@article { author = {Abdu Abdel-Ghani Khair Allah, Kamal and Habouh, M. and Hassaballa, E and Abo-Sapra, H and ahmed, A.}, title = {Performance and Combining Ability of Some Agronomic Traits of Bread Wheat Under Normal and Water Stress Conditions}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {1-14}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {}, abstract = {The present investigation was carried out during 2015/2016 and 2016/2017 seasons at the Experimental Research Station, Faculty of Agriculture, Assiut University. The objectives of this investigation were to obtain information about the performance and genetic components of parental wheat genotypes and their F1s under normal and water stress conditions. The performance of all genotypes under water stress condition was lower than its performance under normal condition. The parent 6 (P6) was the earliest flowering under both conditions and the parent P5 under water stress condition (85.70 day), while the parents P1, P2,P4 andP6 gave the tallest spike under both of normal and water stress conditions. While, P1 and P2 gave the tallest spike under water stress condition. The hybrids (P4 × P5) and (P1 × P6) were the earliest among F1- hybrids under normal and water stress conditions, respectively. Furthermore, the hybrids (P1 × P3) and (P1× P4) gave the tallest spike under normal and water stress conditions, respectively. The mean of grain yield /plant for all genotypes was 32.70 g and 24.96 g under normal and water stress condition, respectively. The P6 gave the highest grain yield/ plant compared with other parental genotypes under both conditions. On the other hand, the highest grain yield /plant was obtained from the hybrids (P4 × P5) under both conditions. The results showed that the magnitude of SCA exceeded GCA ones for days from planting to 50 % heading trait, which indicating that the major portion of genetic variance was due to the non-additive gene effects. The ratio of GCA/SCA was noticed to be low for days from planting to 50 % heading trait, indicated the specific combining ability was more important than general combining ability variance. The ratio of GCA/SCA was low for Plant height except SCA under irrigation in the F1- hybrids. The ratio of GCA/SCA was 1.08 and 0.80 in the F1-hybrids under normal and water stress conditions, respectively. The good genotypes for plant height in the F1- hybrid under both environments were Entry 21 and Entry 20. While, the ratio of GCA/SCA was noticed to be low for spike length, indicated the specific combining ability was more important than general combining ability variance, which indicating that the major portion of genetic variance was due to the non-additive gene effects. The results showed that the magnitude GCA/SCA ratio for number of kernel/spike was 0.31 and 0.20 in the F1-hybrids under normal and water stress conditions, respectively, indicating that the non-additive were larger than additive effects in the inheritance of number of kernel/spike and both were highly significant. The ratios of GCA/SCA were less than the unity for grain yield/plant under both environments indicating that the non-additive gene action controlled the inheritance of grain yield/plant. The GCA/SCA ratio was 0.14 and 0.48 for 100-grain weight in the F1-hybrids under normal and water stress conditions, respectively, indicating predominance of non-additive gene effect in the