims to know the obstacles to the farmers’ adoption of the sugarcane harvesting machine in the center of Esna, Luxor Governorate, by studying some of the social and economic characteristics of the sugarcane farmers in the center of Esna, as well as knowing the factors associated with the cane harvesting machine that prevent the farmers from adopting it. The research was conducted on the villages of Asfoun Al-Mutana and Keman Al-Mutana, because they are the largest villages in terms of sugar cane cultivation in the Esna Center. Then a random sample of sugarcane farmers was selected from those two villages. The sample size was 267 sugarcane farmers, 50 of whom adopted the machine, and 217 did not adopt the sugarcane harvesting machine. The results of the research showed that the percentage of the respondents' adoption of the harvesting machine was only 18.7%, while the vast majority of the respondents (81. 3%) refused to adopt the machine. The results indicated that 44% of the adopted farmers of the machine ranged from 50 to 59 years old, while 41% of the non-adopted farmers the machine ranged between 60 and 69 years old. The results also showed that the educational level of the adopted farmers was university education by 90%, while the highest level of education for nearly half of the non-adopted farmers (48%) was secondary education. The agricultural area of the adopted farmers was more than 10 acres by 50%, as for the non-adopters, the area ranged from one acre to 5 acres, at a rate of 87.56%. As for the reasons for not adopting the harvesting machine, the results were summarized in the large number of machine failures, and that the machine causes damage to the roots, and the machine has a negative impact on the current crop in addition to the machine is completely incapable of breaking the reeds that are lying and tangled.يهدف هذا البحث إلى معرفة معوقات تبنى الزراع لآلة كسر قصب السكر بمركز إسنا محافظة الأقصر، وذلك من خلال دراسة بعض الخصائص الإجتماعية والإقتصادية لزراع قصب السكر بمركز إسنا، وكذلك معرفة العوامل المرتبطة بآلة كسر القصب والتى تحول دون تبنى الزراع لها. وتم إجراء البحث على قريتى أصفون المطاعنة، وكيمان المطاعنةلأنهما أكبرالقرى من حيث المساحة المنزرعة قصب السكر بمركزإسنا. ثم تم اختيارعينة عشوائية لزراع قصب السكر من تلك القريتين، حيث بلغ حجم العينة 267 مزارعاً من زراع قصب السكر منهم 50 مزارعاً متبنى للآلة، و217 مزارعأ غير متبنى لآلة كسر قصب السكر<strong>.</strong> أوضحت نتائج البحث أن نسبة تبنى الزراع المبحوثين لآلة كسر القصب بلغت 18.7% فقط، في حين رفض الغالبية العظمى من الزراع المبحوثين (81.3%) تبنى الآلة. وأشارت النتائج إلى أن 44% من الزراع المتبنين للآلة تتراوح أعمارهم ما بين 50 إلى 59 سنة فى حين أن 41% من الزراع غير المتبنين للآلة تتراوح أعمارهم ما بين 60 إلى 69 سنة. كما أوضحت النتائج أن المستوى التعليمى عند الزراع المتبنيين هو التعليم الجامعي بنسبة 90 %، بينما كان أعلى مستوى تعليم لما يقرب من نصف الزراع المبحوثين غير المتبنيين (48%) هو التعليم الثانوى .وبلغت المساحة الزراعية للزراع المتبنيين أكثر من 10 أفدنة بنسبة 50%، أما الزراع غير المتبنيين فكانت المساحة تتراوح مابين فدان إلى 5 أفدنة بنسبة 87.56 % .أما عن الأسباب المؤدية لعدم تبنى الزراع لآلة كسر القصب فتلخصت نتائجها فى كثرة أعطال الآلة، وأن الآلة تسبب ضرراً على الجذور، كما أن تأثيرالآلة سلبياً على المحصول الحالى بالإضافة إلى أن الآلة عاجزة تماماً عن كسر القصب الراقد، والمتشابك.https://ajas.journals.ekb.eg/article_241088_18c6d20d14bf65ece06a5c0175c2920e.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801A Study of Some Socio-Economic Factors Affecting the Health Awareness of Rural Women in Assiut Governorateدراسة بعض العوامل الاجتماعية والاقتصادية المؤثرة على الوعي الصحي لدى المرأة الريفية بمحافظة أسيوط18520925683510.21608/ajas.2022.129323.1126ENRanda Youssef MohammedSultanDepartment of the Rural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptJournal Article20220324Rural development is an indispensable necessity for the advancement of societies. Therefore, countries have given great attention to development projects, and the human being is considered a target and a means of the development process. Therefore, the success of any development effort depends primarily on physical integrity, health and mental health. Life and grow, it enables him to play his role in the development of his society. The responsibility for maintaining health lies with the individuals themselves. The individual can practice healthy behaviors that lead to the development of his energies and avoid contracting many physical and psychological diseases.