Assiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Response of Seed Yield and its Components to Autumn and Spring Sowing Dates of Alfalfa (Medicago sativa)استجابة محصول البذور ومکوناته لمواعيد الزراعية الخريفي والربيعي في البرسيم الحجازي12418200110.21608/ajas.2021.182001ENBahy RaghibBakheitAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptE.A. A.TeamaAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptF.athy M.FathyAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptAsmaa A.MohamedAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, EgyptJournal Article20210405This investigation was carried out at Agronomy Department Farm, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt, to study the effect of temperature resulting from different sowing dates, genotypes and their interaction on seed yield and its components of alfalfa. A set of ten genotypes namely; Ismailia-1, Nubaria-1, Ramah-1, populations from Forage researcher section (F.R.S.), Kharja, El-Dakhla, Farafra, Balady, Aswan, and Cuf 101, were subjected to five sowing dates (three autumns, <em>i.e.</em> October 10<sup>th</sup> (D1), November 10<sup>th</sup> (D2) and December 10<sup>th</sup> (D3), and two springs [March 20<sup>th</sup> (D4) and April 20<sup>th</sup> (D5)].أجري هذا البحث في مزرعة قسم المحاصيل – کلية الزراعة – جامعة أسيوط، لدراسة تأثير درجات الحرارة الناتجة عن اختلاف مواعيد الزراعة خلال النمو الخضري ونضج البذور لبعض التراکيب الوراثية والتفاعل بينهما علي المحصول البذري ومکوناته في عشرة تراکيب وراثية من البرسيم الحجازي. تم زراعة العشرة تراکيب وراثية وهي (اسماعيلة-1، نوبارية-1، رماح-1، وعشائر من قسم بحوث العلف، الخارجه، الداخله، الفرافرة، البلدي وأسوان بالإضافة إلي صنف کوفي 101 من الولايات المتحدة الأمريکية) وخمسة مواعيد زراعة (ثلاثة خريفي وهي 10 أکتوبر، 10 نوفمبر، 10 ديسمبر) وأثنين ربيعي (20 مارس ، 12 أبريل) في تصميم الشرائح الکاملة العشوائية باستخدام ثلاث مکررات في تجربتين حيث نفذت الأولي خلال الأعوام (2017-2019)https://ajas.journals.ekb.eg/article_182001_e136e3bf3a3af9b099526fdff28bd8b7.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Effect of different packaging materials and storage periods on the yield and quality of bread wheat grainsاثر استخدام عبوات وظروف تخزين مختلفه على حيوية وجودة حبوب قمح الخبز2537189593ENAyaA. A. AhmedAgronomy Department, Faculty of Agricultural, Assiut UniversityE. A.TeamaAgronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut UniversityG. R.El-NagarAgron. Dept., Fac. of Agric., Assiut Univ., Egypt.HowidaA. EL-KaderAgronomy Department, Faculty of Agricultural, Assiut UniversityJournal Article20210623Abstract<br /> This investigation was carried out at laboratories of examination and certification of seeds, at the Agronomy Department, faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt during 2019 season to study the impact of storage period, grains treatment and storage methods on quality and yield traits of Gemaza11 cultivar using completely randomized design. The studied traits, were significantly decreased with increasing storage periods till nine months. The lowest mean value test weight (60), seed index (50.33 g), gluten content (10.33 %), fermentation time test (30.67 minutes), fine flour percentage (72%), coarse flour percentage (3.333%), coarse bran percentage (20.33%), and fine bran percentage (4.00%). The highest mean values of grain yield feddan-1 ( ). Moreover the lowest mean values of grain yield feddan-1 ( ). <br />Keywords: grain and quality, fermentation time test, seed index, coarse bran percantage, storage methods<br /> Wheat (Triticum aestivum L.) is one of the leading cereal crops and the ranks first in cultivated area and production in the world (Ali et al 2016). In Egypt, the cultivated area of wheat during 2020 was about 1037862 Million Fadan with the total yield production of 8.9 MMT (USDA, 2020). (Abdelaal and Thilmany 2019).الملخص<br /> أجريت تجربة معملية خلال 2019 فى معمل فحص واعتماد التقاوى – مزرعة قسم المحاصيل البحثية- کلية الزراعة- جامعة اسيوط لدراسة تأثير فترات التخزين وعبوات التخزين ومواد التبخير على حيوية وجودة حبوب قمح الخبز صنف جميزة11. استخدم لذلک تصميم کامل العشوائية بثلاث مکررات . تشير النتائج الى التاثير المعنوي لفترات التخزين وعبوات التخزين ومواد التدخين على صفات الجودة ومحصول الحبوب على حبوب قمح الخبز صنف جميزة11. بالاضافة الى التاثير المعنوي لمعظم التفاعلات علي معظم الصفات محل الدراسة. حيث تم الحصول على اعلى قيم لمتوسطات محصول للحبوب للفدان (30.25) من معاملة صنف جميزة11 بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة البرطمان الزجاج وهذه افضل معامله وعلى الجانب الاخر اقل قيم لمتوسطات محصول للحبوب للفدان (10.24) من معاملة الحبوب بمبيد الملاثيون بمعدل 2 جم /2کجم وتخزينه فى عبوة اکياس بلاستيک. بينما تم الحصول على اعلى نسبة من الجلوتين الجاف (11) من معاملة الحبوب بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة البرطمان الزجاج لمدة 9 شهور , واعلى قيمه لوزن الهکتولتير (65) من معاملة الحبوب بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة البرطمان الزجاج لمدة 6 شهور واعلى قيمه لوزن الالف حبه (65.33) من معاملة الحبوب بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة الاکياس الخيش لمدة 6 شهور, واطول وقت للتخمر(38.33) من معاملة الحبوب بالفوسفين بمعدل .18جم/2کجم وتخزينه فى عبوة الاکياس الخيش لمدة 6 شهور. ويلاحظ ان نسبة الدقيق وجودته تقل بزيادة فترة التخزين.https://ajas.journals.ekb.eg/article_189593_54cde159438007c8b8da4383b0f3b896.