inheritance of 100- grain weight}, keywords = {Bread wheat,Genetic Components,water stress condition,Combining ability}, title_ar = {الأداء والقدرة الأئتلافیة لبعض الصفات المحصولیة لقمح الخبز تحت ظروف الرى العادى والأجهاد المائى}, abstract_ar = {أجریت هذه الدراسة خلال موسمى 2015/2016 و 2016/2017 بالمزرعة البحثیة لکلیة الزراعة جامعة أسیوط والهدف من هذه الدراسة التعرف على أداء بعض الطرز الوراثیة للقمح (6أباء وال 15هجین فردى الناتج من التهجین الدائرى بین الأباء) وتمت الدراسة تحت کلا من ظروف الرى العادى والأجهاد المائى. أوضحت الدراسة أن أداء جمیع الطرز الوراثیة تحت ظروف الجفاف کان أقل من أدائها تحت ظروف الرى العادى. وبالمقارنة بین الأباء، وجد أن الأب P6 أعطى أبکر النباتات فى التزهیر تحت کل من الرى العادى والأجهاد المائى فى حین أعطى الأباء  P1 و P2 أعلى طول للسنبلة تحت کل من الرى العادى والأجهاد المائى بینما کان الهجین (P6×P1) و (P5×P4) الأبکر تزهیرا فى الجیل الأول تحت ظروف الرى العادى والأجهاد المائى على التوالى بینما کانت الهجن (P3×P1) و (P4×P1) الأکثر طولا فى السنبلة مقارنة بباقى هجن الجیل الأول الأخرى تحت کل من ظروف الرى العادى والأجهاد المائى. کان متوسط محصول حبوب النبات الفردى کمتوسط لکل التراکیب الوراثیة هو  32.70 و 24.96 جم تحت کل من ظروف الرى العادى والجفاف على التوالى. أعطى الأب P6 أعلى محصول فردى  حبوب للنبات مقارنة بباقى الأباء تحت ظروف الرى العادى والجفاف. الهجین الفردى (P5×P4) أعطى أعلى محصول فردى للنبات فى کلا البیئتین. وأظهرت النتائج أن القدرة الخاصة على التآلف کانت أعلى من القدرة العامة على التآلف لصفة التبکیر مما یشیر الى أن الجزء الرئیسى من التباین الوراثى یرجع الى تأثیر الجینات غیر المضافة لهذه الصفة وأن نسبة GCA/SCA کانت منخفضة لصفة التزهیرمما یدل على أن القدرة الخاصة على التآلف أکثر أهمیة من القدرة العامة على التآلف لهذه الصفة. وأظهرت النتائج أن القدرة العامة والخاصة على التآلف کانت منخفضة لأرتفاع النبات، ماعدا القدرة الخاصة على التآلف کانت عالیة بالنسبة لأرتفاع النبات تحت ظروف الرى العادى. وکانت نسبة القدرة العامة والخاصة على التآلف  1.08 و 0.80 فى الجیل الأول تحت ظروف الرى العادى والجفاف على التوالى. وکانت أفضل التراکیب الوراثیة فى طول النبات تحت کلا البیئتین هى Entry 21  و Entry 20.   بینما کانت نسبة GCA/SCA  منخفضة لصفة طول السنبلة مما یدل على أن القدرة الخاصة على التآلف أکثر أهمیة من القدرة العامة على التآلف لهذه الصفة مما یشیر الى أن الجزء الرئیسى من التباین الوراثى یرجع الى تأثیر الجینات غیر المضافة لهذه الصفة. أظهرت النتائج أن نسبة GCA/SCA بالنسبة  لعدد الحبوب / السنبلة  کانت 0.31 و 0.20 فى الجیل الأول تحت نظام الرى العادى والجفاف مما یشیر أن الفعل الغیر أضافى للجینات أکثر تأثیرا من الفعل الأضافى لصفة عدد الحبوب / السنبلة وکلاهما کان عالى المعنویة.  وکانت نسبة  GCA/SCA أقل من الواحد الصحیح بالنسبة لمحصول حبوب النبات الفردى تحت ظروف البیئتین مما یشیر الى أن الفعل غیرالأضافى کان له أثر کبیر فى توریث هذه الصفة. وکانت نسبة GCA/SCA هى 0.14 و 0.48 لوزن ال 100 حبة فى الجیل الأول تحت ظروف الرى العادى والجفاف على التوالى مما یشیر الى تأثیر الجینات غیر المضافة فى توریث هذه الصفة.          }, keywords_ar = {القمح الخبز,والمکونات الوراثية,وحالة الإجهاد المائي,والقدرة على الجمع}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_26820.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_26820_c13981ca73374450b979a7dd5fe50e0f.pdf} } @article { author = {Ali Abdel-Rahamn, Kamel and Abdel-mottaleb El-Mahdi Toeima, El-Mahdi and Helmy Galal Mohamed, Inaam and S.A., Rbab and Othman, A.