<br /> Health awareness is one of the important factors that help a person to enjoy good health, and the home is an ideal place for health awareness as it provides health awareness for family members and from here comes the role of women in providing health awareness at home. A woman's health awareness is considered the cornerstone of her daily behavior and health status for herself and her family members rural women still suffer from a low level of health awareness, which is reflected on her health first and the health of all members of her family. Therefore, the research was interested in studying some of the social and economic factors affecting health awareness among rural women in order to play their role in this field effectively and efficiently. The objectives of the research were to identify the level of nutritional, personal and preventive health awareness among rural women, as well as to identify the sources from which rural women derive information about nutritional, personal and preventive health awareness. The social and economic awareness of the respondents and the degree of nutritional, personal and preventive health awareness and general health awareness among rural women<br /> To achieve these goals, the governorate was divided into East of the Nile and West of the Nile. A center was chosen randomly from each direction, so Al-Fateh center was from the east, and Manfalut center was from the west, and a village was randomly selected from each center, so the village of Al-Fima was from the Al-Fath center, and the village of Bani Rafea from the Center Manfalut and the data were collected through a questionnaire prepared for this purpose from 391 female respondents who were randomly selected from the selected villages.<br /> One of the most important findings of the study was that the level of preventive, personal, nutritional and general health awareness of the respondents was medium to low awareness, as for the most important sources from which respondents obtained health information were educated children, television programs and personal experience, as for the mechanisms that respondents used to increase the health awareness of members of their families was not drinking contaminated water, sterilizing wounds when injured, washing hands before and after eating, not using others’ tools and eating breakfast, not staying up late and not eating from street vendors, maintaining the cleanliness of the house, encouraging family members to quit smoking, It was also found that there is a relation between the education of the respondent and each of the personal awareness, food, and general health awareness, and there is a relation between the education of the respondent’s husband and health food awareness and general health awareness, as well as the monthly income found a relationship between preventive, personal and nutritional health awareness, as the results showed. There is no relation between the respondent’s profession and both preventive and personal awareness, but there is a relation with health and food awareness, and the results indicated that there is no relation between the profession of the respondent’s husband, the respondent’s participation in family decision-making and preventive, personal, nutritional and general health awareness, as for the respondents’ participation In development projects, the results showed a relation between them and public health awareness.