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Nutritional evaluation of extrusion snacks supplemented by date powdersالتقييم الغذائي للوجبات الخفيفة المبثوقة المدعمة بإضافة مسحوق التمر384918970010.21608/ajas.2021.82085.1033ENM. A.OrabyDept. Food sci.,Fac Agriculture, Minia UnivF. A. H.El-SoukkaryDept. Food sci., Fav Agriculture, Minia UnivM. M.A.ZaghloulDept. Food sci., Fav Agriculture, Minia UnivE. G.GadallaCentral Laboratory for Research and Development of Date Palm, Agriculture Research CenterJournal Article20210623This study was made on two dry dates in Egypt, the first one called seeded dry and the second Bartamouda which is one of the most famous dates in Egypt were used for preparation date powder of snacks with 1, 3 and 5 %, in order to get this product for new snacks from dates. Snack food now include a very wide range of products, including potato and corn chips, alkali- cooked corn tortilla chips, extruded puffed and baked/ fried products, half- products, meat snacks and rice-based snacks. Extruded snacks are products which are easy to consume, tasty, crispy, with thousands of shapes, flavours, textures, and are consumed worldwide. They can be expanded directly or indirectly. Therefore, this study was divided into two parts, the first one related to studying the physical properties, the proximate chemical composition and determination of minerals content of Seeded and Bartamuda date cultivars at tamr stage, then evaluation the effect of date powder addition on the sensory properties of snacks made from corn grits and date powders with concentrations at 1, 3 and 5 %.So, the second part of this research was including study the effect of date powders, added concentration and combination between them on sugars(reducing and non- reducing sugars and total sugars), fats and protein, fiber and total ash, phenols and titratable acidity percentages, phosphorus, potassium,تم اجراء هذة الدراسة على نوعى من البلح فى مصر ويسمى الأول seeded dry والثانى Bartamouda . الذى يعتبر واحد من اشهر التمور فى مصر، ولقد تم استخدام الأثنان لتجهيز بودر التمر لأغذية التسالى بترکيزات 1، 3 و5% من اجل استعمال هذا المنتج من اجل تصنيع اغذية تسالى جديدة من التمور.وتشمل اغذية التسالى هذة الأيام مدى کبير جدا من المنتجات وهى شيبسى الذرة والبطاطس، شيبسى تورتيلا الذرة المطبوخ- القلوى، المنتجات المنفوشة بالبثق الحرارى والمقلية والمخبوزة، سناکس اللحوم، واغذية التسالى المصنعة من الأرز. وتعتبر اغذية التسالى المنتجة بالبثق الحرارى منتجات من السهل استهلاکها، طعمها جيد وکرسبىيه، مع الأف الأشکال التى توجد منها، ذو نکهة جيدة، قوامها او ترکيبها جيد وتستهلک على نطاق واسع، وهى ممکن ان تنتفش او تتمدد بطريقة مباشرة او غير مباشرة. لهذا قسمت هذة الدراسة الى جزئيين، الأول يتعلق بدراسة الخصائص الطبيعية، الکيمائية، تقدير محتوى المعادن لنوعى التمرفى مرحلة الرطب، ثم تقييم تأثير بودرة التمر المضافة من کلا نوعى التمر على الخصائص الحسية للسناکس المصنعة والمضاف لها مجروش الذرة وبودرة التمور بترکيزات 1، 3 و5%.ثم شمل الجزء الثانى من هذة الدراسة دراسة تأثير بودر التمور، الترکيزات المضافة والجمع بينهما على نسب السکريات (مختزلة وغير مختزله، والسکريات الکلية)، الدهون، البروتينات، الألياف، الرماد الکلى، والفينولات، الحموضة المقدرة بالمعايرة، وعلى المعادن الکبيرة (الفوسفور، البوتاسيوم، الکالسيوم والماغنسيوم، ملجم/ 100 جرام) وعلى المعادن الصغيرة او معادن الأثار (الحديد، الزنک، المنجنيز والنحاس ،ملجم/ 100 جرام) .أظهرت الدراسات انه لا يوجد فروق معنوية عند مستوى معنوية 5% بين نوعى البودر من الصنفين تحت الدراسة بالنسبة للخصائص الطبيعية.https://ajas.journals.ekb.eg/article_189700_9a9533d261c4918df5d7270bab380d32.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Effect of Foliar Application with Faba Bean and Chickpeas Seed Sprout Extract on Growth and Fruiting of Ewaise Mango Treesتأثير الرش الورقي لنبت بذور الفول والحمص علي نمو وإثمار أشجار المانجو العويس505918200310.21608/ajas.2021.182003ENA. M.El-SalhyPomology Dept., Fac. Agric., Assiut UniversityH. H.SaeedHort. Dept., Fac. of Agric. & Natural Resources, Aswan Univ., Aswan, Egypt.A. Y.AhmedAgricultural Research Centre, Horticultural Research Institute-Giza.I. A.HassanAgricultural Research Centre, Horticultural Research Institute-Giza.Journal Article20210407An experiment was conducted during two successive seasons 2019 and 2020 on mango trees cv. Ewaise to study the effect of foliar application faba bean and chickpea seed sprout extract at 0.25 to 1% applied three times along each season (at growth start, fruit set after immediately and one month later) either each extract was sprayed. The influence was evaluated through the response of vegetative growth, leaf N, P, K content, yield and some fruit physical and chemical characteristics.