}, title = {Evaluation of some Bread Wheat Cultivars Productivity and Quality to Foliar Spray Time by Different ZINC Oxide Nanoparticles Sizes}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {15-31}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.26938}, abstract = {A field experiment was carried out during 2016/ 2017 and 2017/ 2018 seasons at the Agronomy Department Experimental Farm, Agriculture Faculty, Assiut University to study the effect of foliar spray time by different zinc oxide nanoparticles sizes on productivity and quality of some bread wheat cultivars. The experiment was laid out in randomized complete block design (RCBD) using split plot in strips arrangement with three replications. Zinc dioxide nanoparticles size (control, 20.7, 23.0 and 27.0 nm) were allocated horizontally}, keywords = {Nano zinc oxide application time,bread wheat cultivars,grain yield and quality}, title_ar = {تقییم إنتاجیة وجودة بعض أصناف قمح الخبز لوقت الرش الورقی بأحجام نانومتریه مختلفة من أکسید الزنک}, abstract_ar = {اجریت تجربة حقلیة خلال موسمی 2016-2017 و 2017-2018 فی مزرعة قسم المحاصیل البحثیة – کلیة الزراعة – جامعة اسیوط لدراسة تأثیر وقت الرش الورقی باحجام نانومتریة مختلفة من اکسید الزنک علی انتاجیة وجودة بعض اصناف من قمح الخبز. استخدم لذلک تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة بثلاث مکررات حیث وزعت احجام الزنک النانومتریه (کنترول و 20.7 و 23.0 و 27.0 نانومتر) افقیا بینما وزعت اصناف قمح الخبز (سدس-1 و سدس-12 و جمیزه-11) راسیا بینما احتل موعد الرش  الورقی بالزنک (30 و 45 و 60 یوم بعد الزراعة) القطع المنشقة. تشیر النتائج الی التاثیر المعنوی لاحجام الزنک النانومتریة واصناف قمح الخبز وموعد الرش الورقی للزنک علی جمیع الصفات محل الدراسة عدا تاثیر موعد الرش الورقی علی صفتی عدد السنابل فی المتر المربع ومحصول الحبوب للفدان الذی لم یکن معنویا فی الموسم الاول. بالاضافة الی التاثیر المعنوی لمعظم تفاعلات الدرجة الاولی علی معظم الصفات محل الدراسة}, keywords_ar = {الوقت نانو تطبيق أکسيد الزنک,أصناف القمح الخبز,محصول الحبوب والجودة}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_26938.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_26938_dd5a8054a61f5b5fc0a693b0242eb299.pdf} } @article { author = {Ali, M. and Abd El-Lattie, E. and Gad, A. and Mekky, M}, title = {Study Impact of Integration Between Cover Crop and Weed Control Treatments on Weeds and Improved Sugarcane Productivety}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {32-43}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.26821}, abstract = {A filed experiment was carried out at Al-Mattana Agricultural Research station, Agricultural Research Center, Luxor Governorate during 2015/16 and 2016/17 seasons, to study the effect of intercropping soybean (cover crop) with sugarcane crop, sole sugarcane and weed control treatments i.e. (Stomp at 1.75 l/f. hand hoeing twice at 25 and 45 days after planting and unweeded check) as the integrated weed control on fresh and dry weight of weeds (g/m2) and yield of primary crop (sugarcane) and secondary crop (soybean) which intercropping with sugarcane in natural infested soil by weeds. The experiment was laid out in randomized complete block design (RCBD) under split plot arrogant with four replication, intercropping treatments was put in the main plots and weed control treatment in split plots with four replications for each treatment.