التنمية الريفية ضرورة لا غنى عنها للنهوض بالمجتمعات لذلك فإن الدول اعطت اهتماما كبيراً للمشروعات التنموية، وﯾﻌﺗﺑــر اﻹﻧﺳــﺎن هدف ووسيلة ﻋﻣﻠﯾــﺔ اﻟﺗﻧﻣﯾــﺔ لذلك ﻓـﺈن ﻧﺟـﺎح أي ﺟﻬـد ﺗﻧﻣـوي ﯾﻌﺗﻣــد ﻓـﻲ اﻟﻣﻘـﺎم اﻷول ﻋﻠـﻰ اﻟﺳـﻼﻣﺔ الجسدية واﻟﻌﻘﻠﯾــﺔ واﻟﻧﻔﺳﯾﺔ ﻟﻺﻧﺳﺎن. وتعتبر الصحة الجيدة اهم ما يمتلكه الانسان، فبالصحة تزدهر الحياة وتنمو، فهي تمكنه من القيام بأدواره في تنمية مجتمعه. <br />وتقع مسئولية الحفاظ على الصحة على الأفراد أنفسهم، فالفرد يستطيع أن يمارس سلوكيات صحية تؤدى إلى تنمية طاقاته وتجنبه الاصابة بكثير من الامراض الجسدية والنفسية. والوعي الصحي أحد العوامل المهمة التي تساعد الإنسان على التمتع بصحة جيدة، ويعتبر المنزل مكان مثالي للوعي الصحي حيث يوفر الوعي الصحي لأفراد الاسرة، ومن هنا يأتي دور المرأة في تقديم التوعية الصحية بالمنزل، المرأة هي مربية الأجيال التي تعلم أطفالها العادات والتقاليد والسلوكيات الصحية السليمة، فالوعي الصحي لدى المرأة يعتبر حجر الأساس في سلوكياتها اليومية وحالتها الصحية لها ولأفراد اسرته. <br />فالمرأة الريفية مازالت تعاني من تدنى مستوى الوعي الصحي الامر الذي ينعكس على صحتها اولاً وصحة باقي أفراد اسرتها لذلك اهتم البحث بدراسة بعض العوامل الاجتماعية والاقتصادية المؤثرة على الوعي الصحي لدى المرأة الريفية لكي تؤدى دورها في هذا المجال بفاعلية وكفاءة. <br />وتمثلت اهداف البحث في التعرف على مستوى الوعي الصحي الغذائي والشخصي والوقائي لدى المرأة الريفية، وكذلك التعرف على المصادر التي تستقى منها المرأة الريفية المعلومات الخاصة بالوعي الصحي الغذائي والشخصي والوقائي. وكذلك التعرف على الاليات التي تتبعها المبحوثات لزيادة الوعي الصحي لأفراد اسرتها وتحديد العلاقة بين بعض العوامل الاجتماعية والاقتصادية للمبحوثات وبين درجة الوعي الصحي الغذائي والشخصي والوقائي والوعي الصحي العام لدى المرأة الريفية. <br />ولتحقيق هذه الاهداف تم تقسيم المحافظة الى شرق النيل وغرب النيل وتم اختيار مركز بطريقة عشوائية من كل اتجاه فكان مركز الفتح من الشرق، ومركز منفلوط من الغرب، وتم اختيار قرية بطريقة عشوائية من كل مركز فكانت قرية الفيما من مركز الفتح، وقرية بنى رافع من مركز منفلوط وتم جمع البيانات عن طريق استمارة استبيان اعدت لهذا الغرض من 391 مبحوثة تم اختيارهن بطريقة عشوائية من القرى المختارة. <br />وكان من اهم النتائج التي توصلت اليها الدراسة ان مستوى الوعي الصحي الوقائي والشخصي والغذائي والعام للمبحوثات كان متوسط الى منخفض، اما بالنسبة لاهم المصادر التي تحصل منها المبحوثات على المعلومات الصحية كانت الابناء المتعلمين والبرامج التلفزيونية والخبرة الشخصية، اما بالنسبة للآليات التي تستخدمها المبحوثات لزيادة الوعي الصحي لأفرد اسرهن فكانت عدم شرب الماء الملوث، وتعقيم الجروح عند الاصابة، وغسل اليدين قبل الأكل وبعده، وعدم استخدام ادوات الغير، وتناول وجبة الإفطار، وعدم السهر وعدم الاكل من الباعة الجائلين، والمحافظة على نظافة المنزل، تشجيع أفراد الأسرة على ترك التدخين. <br />كما وجد ان هناك علاقة بين تعليم المبحوثة وكل من الوعي الشخصي، والغذائي، والوعي الصحي العام، كما ان هناك علاقة بين تعليم زوج المبحوثة والوعي الصحي الغذائي والوعي الصحي العام، ووجد علاقة بين الدخل الشهري والوعي الصحي الوقائي والشخصي والغذائي، كما اظهرت النتائج عدم وجود علاقة بين مهنة المبحوثة وكل من الوعي الوقائي والشخصي ولكن توجد علاقة مع الوعي الصحي الغذائي، كما اشارت النتائج عدوم وجود علاقة بين كل من مهنة زوج المبحوثة، ومشاركة المبحوثة في اتخاذ القرارات الاسرية والوعي الصحي الوقائي والشخصي والغذائي والعام ، اما بالنسبة لمشاركة المبحوثة في المشروعات التنموية فأوضحت النتائج وجود علاقة بينها وبين الوعي الصحي العام. https://ajas.journals.ekb.eg/article_256835_3d855b02a96eb0a8c4c032672dd049b0.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048653320220801Determinants of Rural Families Carrying Out Agricultural Activities in the Fields of Plant and Animal Production in One of The Villages of Itai El Baroud Center - Beheira Governorateمحددات قيام الأسر الريفية بالأنشطة المزرعية في مجالي الإنتاج النباتي والحيواني بإحدى قرى مركز إيتاي البارود – محافظة البحيرة21022625683710.21608/ajas.2022.136664.1137ENEman A.M.KhalifaRural Sociology and Agricultural Extension, Faculty of Agriculture, Cairo University, Egypt.Journal Article20220430The research aimed to determine the degree to which rural families