أجريت هذه الدراسة خلال موسمي 2019 ، 2020 علي أشجار المانجو العويس بمزرعة خاصة تقع في کوم أمبو بأسوان – مصر لدراسة تأثير رش مستخلص نبت بذور الفول والحمص علي النمو الخضري والحالة الغذائية والمحصول وخصائص الثمار – حيث تم رش مستخلص نبت هذه البذور ثلاث مرات خلال موسم النمو بترکيزات من 0,25% حتي 1%.https://ajas.journals.ekb.eg/article_182003_eef7dc9ec94ecfd414499fe3347cbbbb.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Effect of pollination methods on yield and fruit quality of Barhy date palm under Aswan conditionsتأثير طرق التلقيح علي المحصول وجودة ثمار نخيل البلح البرحى تحت ظروف أسوان606918996710.21608/ajas.2021.79529.1029ENA. M.El-SalhyPomology Dept., Fac. Agric., Assiut UniversityA. A.B.MasoudPomology Dept., Fac. Agric., Assiut UniversityDoaa S.E.El-KassasPomology Dept., Fac. Agric., Assiut UniversityEzz G.GadallaCentral Laboratory for Date Palm ResearchHafez K.HassanCentral Laboratory for Date Palm ResearchJournal Article20210607Pollination is a critical process in date palms production series that affect yield and fruit quality. This study aimed to evaluate the effect of different pollination methods (spray pollen grain with zinc, boric or ascorbic acid solution) on yield and fruit quality of Barhy date palm. This study was conducted at Kom Ombo, Aswan Governorate, Egypt during 2019 and 2020 seasons.<br /> Results showed that most beneficial treatment in this concern is spraying female spathes with 0.5 to 1 g pollen grains plus 1 g zinc or ascorbic acid/L water which gave economical yield with good fruit quality. Moreover, it distinguished to save time, effort, labor, cost and more practical to it is a promising technique in the future.<br /> Key words: Barhy date palm, pollen grain, suspension, pollination, thinning, fruit quality.<br /> Date palm is a dioecious, perennial, diploid and mono-cotyledon plant (Zhao et al., 2012). It is one of the main crops to grow in arid land of most countries of the Middle East and North Africa and affects the high proportion of the economics of these countries (FAO, 2016).تعتبر عملية التلقيح من العمليات البستانية الضرورية ذات التأثير المباشر على نمو الثمار وجودتها وکذلک إنتاجية نخيل البلح. ويعد تطوير عمليات التلقيح التى من شأنها الحصول على نسبة عقد مرتفعة مع جودة عالية للثمار دون الحاجة لاستخدام کميات کبيرة من حبوب اللقاح أمراً ضرورياً وفعالاً لتحسين إنتاجية نخيل البلح. ولذا أجريت هذه الدراسة خلال موسمى 2019 و 2020 على نخيل البلح البرحى النامية بالمزرعة البحثية لمحطة البحوث الزراعية في کوم أمبو – أسوان – مصر حيث تضمنت الدراسة التلقيح رشاً بمعلق مائى يحتوى على 0,5 إلى 2,1 جم حبوب اللقاح بالإضافة إلى 1 جم من الزنک – البورون أو حمض الأسکوربيک.<br /> وقد أظهرت النتائج أن التلقيح بمعلق من 0,5 – 1 جم حبوب لقاح بالإضافة إلى 1 جم من الزنک أو حمض الأسکوربيک أدت إلى نقص نسبة العقد والعقد النهائى مع زيادة وزن الثمار وتحسين جودتها مقارنة بالتلقيح اليدوى العادى. وعليه تعتبر هذه الطريقة جيدة لإنتاج محصول عال ذو خصائص ثمرية جيدة فضلاً عن تقليل کمية حبوب اللقاح المستخدمة کما أنها عملية تجمع بين التلقيح والخف حيث تقلل من تکلفة الإنتاج وتحسين کفاءة التلقيح وخصائص الثمار.https://ajas.journals.ekb.eg/article_189967_6502b6df8cb3faa00467b99c5d8821d5.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Assessment of Reference and Actual Evapotranspiration and Yield of Maize Under Different Irrigation Levels With Filter Mud Cake Applicationsتقييم البخر نتح المرجعي والفعلي والمحصول للذرة الشامية تحت مستويات ري مختلفة مع إضافة طينة المرشحات708319015510.21608/ajas.2021.79364.1028ENAhmedAbazaNational Water Research CenterM. A.GamehSoil and Water. Dept., Faculty of Agriculture, Assiut UniversityK. K.AttiaSoil and Water Dept., Faculty of Agriculture, Assiut UniversityM. M.SheriefNational Water Research CenterJournal Article20210606Two experiments were conducted at Water Studies and Research Complex (WSRC), Station, National Water Research Center, Toshka – Abu Simbel, during the two growing seasons of 2018 and 2019 to compare available reference ET equations (Hargreaves, Makkink, Priestley–Taylor and Turc) to the FAO-56 method to determine suitable alternatives for use in Toshka region, and to evaluation effects of drought stress and filter mud cake on physiological traits of two maize hybrids, three regulated deficit irrigation levels of available water content depletion (AWCD) I1, 13 %, I2, 25% and I3, 50% AWCD were combination with three levels of filter mud cake (FMC) F1: 4 kg m2 , F2 : 2 kg m2 and F3 : 0 kg m2. <br /> The results showed that the Hargreaves equation is suitable for estimating ETo for the study area. Also, the results of this study showed that grain yield and water use efficiency in fineseeds and pioneer varieties were greatly improved by 80.8 , 74.7, 74.7 , 79.6 , 77.2 , 74.1 , 69.8 and 75.7% respectively, under (I1F1) compared to (I3F3). <br /> The study was carried out at the experimental farm of the Water Studies and Research Center, Toshka, Abu simbel City, Egypt, which is located at 22o, 24`.11` N longitude of 31o, 35`.43` E longitude. The altitude of the area is 188m above sea level.