}, keywords = {Sugarcane,Soybean,weed control,cane yield and juice quality}, title_ar = {التکامل بین زراعة محصول التغطیة ومعاملات مکافحة الحشائش علی الحشائش وإنتاج محصول قصب السکر}, abstract_ar = {اجریت تجربة حقلیة بمزرعة محطة بحوث المطاعنة - مرکز البحوث الزراعیة بمحافظة الأقصر (مصر العلیا) خلال موسمی 2015/2016 و2016/2017 لدراسة تأثیر التکامل بین زراعة محصول تغطیة تحمیل فول الصویا مع محصول قصب السکر وزراعة محصول قصب السکر منفرد مع مکافحة الحشائش بإستخدام العزیق مرتین بعد 25-45 یوم من الزراعة أو بمبید ستومب بمعدل 1,75 لتر/ف وبدون مکافحة الحشائش علی الوزن الغض والجاف للحشائش وإنتاجیة محصولی قصب السکر (محصول رئیسی) ومحصول فول الصویا (محصول ثانوی) المحمل مع القصب تحت ظروف العدوی الطبیعیة للتربة. تم توزیع المعاملات فی قطاعات تامة العشوائیة مع القطع المنشقة مرة واحدة حیث تم توزیع معاملات التغطیة فی القطعة الرئیسیة ومعاملات مکافحة الحشائش فی القطعة الشقیة. معدلات الإصابة بالحشائش فی ارض التجربة کانت (8,79 طن للفدان) حشائش عریضة و (8,66 طن/ف) حشائش نجیلیة و(17,45 طن للفدان) حشائش کلیة فی موسم 2015/2016 وکانت (11,86 طن للفدان) حشائش عریضة الأوراق و( 7,05 طن للفدان) حشائش نجیلیة (18,91 طن للفدان) حشائش کلیة فی موسم 2016/2017. تحمیل فول الصویا مع محصول قصب سکر سبب خفض الوزن الغض للحشائش بعد 75 یوم من الزراعة بحوالی 56 إلی 59٪ مع تحسن فی نمو محصول قصب السکر مثل طول وسمک الساق عدد عیدان القصب بالفدان وانعکس ذلک علی إنتاجیة محصول القصب ومحصول السکر (طن/فدان) فی الموسمین.}, keywords_ar = {قصب السکر,فول الصويا,مکافحة الحشائش,محصول القصب وجودة العصير}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_26821.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_26821_c2c190e69cce888798340deb8320ea28.pdf} } @article { author = {Mahmoud, Ghada and Hamd-Alla, W and Hefzy, M}, title = {Intercropping Faba bean with Some Crops and Its Impact on the Production, Phyllosphere and Rhizosphere Microorganisms Under Modern Irrigation Systems}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {44-63}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.26930}, abstract = {Two field experiments were carried out at Arab El-Awammer Research Station, Assiut Governorate during 2016-2017 and 2017-2018 seasons. The present study assessed the effect of intercropping faba bean with some crops on the production, phyllosphere and rhizosphere microorganisms under modern irrigation systems. Two separates experiments were done and each experiment was subjected to one of studied irrigation systems (sprinkler and drip irrigation), Each experiment contained seven treatments of cropping systems (sole faba bean}, keywords = {Faba bean,Fennel,sprinkler,Drip irrigation,phyllosphere,microorganisms}, title_ar = {تحمیل الفول البلدی مع بعض المحاصیل وتأثیره على الإنتاج ومیکروبات الفیللوسفیر والریزوسفیر تحت نظم الری الحدیثة}, abstract_ar = {تم اجراء تجربتان حقلیتان بمحطة بحوث عرب العوامر- محافظة أسیوط خلال الموسمین 2016-2017 و2017-2018. قیمت الدراسة الحالیة تأثیر تحمیل الفول البلدی مع بعض المحاصیل على الإنتاج ومیکروبات الفیللوسفیر والریزوسفیر تحت نظم الری الحدیثة. تم اجراء تجربتان منفصلتان تعرضت کل تجربة من التجربتین لاحد نظم الری (الری بالرش والری بالتنقیط) کل تجربة تحتوی على سبعة معاملات من النظم المحصولیة (فول البلدی منفرد- بصل منفرد- ثوم منفرد- شمر منفرد؛ وتحمیل الفول البلدی مع البصل، الثوم، والشمر تم زراعتها على نفس الصف).}, keywords_ar = {الفول,والشمر,والرش,والري بالتنقيط,والفيليوسفير,والکائنات الحية الدقيقة}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_26930.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_26930_d401508c6c0d10d5dfa611551e6516c3.pdf} } @article { author = {Y, Mahdy}, title = {Effect of Intercropping on the Performance of Maize and Cow Pea}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {64-74}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2019.27187}, abstract = {The present study was carried out at the Experimental Farm of Agricultural Research Center, Al-Azhar University, Assiut Governorate, Egypt during 2017 and 2018 seasons to study the effect of intercropping maize {Zea mays, L.