carry out agricultural activities related to plant and animal production, and the relationship of the studied independent variables to the degree to which the studied families perform these activities, and the determinants of the studied families’ carrying out these activities. agricultural crops in the village, and data were collected in a personal interview with the respondents during the months of March and April 2021 AD, using a questionnaire form prepared for this purpose, and after collecting the data, it was unloaded and statistically analyzed and used for that frequency, percentages, weighted average, Pearson simple correlation coefficient, and regression coefficient.<br /> <strong>The most important results were as follows:</strong><br /> More than half of the respondents (54.1%) have a high level of their families' agricultural activities related to plant production.<br /> The majority of respondents (69.4%) have a high level of their families' agricultural activities related to animal production.<br /> - It was found that there is a positive direct correlation between the following independent variables: age, number of family members, number of children working in agriculture, years of experience with agricultural work, size of agricultural holding, size of animal holding, and between the degree to which the family performs agricultural activities related to plant production, and agricultural activities related to production. animal.<br /> - It was found that there are six variables that collectively contribute by 45.6% to explaining the total variance between the respondents in terms of the degree to which the family engages in agricultural activities as a whole. These determinants are: the size of the agricultural holding, the number of family members working in agriculture, the number of years of experience in agricultural work, the size of the animal holding, age, the number of agricultural workers family members.<br /> Among the most important problems that affect the family's carrying out of agricultural activities are the lack of agricultural production requirements, their high prices, the difficulty of marketing agricultural crops, the high interest rate on loans, and the unavailability of veterinarians.استهدف البحث تحديد درجة قيام الأسر الريفية بالأنشطة المزرعية الخاصة بالإنتاج النباتي والانتاج الحيواني، وعلاقة المتغيرات المستقلة المدروسة بدرجة قيام الأسر بهذه الانشطة، والمشكلات التي تحد من قيام الأسر بهذه الانشطة، وقد أجرى البحث بإحدى قرى مركز إيتاي البارود محافظة البحيرة على عينة بلغت 222 مبحوث من الحائزين لأراضي زراعية بالقرية، وجمعت البيانات بالمقابلة الشخصية مع المبحوثين ، مستخدما لذلك استمارة استبيان أعدت لهذا الغرض، وبعد جمع البيانات تم تفريغها وتحليلها احصائياً واستخدم لذلك التكرار والنسب المئوية والمتوسط المرجح، ومعامل الارتباط البسيط لبيرسون، ومعامل الانحدار. <br />وجاءت أهم النتائج على النحو التالي: <br />ما يزيد عن نصف المبحوثين (54.1%) مستوى قيام أسرهم بالأنشطة المزرعية الخاصة بالإنتاج النباتي مرتفع، غالبية المبحوثين (69.4%) مستوى قيام أسرهم بالأنشطة المزرعية الخاصة بالإنتاج الحيواني مرتفع، تبين وجود علاقة ارتباطية طردية بين المتغيرات المستقلة التالية: السن، عدد أفراد الأسرة، عدد الأبناء العاملين بالزراعة، سنوات الخبرة بالعمل الزراعي، حجم الحيازة الزراعية، حجم الحيازة الحيوانية، وبين درجة قيام الأسرة بالأنشطة المزرعية الخاصة بالإنتاج النباتي، والانشطة المزرعية الخاصة بالإنتاج الحيواني. تبين وجود ست متغيرات تسهم مجتمعه بنسبة 45.6% في تفسير التباين الكلى بين المبحوثين من حيث درجة قيام الأسرة بالأنشطة المزرعية إجمالاً وهذه المحددات هي: حجم الحيازة الزراعية، عدد أفراد الأسرة العاملين بالزراعة، عدد سنوات الخبرة بالعمل الزراعي، حجم الحيازة الحيوانية، السن، عدد أفراد الأسرة من أهم المشكلات التي تؤثر على قيام الأسرة بالأنشطة المزرعية عدم توفر مستلزمات الانتاج الزراعي، وارتفاع أسعارها، وصعوبة تسويق المحاصيل الزراعية، وارتفاع سعر الفائدة على القروض، وعدم توفر الاطباء البيطريين.https://ajas.journals.ekb.eg/article_256837_f6ff41d3d8571f01240adb8ef3cec5f8.pdf