أجريت هذه الدراسة في مزرعة تجارب الأبحاث الزراعية بمجمع الدراسات والبحوث المائية بتوشکي خلال موسمي 2018 و 2019 وذلک بغرض مقارنة بعض معادلات البخر نتح المرجعي وهي هاري جرفيس ، ماکنيک ، بريستلي - تايلور وترک بمعادلة بنمان مونتيث - الفاو 56 للوصول إلي أنسب معادلة لظروف توشکى المناخية ذات مدخلات مناخية قليلة.<br /> أيضا تهدف الدراسة إلي دراسة تأثير مستويات ري مختلفة و إستخدام طينة المرشحات على البخر نتح الفعلي وعلى محصول الذرة الشامية .<br /> وقد أظهرت النتائج المتحصل عليها أن معادلة هاري جرفيس هي الأنسب في تقدير البخر نتح المرجعي تحت ظروف منطقة توشکى. ، کما أظهرت النتائج أن الانتاجية وکفاءة إستخدام المياه بالنسبة للصنفين فاين سيدز وبايونيير کانت کالتالي 80,8 ، 74,7 ،74,7، 79,6 ، 77,2 , 74,1 ، 69,8 و75,7% على الترتيب<br /> وقد أظهرت النتائج المتحصل عليها أن معادلة هاري جرفيس هي الأنسب في تقدير البخر نتح المرجعي تحت ظروف منطقة توشکى. ، کما أظهرت النتائج أن الانتاجية وکفاءة إستخدام المياه بالنسبة للصنفين فاين سيدز وبايونيير کانت کالتالي 80,8 ، 74,7 ،74,7، 79,6 ، 77,2 , 74,1 ، 69,8 و75,7% على الترتيبhttps://ajas.journals.ekb.eg/article_190155_1024ac530c90fce50eff6992a1724327.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Impact of Disposable Dapers on the Growth of Jatroph Acurcas Seedlingsاثر الحفاضات المستعملة علي نمو شتلات الجاتروفا849919035410.21608/ajas.2021.78335.1027ENHeba Z.SalimFaculty of Agriculture, Damanhour UniversityMadiha H.ZekryFaculty of Agriculture, Damanhour UniversityI. N.NassarFaculty of Agriculture, Damanhour UniversityA. M.AbdallahFaculty of Agriculture, Damanhour UniversityJournal Article20210601The water scarcity, wide spread of sandy soil; forestry growth and the great amount of wasted diapers (SAP) are debating issues worldwide. The present study wasinitiated to evaluate the roles of disposable diaper on the growth of JatrophaCurcas seedlings. In a greenhouse study, one- year- old seedlings of Jatropha sp. were purchased from a private nursery, Cairo (April, 1st 2019). Three levels of SAP are used (0.0, 0.67, and 1.5%). In addition, 15% clay treatment was used for comparison. These additives substances were mixed thoroughly with 20 kg of sandy clay loam soils. The seedlings were irrigated twice a week using 3 L of tap water (0.5 dS m-1) per pot, to ensure that the seedlings were successfully established for four months. After irrigation ceases, ten leaves were collected for determining the relative water content (RWC), then the pots were weighed daily for following water losses by evapotranspiration. This weighing processwas continued till seedlings wilting. So, the longevity for each treatment was recorded. Some growth parameters were determined after removing such sapling at its wilting point.The results presented great variations in the growth parameters, wilting points (soil water contents), RWC, cumulative ETs, ET rates, and survival times.Some polynomials were used to estimate seedlings growth magnitude. The survivability was 38, 54, 72 and 64 days for 0.0, 0.67 and 1.5 %SAP, and 15% clay treatments, respectively. The relative water contents (RWC) were 81.81, 80.0, 76.47 and 90.63 % for the 0.0, 0.67 and 1.5 %SAP, and 15% clay treatments, respectively.تعتبر حفاضات الأطفال المستخدمة مصدر قلق کبير. لذلک تم إجراء تجربة أصص في الصوب الزراعية لتقييم إمکانية إعادة تدوير حفاضات الأطفال التي يمکن التخلص منها (البوليمرات فائقة الأمتصاصSAP) للحفاظ علي توفير الرطوبة لتربة طميية رملية على نمو شتلات الجاتروفا.<br /> قد يکون لإعادة تدوير حفاضات الأطفال إمکانات کبيرة للحفاظ على رطوبة التربة في التربة الخفيفة باستخدام مياه ذات نوعية جيدة. وبما أن کاتيون الصوديومNa+ أساس SAPsفي الحفاضات، فيکون هناک حاجة إلى مزيد من الأبحاث لإکتشاف تأثير SAPsعلى الخصائص الکيميائية للتربة، وفهم خصائص المادة الماصة ومصيرها في التربة وفي المياه المالحة سيکون مفيدًا في إدارة المياه في التربة الرملية.في دراسات أصص الصوب الزراعية ، فإن شتلات الجاتروفاJatropha sp. تم الحصول عليها من مشتل خاص (1 أبريل 2019 تم تحضير أربعة معاملات لزراعة الشتلات: 0.0 ، 0.67 ، و 1.5٪ من SAP و 15٪ من الطين .