} cv. Tri hybrid cross Nefertiti - 3  as main crop with cow pea {Vigna  unguiculata (L.) Walp} cv. Carem-1 as secondary crop at nine treatments, three planting dates: T1 cow pea planted on the same day with maize, T2 cow pea planted after 15 days of maize planting and T3 cow pea planted after 30 days of maize planting as well as three cutting dates of cow pea taking one cut on different dates:D1 cutting after 45 days from sowing or D2 cutting after  60 days from sowing or D3 cutting  after 75 days from sowing, beside of pure stands for maize and cow pea as a recommended. The performed experiment was designed as a randomized complete block using split plot arrangement with three replications.  }, keywords = {Maize,Cow pea,Intercropping,planting dates,Cut date}, title_ar = {تأثیر التحمیل على أداء الذرة الشامیة ولوبیا العلف}, abstract_ar = {نفذت تجربة حقلیة خلال موسمی 2017 و 2018 بالمزرعة البحثیة  لمرکز البحوث الزراعیة جامعة الأزهر فرع أسیوط  لدراسة  استجابة لوبیا العلف للتحمیل مع محصول الذرة الشامیة وعلاقة ذلک بالمحصول ومکوناته والتحلیل الکیمیائی لکل من المحصولین وکذلک العلاقات التنافسیة والعائد الإقتصادی وکانت أصناف الذرة الشامیة ولوبیا العلف المستخدمة فی الدراسة هی هجین ثلاثی نفرتیتی - 3 و الصنف کریم -1 على الترتیب. وقد إشتملت الدراسة خلال کل موسم زراعة الذرة الشامیة على جمیع الخطوط فى الفدان بالمعدلات الموصى بها والمسافة بین الجور 25سم وزراعة نبات بالجورة على ریشة واحدة وزراعة لوبیا العلف على الریشة الأخرى للذرة الشامیة بمواعید زراعة مختلفة نفس المیعاد ، بعد 15 یوم من زراعة الذرة الشامیة و بعد 30 یوم من زراعة الذرة الشامیة ومواعید حش لأخذ حشة واحدة من لوبیا العلف بعد 45 یوم من الزراعة أو 60 یوم من الزراعة أو 75 یوم من الزراعة. وأستخدم تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة فی قطع منشقة مرة واحدة فى ثلاث مکررات حیث وزعت مواعید الزراعة فی القطع الرئیسیة بینما وزعت مواعید الحش فی القطع المنشقة.}, keywords_ar = {}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_27187.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_27187_cfa5e9dbd712fdd85dbcbd10791cf456.pdf} } @article { author = {}, title = {Effects of Heat, Ultrasound and Microwave Pretreatments on the Antigenicity of Whey Protein Concentrate (β-lactoglobulin)}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {75-87}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28370}, abstract = {The effects of heat (HT), ultrasound (US) and microwave (MW) pretreatments on the hydrolysis of whey protein concentrate (WPC) by Alcalase, Papain and Trypsin were analysed. Pretreatments were carried out for 10 min at 70ºC for both heat treatment and microwave, for ultrasound at 800 W and samples were jacketed with ice during sonication while control not being subjected to any pretreatments. The effects of heat, ultrasound and microwave pretreatments on the degree of hydrolysis and antigencity of β-lactoglobulin (β- LG) were evaluated.