تم خلط هذه المواد المضافة تمامًا مع 20 کجم تربة طميية رملية. تم تعبئة المخاليط في أصص بلاستيکية لزرعة الشتلات، بتصميم عشوائي کامل تتکون من شتلات الجاتروفا کتقسيم رئيسي وأربعة معاملات کتقسيم فرعي. خلال الأشهر الأربعة الأولى تم ري الشتلات مرتين أسبوعيًا باستخدام 3 لتر من ماء الصنبور (0.5 ديسيسيمنز -1) لکل أصيص، وبعد توقف الري تم جمع عشر أوراق لتقيم نسبة المحتوي النسبى للماء (RWC) .https://ajas.journals.ekb.eg/article_190354_d0a85baade403ab714bfa71addcfdb3b.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Land Capability of the Middle Part of Wadi Qena, Eastern Desert, Egypt and Its Suitability for Growing Cropsالجدارة الإنتاجية لأراضي الجزء الأوسط من وادي قنا، الصحراء الشرقية، مصر ومدي ملائمتها لزراعة المحاصيل10011919035510.21608/ajas.2021.85916.1034ENM. K.K.AttiaSoils and Water, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptM. A.GamehSoils and Water, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptM. A.El-DesokySoils and Water, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptS. A.Abd El-AzizSoils and Water, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, EgyptJournal Article20210713Wadi Qena is one of the largest dry valleys in the eastern desert of Egypt for the agricultural expansion. This study attempted to investigate the best agricultural land use of the middle part of this wadi through its capability and suitability assessment based on its soil characteristics. So, fourty-nine soil profiles were selected and digged to represent the soils of this area in February, 2017. About 136 soil samples were collected from these profiles, according to the standard procedures, to perform the physical and chemical analyses.<br /> The soils under study were fair, poor and non-agricultural capable for agricultural uses. The dominant limiting factors for agricultural use were the coarse soil texture, high salinity and alkalinity, low organic matter content and CEC, as well as the high CaCO3 content.<br /> Results of ASLE software analysis showed that the soils of the study area ranged from S2 (suitable) to NS1 (currently not suitable) for growing wheat, barley, sugar beet, sunflower, pepper, watermelon, date palm, olive, fig and grape. They also varied from SN1 (currently not suitable) to NS2 (permanently not suitable) for growing rice, cotton, sugarcane, onion and cabbage.<br /> This study presents a valuable source for governmental agencies concerned about land reclamation projects along with sustainable agricultural development in such desert areas.الزراعة المستدامة هى الهدف الرئيسى من تقييم الأراضي وتعتبر منطقة وادي قنا – الصحراء الشرقية – من أهم مناطق الاستصلاح المستهدفة للامتداد الزراعى الأفقي لمقابلة الزيادة المطردة فى السکان.<br /> وقد حاولت هذه الدراسة بحث أفضل استخدام للأراضي في الزراعة لإضافة مساحة زراعية جديدة في الجزء الأوسط من وادي قنا – الصحراء الشرقية وذلک استناداً إلي الخصائص والصفات المميزة للتربة.<br /> وتهدف هذه الدراسة إلى تقييم الجدارة الإنتاجية لأراضي الجزء الأوسط من وادي قنا – الصحراء الشرقية ومدى ملائمتها لزراعة المحاصيل. <br /> أظهرت النتائج الخاصة بالجدارة الإنتاجية لأراضي منطقة الدراسة طبقاً لدليل أستوري معتدلة Fair (درجة ثالثة) بمساحة 1322,8 فدان بنسبة 8,94%، فقيرة Poor (درجة رابعة) بمساحة 6516,2 فدان بنسبة 44,4% وغير مناسبة Non-agriculture للاستخدام الزراعي بمساحة 6958,9 فدان بنسبة 47,03% من إجمالي مساحة أراضي الجزء الأوسط لوادي قنا تحت الدراسة وفقاً للعوامل المحددة وذلک طبقاً لدليل أستوري Modified Storie Index.<br /> وکانت الجدارة الإنتاجية لأراضي منطقة الدراسة وفقاً لبرنامج ASLE فقيرة Poor (درجة رابعة) بمساحة 10043,6 فدان بنسبة 67,87% من إجمالي مساحة منطقة الدراسة، وفقيرة جداً Very poor (درجة خامسة) بمساحة 6366,6 فدان بنسبة 24,57%، وغير صالحة للاستخدام الزراعي Non-agriculture Suitable (درجة سادسة) بمساحة 1118,6 فدان بنسبة 7,56% حسب العوامل المحددة لذلکhttps://ajas.journals.ekb.eg/article_190355_85b91c840f36da98dc2e80c75e9223ea.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Economic Assessment, Literature, Fisheries, Lake Bardawil, North Sinai Governorateالتقييم الاقتصادى لحرفة الدبه بمصايد بحيرة البردويل بمحافظة شمال سيناء12012918204610.21608/ajas.2021.182046ENSaadSalem Sowelam ZayedThe National Institute for Marine and Fisheries SciencesJournal Article20210321It was found that the production of Lake Bardawil during the period from 2007-2019, had a general decreasing trend of 178.1 tons, and that the production of Marsa Aghziwan had a general trend, marrying the information, the amount of information was 103 tons, and that the number of storage units was 2004 tons, and the number of storage units., A general increasing trend of 23.3 fishermen during the year 2007-2019, As for the costs of the fishing units for the bear craft in Marsa Aghziwan in Lake Bardawil fisheries during the 2019 fishing seasonتقع بحيرة البردويل فى شمال شبه جزيرة سيناء، اذ تقدر مساحتها بنحو 165 الف فدان، ويقدر انتاجها خلال الفتره من 2007 – 2019 م بنحو 4074.8 طن، ويعمل بها عدد من وحدات الصيد يقدر بنحو 1228 وحدة صيد، وتقع مرسى اغزيوان غرب التلول، ويربطها بالطريق الرئيسى (القنطرة – العريش) طريق مرصوف من الدرجة الأولى طوله حوالى 20 کيلو متر، ويوجد بها مظلات لتسليم الأسماک من الصيادين الى التجار، ويوجد عدد من التجار بمرسى اغزيوان يقدر بنحو 25 تاجر، لفرز ووزن وتعبئة الاسماک، وکما يوجد نقطة حرس حدود تابعة لقوات حرس الحدود،https://ajas.journals.ekb.eg/article_182046_688330d411735e41011ad18630372577.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Indicators of Banana Production and Marketing and Determinants of Demand for it in Egyptمؤشرات إنتاج وتسويق محصول الموز ومحددات الطلب عليه فى مصر13014319035610.21608/ajas.2021.77555.1026ENAhmed Mohamed AliZedanAgricultural Economics Research Instituter - Agricultural Research CenteMohamed NasreldenHelmeDept. Agricultural Economics, Faculty of Agricultural, Al-Azhar UniversityJournal Article20210525The banana crop is one of the most important fruit harvests consumed by the vast majority of citizens in Egypt, and the most important of these crops is due to the fact that it has a high nutritional value, which is rich in vitaminat A, B, and mineral salts. The problem of research is that there is a continuous rise in the price differences and marketing margins of bananas between the farm and the final consumer market, which resulted in a steady increase in banana prices in the Egyptian market, so the goal of the research is to study the development of the area and production of bananas and the amount of losses available for consumption of it, and study the development of the price spread of the marketing path of bananas and the share of banana farmers from consumer payments in Egypt In addition to studying the determinants of demand for bananas in the Egyptian market. In his analysis of the data obtained in the descriptive and quantitative economic analysis, the researcher used the research target.إن معظم وأهم الدراسات التسويقية تعتنى بدراسة الإنتشار السعرى والتکاليف التسويقية للمسار التسويقى, حيث أنها توضح العمليات التسويقية وبالتالى التعرف عى أوجه القصور ومعالجتها وتحسين أدائها حتى يمکن تقليل تلک الفروق السعرية وبالتالى تحسين الکفاءة التسويقية, والإنتشار السعرى يعرف على أنه مجموعة الفروق السعرية أو إجمالى الهوامش التسويقية المطلقة لعدد من المؤسسات أو الوسطاء المتعاملين فى کمية معادلة أو مکافئة من سلعة معينة, فالإنتشار السعرى للمنتجات الزراعية بين المزارع والمستهلک يشير إلى الفرق بين سعر المستهلک (التجزئة) والسعر الذى يحصل عليه المزارع لکمية مکافئة من المنتجات الزراعية(1), أو الفرق بين القيمة المزرعية لکمية معادلة للسلعة على مستوى المزرعة (التى تعادل وحدة واحدة على مستوى التجزئة) وسعر المستهلک(2), وتعبر تلک الفروق السعرية عن تکلفة الوظائف والخدمات التسويقية التى تؤديها المؤسسات التسويقية الزراعية من تجهيز وتعبئة وشحن وتفريغ وتکلفة الفاقد التسويقى بالإضافة لأرباح الوسطاء, بمعنى دخل العناصر المختلفة الداخله فى العمليات التسويقية کالعمل ورأس المال والادارة بين مرحلة المزرعة ومرحلة المستهلک النهائي بالمسار التسويقى لسلعة (10).https://ajas.journals.ekb.eg/article_190356_c260e76485a5d022ff8dbbd530a5940f.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601An Economic Study of the Food Gap of Wheat in Egypt to Face some Crises.دراسة اقتصادية للفجوة الغذائية من القمح في مصر لمواجهة بعض الأزمات14416219035810.21608/ajas.2021.79683.1030ENMaha Abdel FattahSaiedDepartment of Agribusiness and Consumer Sciences, Faculty of Agricultural and Food Sciences, King Faisal University, Al-Ahsa, Saudi Arabia
Department of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture,0000-0001-7779-8004Journal Article20210608The research aimed at estimating the size of the food gap of wheat in Egypt during the period (2000-2019), estimating the most important factors that affect it, and evaluating the price policy affecting wheat production, where the research relied in statistical analysis on some descriptive and quantitative statistical methods.<br /> The results showed an increase in the area of wheat and the quantity produced during the period (2000-2019) with an annual growth rate of about 1.62%, 1.71% respectively, the results also showed an increase in the quantity of imports, consumption and the wheat gap at annual rates of about 0.44, 0.523, 0.385 million tons, representing about 5.2%, 3.4%, 5.3% of the average of about 8.52, 15.32, 7.23 million tons respectively, during period (2000-2019). the self-sufficiency ratio decreased at an annual rate of about 0.86%, representing about 1.61% of the average period of about 53.5%.The food security coefficient declined from 0.35 as an average for the period (2006-2012) to 0.28 as an average for the period (2013-2019). This may be due to low supply price and the agricultural policy's failure to keep pace with the level of population growth and high prices, which negatively affected on food security during that period. <br /> The results showed that the net yield of feddan of wheat in the previous season was the most important variable affecting the cultivated area of wheat. It was also found that the agricultural price policy was in the disadvantage of wheat producers during the period (2015-2020).