}, keywords = {Antigencity,β-lactoglobulin,heat,Ultrasound,microwave,ELISA}, title_ar = {تأثیر المعاملات الأولیه بالحرارة والموجات فوق الصوتیة والمیکروویف على القدرة الانتیجنیة لمرکز بروتینات الشرش ((β-lactoglobulin}, abstract_ar = {تم دراسة تأثیر المعاملات الأولیة بالحرارة والموجات فوق الصوتیة والمیکروویف على التحلل لمرکز بروتین شرش اللبن بواسطة انزیمات الـ  AlcalaseوPapain  و Trypsin وأجریت المعاملة لمدة 10 دقائق على 70 درجة مئویة لکل من المعاملة الحراریة والمیکروویف، بینما أجریت المعاملة بالموجات فوق الصوتیة عند 800 وات وتمت تغطیة العینات بالثلج أثناء ذلک. العینة الکنترول لم تخضع لأی من المعاملات السابقة. تم تقییم تأثیر المعاملات السابقة على درجة التحلل الانزیمى لمرکز بروتین شرش اللبن وکذلک قدرته الانتیجینیة للبروتین المتحلل انزیمیاً. ووجد أن المعاملات أدت الى زیادة درجة التحلل بواسطة جمیع الإنزیمات التى استخدمت. کما ان معاملة مرکز بروتین شرش اللبن بالحرارة والمیکروویف والموجات فوق الصوتیة قبل التحلل الإنزیمی أضعفت من القدرة الانتیجنیة له. کما اظهرت النتائج أیضاً أن المعاملة الأولویة بالمیکروویف هى الأکثر فاعلیة للحد من القدرة الانتیجینیة لبروتین β-lactoglobulin}, keywords_ar = {استضداد,بيتا-اکتوغلوبولين. الحرارة,الموجات فوق الصوتية. الميکروويف,ELISA}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28370.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28370_c45664a7e7e837b8168c00366c663914.pdf} } @article { author = {}, title = {A Study of Microbial Quality of Some Rural Dairy Products in Assiut Governorate}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {88-97}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2019.28373}, abstract = {A total of thirty random samples of rural house made dairy products namely; Kareish Cheese, Butter, Cream, Whey and Buttermilk (laban khad) were investigated for their microbial quality. It was found that Total  Bacterial Count (TBC) were 14.7 x106, 4.11x106,4.3x106, 4.2x107 and 1.3x108 cfu/g for Kareish Cheese, Butter, Cream, Whey and  Buttermilk samples, respectively. The average values of Lactic Acid Bacteria (LAB) were 3.4 x107, 1.3 x106, 2.7 x105, 7.2 x107, and 3.1 x108 cfu/g in the same respect. Coliform bacteria was detected in all  examined products with The average count of 106-107, 107-108, 107-108, 105-106, and 105-106 cfu/g of investigated product samples in the same respect. The average values of anaerobic spore formers bacteria were 102-103, 103-104, 103-104,103-104,and 103-104 cfu/g of investigated product samples in the same respect}, keywords = {kareish cheese,Butter,cream,whey,buttermilk,microbial quality}, title_ar = {دراسة الجودة المیکروبیة لبعض منتجات الألبان الریفیة بمحافظة أسیوط}, abstract_ar = {تم دراسة المحتوى المیکروبی لـ 30 عینة بعدد 6 عینات من کل من المنتجات الریفیة التالیة: الجبن القریش ، الزبد ، القشدة، الشرش ، اللبن الخض. وقد جمعت هذه العینات من عدة قرى مختلفة من محافظة أسیوط وتم تحلیلها من حیث جودتها المیکروبیة ، فکانت المتوسطات العامة للعد الکلی للبکتریا 14.68 x610 ، 4.11 x610 ،4.3 x610 ،4.2 x710 ،1.3 x810 ، ومتوسط اعداد بکتریا حامض اللاکتیک،3.4 x710،1.3 x610 ، 2.7 x510 ، 7.2  x710 ، 3.1 x810 ، ومتوسط اعداد بکتریا القولون 610 -710 ،710 -810 ،710 -810 ، 510 -610 ، 510 -610 ، والبکتریا المتجرثمة اللاهوائیة اجبارا 210 -310  ،310 -410 ،310 -410 ،310 - 410 ،310 - 410 ومتوسط اعداد الخمائر والفطریات  1.5 x 610 ، 2.5 x410 ، 2.3 x410، 2.2 x510 ، 4.1 x510 وحدة مستعمرة بکتیریة لکل جرام فی عینات الجبن القریش ، الزبد ، القشدة، الشرش ، اللبن الخض على التوالی.}, keywords_ar = {جبنة کريش,زبدة,کريمة,مصل اللبن,زبدة اللبن,جودة ميکروبية}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28373.