استهدف البحث الحالي تقدير حجم الفجوة الغذائية من القمح في مصر خلال الفترة (2000-2019)، حيث اعتمد البحث في التحليل الاحصائي على بعض الأساليب الإحصائية الوصفية والکمية. وأوضحت النتائج تزايد کل من مساحة القمح والکمية المنتجة منه خلال فترة الدراسة (2000-2019) بمعدل نمو سنوي بلغ حوالي 1.62%، 1.71% لکل منهما على الترتيب، کما تبين من النتائج تزايد کل من کمية الواردات وحجم الاستهلاک والفجوة القمحية بمعدلات سنوية بلغت حوالي 0.44، 0.523، 0.385 مليون طن تمثل نحو 5.2%، 3.4%، 5.3% من المتوسط البالغ حوالي 8.52، 15.32، 7.23 مليون طن لکل منها على الترتيب خلال الفترة (2000-2019). وتناقصت نسبة الاکتفاء الذاتي بمعدل سنوي بلغ حوالي 0.86% يمثل نحو 1.61% من متوسط الفترة والبالغ نحو 53.5%. وتراجع معامل الأمن الغذائي من 0.35 کمتوسط للفترة (2006-2012) ليصل إلى 0.28 کمتوسط للفترة (2013-2019) وربما يُعزى ذلک لانخفاض سعر التوريد وعدم مواکبة السياسة الزراعية لمستوى النمو السکاني وارتفاع الأسعار والتي أثرت بشکل سلبي على الأمن الغذائي خلال تلک الفترة. <br /> تبين أن صافي عائد الفدان من القمح في الموسم السابق يفسر وحده نحو 65% من التغيرات الحادثة فيها. وبدراسة أثر السياسات السعرية على إنتاج محصول القمح تبين أن السياسة السعرية الزراعية کانت في غير صالح منتجي القمح خلال الفترة (2015-2020)، کما تبين أن أکثر العوامل تأثيراً على الفجوة الغذائية من القمح تتمثل في عدد السکان، والمساحة المزروعة بالقمح، ومتوسط نصيب الفرد من القمح في السنة، في حين تبين أن أکثر العوامل تأثيراً على معامل الأمن الغذائي تتمثل في حجم المخزون من القمح، ونسبة الاکتفاء الذاتي.https://ajas.journals.ekb.eg/article_190358_d104c6ceef76e026790c0ed429d92842.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Measurement of nutritional Awareness of Wemen in AL-karj Regionقياس الوعي الغذائي للمرأة في منطقة الخرج16318019126610.21608/ajas.2021.80630.1031ENMaalem H.ALMoallemPrince Sattam bin Abdulaziz University, College of Education &ndash; Delam, Department of Home EcomomicsJournal Article20210614This study done on sample of working women in Al-Karj during 1441-1442. The result were as following, 57% of the sample age between 18-25, 29.2% were 26-33, 11.5% were 34-41, and 2% of them were 42-49. The study indicate that 89.3% have Batchelor degree, 75.9% of them have a business, while 24.1% are employees in the government. 40.7% of the sample monthly income ranged between 2000-5000RS compered to the 35.6% monthly income were 5000-10000RS. 61.3% of the women were living in a fella and 88.2% of them have the Saudi nationality. When the awareness level measured there were some differences between the women in their definition of food awareness that balanced food is 51.4% is free from any toxic materials, 48.2% noncontaminated, 47.8% food rich in supplements, 28.5% rich in vitamins, 26.5% rich of water. When the frequency of using meals for the working women measured, in first grade for the snacks 51%, 58.5%, 46.6%, and 41.9% for every day then coffee, tea, and sweats in this order, while the usage of fruit, vegetables, fibres, and playing sport are in decline. Also, when identifying the source of the nutritional information and nutritional awareness it showed that 34.3%, 23.3%, 13.4%, 9.4%, 4.5%, 1.2% from the internet, moms, experience, TV shows, radio, relatives, and neighbours in this order.استهدف البحث دراسة الوعي الغذائي للنساء العاملات في منطقة الخرج وتم اختيار عينة عشوائية لتمثل 20٪ من اجمالي العاملات بلغ عددهن 253 وتم جمع بيانات الاستبانة عن طرق المقابلة الشخصية واجري التحليل الاحصائي للبيانات وقد تم الاستعانة بالبرنامج الاحصائي SPSS, version 16 واسفرت نتائج الدراسة بالتالي: <br /> 57٪ من العاملات تراوحت أعمارهم بين 18 – 25 بينما 29,2٪ کانت أعمارهم بين 26- 33 و 11,5٪ کانت أعمارهم مابين 34 -41 بينما 2٪ کانت أعمارهم بين 42- 49 سنة وتشير الدراسة 89,3٪ کان مؤهلهم بکالوريس کما أوضحت الدراسة 75,9٪ يعملون أعمال حرة بينما 24,1٪ موظفين في أعمال حکومية. و40,7٪ ترواح دخلهم بين 2000- 5000 ريال بينما 35,6٪ تراوح دخلهم 5000- 10000 ريال, و منهم 61,3٪ يسکنون الفلل و88,2٪ من العينة سعوديين. وعند قياس مستوى الوعي للسيدات کان هناک تفاوت بين افراد العينة في تعريفهم للوعي الغذائي بأن الغذاء المتزن هو الخالي من المواد السامة بنسبة 51,4٪, تليها بأنه خالي من المواد الملوثة بنسبة 48,2٪, ثم الغذاء الغني بالعناصر الغذائية بنسية 47,8٪ والغذاء الغني بالفيتامينات بنسبة 28,5٪ والغذاء الغني بالماء بنسبة 26,5٪. وعند قياس عدد مرات استخدام الوجبات للمرأة العاملة جاءت في المرتبة الاولى استهلاک الوجبات الخفيفة بنسبة 51٪, 58,5 ٪, 46,6 ٪, 41,9٪ لکل يوم تليها القهوة, الشاي, والحلويات على التوالي, بينما لوحظ انخفاض في استهلاک الفاکهة, الخضروات, الالياف, وقلة ممارسة الرياضة. وعند التعرف على مصدر المعلومات الغذائية والوعي الغذائي تبين 34,3٪ ,23,3٪, 13,4٪9,4٪, 4,3٪, و1,2٪ للانترنت, للأم, الخبرة الشخصية, التلفزيون والإذاعة, والاقارب والجيران على الترتيب. وعند تحديد الشخص المسوؤل عن توفير مکونات الغذاء تبين58,9٪,23,3٪, 5,9٪, الزوجة, مصادر أخرى (السائق), والزوج على التوالي, وکان مستوى الوعي بسلامة الغذاء بنسبة2,27٪, بالتغذية الصحية کان 2,25٪, بجودة الغذاء کان 2,23٪, وبممارسة العادات الصحية کان 2,09٪. فالوعي الغذائي يحتاج الى برامج ارشادية توعوية على مستوى الفرد والمجتمع للنهوض وتصحيح ممارسة العادات الغذائية الجيدة. <br /><br /><br />https://ajas.journals.ekb.eg/article_191266_0ab07b995f303872dbfb835841663e58.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601The Attitude Female students of the College of Rural Agriculture towards social Responsibility in the governorates of Sohag and Alexandriaاتجاه طالبات کلية الزراعة الريفيات نحو المسؤولية الاجتماعية بمحافظتى سوهاج والاسکندرية18120018202010.21608/ajas.2021.182020ENFtian YassinAli AhmedRural Women Department, Agricultural Extension and Rural Development- Research InstituteEngy KhairyMohamedRural Society Department- Agricultural Extension and Rural Development- Research InstituteTayseer MumtazMustafaRural Women Department- Agricultural Extension and Rural Development- Research InstituteJournal Article20210411The research aimed to identify the level of the students of the faculty of agriculture at the university of Sohag, Alexandria, towards social responsibility in its various dimensions (family, society, and agricultural environment), and to identify the most important factors that contribute to the formation of social responsibility among students of the faculty of agriculture at the university of Sohag and Alexandria, and to determine the level of the contribution of both among them, and to identify the moral differences between the trend of students of the faculty of agriculture at Sohag university and that of the students of the faculty of agriculture at Alexandria universityاستهدف هذا البحث التعرف على مستوى اتجاه طالبات کلية الزراعة بجامعتي سوهاج الاسکندرية نحو المسؤولية الاجتماعية بأبعادها المختلفة (الاسرة ، المجتمع ، البيئة الزراعية)، و التعرف على اهم العوامل التي تساهم في تکوين المسؤولية الاجتماعية لدى طالبات کلية الزراعة بجامعتي سوهاج والاسکندرية وتحديد مستوى مساهمة کلا منها، والتعرف على الفروق المعنوية بين اتجاه طالبات کلية الزراعة بجامعة سوهاج واتجاه طالبات کلية الزراعة بجامعة الإسکندريةhttps://ajas.journals.ekb.eg/article_182020_71878bd7951e984f514274e5b6d8a935.pdfAssiut University, Faculty of AgricultureAssiut Journal of Agricultural Sciences1110-048652220210601Knowledge and Implementation of Cattle Breeders Regarding Veterinary Recommendations in Ber Shams Village – Bagor District – Monofia Governorateمعرفة وتنفيذ مربى الماشية للتوصيات البيطرية بقرية بير شمس بمرکز الباجور بمحافظة المنوفية20122018202610.21608/ajas.2021.182026ENRaed Abd ElnasserSalamaDept. of Econ. and rural Develop , Fac. of Environ. Agric. Sci., EL- Arish Univ., Egypt.Aml EsmaielSaidAgricultural Extension Research Institute and Rural Development - Agricultural Research CenterJournal Article20210422The study aimed at identifying knowledge and implementation level of cattle breeders regarding Veterinary Recommendations, information resources of breeders, the relationship between the knowledge and implementation degree and same independent variable, and also problems facing cattle breeders. Data were collected from a random sample of 240 breeders through personal interview by using the questionnaire. Simple correlation, multiple regression, and (F) test were used for data analyzing.إستهدف البحث التعرف على مستوى معارف وتنفيذ مربى الماشية للتوصيات البيطرية ، وتحديد معرفة وتنفيذ مربى الماشية لهذه التوصيات، وأيضاً التعرف على مصادر معلومات مربى الماشية فيما يتعلق بهذه التوصيات، والتعرف على معنوية العلاقة الإرتباطية بين المتغيرات المستقلة المدروسة لمربى الماشية وکل من درجة معارفهم وتنفيذهم لهذه التوصيات ، وکذا تحديد الإسهام النسبى للمتغيرات المستقلة المدروسة فى تفسير التباين الحادث فى درجة معارف وتنفيذ مربى الماشية لهذه التوصيات، وأخيراً التعرف على المشکلات التى تواجه مربى الماشية، والتعرف على مقترحاتهم للحد من هذه المشکلات.إستهدف البحث التعرف على مستوى معارف وتنفيذ مربى الماشية للتوصيات البيطرية ، وتحديد معرفة وتنفيذ مربى الماشية لهذه التوصيات، وأيضاً التعرف على مصادر معلومات مربى الماشية فيما يتعلق بهذه التوصيات، والتعرف على معنوية العلاقة الإرتباطية بين المتغيرات المستقلة المدروسة لمربى الماشية وکل من درجة معارفهم وتنفيذهم لهذه التوصيات ، وکذا تحديد الإسهام النسبى للمتغيرات المستقلة المدروسة فى تفسير التباين الحادث فى درجة معارف وتنفيذ مربى الماشية لهذه التوصيات، وأخيراً التعرف على المشکلات التى تواجه مربى الماشية، والتعرف على مقترحاتهم للحد من هذه المشکلات.https://ajas.journals.ekb.eg/article_182026_bc1084ee5e139dfaf7a7f453ce945126.pdf