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28373_ced456a447238346a4f663ecae9b78d2.pdf} } @article { author = {Abou-Zaid, Eman and M. Badawy, Ebtsam}, title = {Improvement the Production of Red Roomy Grapevines under Warm Climatic Conditions}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {98-108}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28276}, abstract = {This experiment was carried out at the Experimental station of the faculty of Agriculture, Assiut University during two successive seasons 2016/2017 on Red Roomy grapevines. The beneficial effects of spraying Dormex at 4%, Salicylic acid at 5%, Garlic oil at 2%, camphor oil at 2% and Lemon grass oil at 2% on bud break and improve the Red Roomy production under warm climate were investigated. The experiment was arranged in a complete randomized design with three replicates per treatment, one vine per each. The results indicated that all treatments were very effective on breaking bud dormancy and improving the yield and quality of the berries compared with the check treatments. The best results regarding the improvement of cluster compactness coefficient, number of berries and berry setting were obtained with spraying lemon grass oil at 2% and camphor oil at 2%. No significant differences were found between Dormax and the other compounds.}, keywords = {Red Roomy,natural products,break dormancy,Dormex,Salicylic acid}, title_ar = {تحسین انتاجیة شجیرات العنب الرومى الاحمر تحت ظروف المناخ الدافئ}, abstract_ar = {اجریت هذه الدراسة خلال موسمى 2016, 2017 على شجیرات العنب الرومى الاحمر المنزرعة فى مزرعة الفاکهة التابعة لکلیة الزراعة جامعة اسیوط بهدف دراسة ثاثیر الرش بالدورمیکس (4%) وحمض السالسلیک(5%) وبترکیز 2% من زیت الثوم وزیت الکافور وزیت حشیشة اللیمون وذلک فى الاسبوع الاول من شهر فبرایر على تفتح البراعم والمحصول وجودة الثمار. ولقد صممت التجربة بتصمیم قطاعات کاملة العشوائیة وثلاث مکررات لکل معاملة وشجیرة لکل مکررة}, keywords_ar = {الأحمر فسيح,والمنتجات الطبيعية,وکسر السکون,Dormex,وحامض الساليسيليک}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28276.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28276_18c55fb605ce91e06643951708092a67.pdf} } @article { author = {Khalafalla, M and El-Desoky, A}, title = {Variability in Soil Organic Carbon Fractions Relevance to Different Agricultural Practices}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {109-124}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28275}, abstract = {A field trail was conducted at The Experimental Farm, Fac. of Agric., Al-Azahar Univ., Assiut, located 375 km south of Cairo, Egypt (27°  12- 16.67= N latitude and 3° 09- 36.86= E longitude) during the growth seasons of summer 2016 and winter 2016/2017 to assess the effect of tillage and nitrogen fertilization practices on soil organic matter partitioning into the functional compartments with different dynamics. The study included three plowing manner (No plowing, NP, Minimum plowing, MP and Traditional plowing, TP) and two nitrogen sources (Urea 46.5% N as a fast nitrogen fertilizer and ureaform 40% N as a slow nitrogen fertilizer).}, keywords = {Soil organic carbon,particulate organic matter carbon,microbial biomass carbon,plowing manner,nitrogen fertilizers}, title_ar = {تغیر صور الکربون العضوی فى التربة نتیجة للممارسات الزراعیة المختلفة}, abstract_ar = {أجریت تجربة حقلیة بالمزرعة البحثیة لکلیة الزراعة جامعة الأزهر بأسیوط والتی تقع علی بعد 375 کم جنوب القاهرة وعند خط عرض= 27° 12- 16.67شمالا وخط طول = 31° 09- 36.86جنوبا. خلال الموسم الصیفی 2016 والموسم الشتوی 2016/2017 لتقییم تأثیر ممارسات الحرث والتسمید النیتروجینی علی صور الکربون العضوى بالتربة وتحولاته کیماویا وکمیا. وقد اشتملت الدراسة علی ثلاثة طرق للحرث (بدون حرث، وأقل حرث، والحرث التقلیدى) مع مصدرین للنیتروجین (الیوریا کسماد سریع  الذوبان 46.5 % نیتروجین والیوریافورم کسماد بطئ الذوبان 40 % نیتروجین).}, keywords_ar = {الکربون العضوي في التربة,الکربون العضوي للمواد العضوية,کربون الکتلة الحيوية الميکروبية,طريقة الحراثة,الأسمدة النيتروجينية}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28275.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28275_013cd0b951b983b2c505bd7e81a3c068.pdf} } @article { author = {}, title = {Isolation and Characterization of Phosphate Solubilizing Actinomycetes from Rhizosphere Soil}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {125-137}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28381}, abstract = {Eighteen actinomycetes strains were isolated from rhizosphere soils taken from experimental farm of faculty of agriculture, Assiut University, Egypt, planted with wheat, faba bean and clover. Out of the 18 isolates, 9 (50 %) showed an ability to solubilize inorganic phosphates, based on inducing clear zones around their colonies growing on a tricalcium phosphate medium after incubation for 10 days at 28 °C. The phosphate solubilization index of strains A1, A2, A3, A4, A5, A7, A8, A10 and A18 on pikovskaya,s modified agar medium were 3.40, 2.40, 2.57, 4.50, 3.10, 1.57, 2.10, 3.83 and 1.83, respectively}, keywords = {isolation,Streptomyces,inorganic phosphate,phosphate solubilization,identification}, title_ar = {عزل و توصیف الأکتینومیسیتات المذیبة للفوسفات من ریزوسفیر التربة}, abstract_ar = {فى هذة الدراسة تم عزل 18 سلالة من الأکتینومیسیتات من ریزوسفیرعینات تربة مزروعة بالبرسیم و الفول البلدى والقمح مأخوذة من مزرعة التجارب البحثیة لکلیة الزراعة –جامعة اسیوط. تم تنمیة السلالات المعزولة على بیئة (Pikovskaya) تحتوى على فوسفات غیر ذائبة، فاظهرت النتائج أن 9 سلالات (A1, A2, A3, A4, A5, A7, A8, A10 , A18) لها القدرة على اذابة الفوسفات فى البیئة وذلک من خلال تکوین هاله شفافة حول مستعمرات السلالات المذیبة للفوسفات. وقد تم تقدیر دلیل الاذابة solubilizing index (ناتج قسمة قطر الهاله الشفافة بالمللیمتر لهذه السلالات على قطر المستعمرة بالمللیمتر)، وکانت السلالة A4 قد سجلت اعلى دلیل اذابة (4.50). وفى تجربة اخرى تم تقدیر قدرة السلالة على اذابة الفوسفات الغیر ذائبة کمیا وذلک بتنمیة السلالات على بیئة Pikovskaya السائله (التى تحتوى على فوسفات کالسیوم ثلاثیة غیر ذائبة) لمدة 10 ایام مع تقدیر رقم الحموضة (pH). وقد أظهرت النتائج أن کمیة الفوسفات المذابة بواسطة السلالات A1و A2و A3و  A4و  A5و A7و A8و  A10وکذلک A18 کانت علی التوالی 52 ,45 ,46, 78, 32, 37, 36 ,55 و45 مللیجرام/100مل بیئه. وکانت السلالة A4 قد سجلت اعلى کمیة اذابة (78) وهی التى سجلت أیضا أعلى دلیل اذابة (4.50) و أقل رقم حموضة pH (4.00). وقد دلت النتائج على ان اذابة الفوسفات یصاحبة انخفاض فى درجة الحموضة فى البیئة مما یدل على أن الاذابة ناتجة عن انتاج السلالات المذیبة للأحماض العضویة و التى تعمل على خفض درجة الpH فى البیئة. وقد تم تعریف سلالات الأکتینومیسیتات المذیبة للفوسفات بعد دراسة صفاتها المورفولوجیة و الفسیولوجیة، و قد اتضح أن السلالات التسعة تنتمى الى جنس الاستربتومیسیس (Streptomyces)  طبقا لتقسیم برجى 1994.}, keywords_ar = {عزل,السبحية. فوسفات غير عضوي ذوبان الفوسفات}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28381.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28381_ebbea670e3be12f6fc34f8bfc92a1e9e.pdf} } @article { author = {}, title = {Impact of Silicon and Humic Acid Application under Water Stress Condition on some Bread Wheat Cultivars and Some Soil Properties}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {138-157}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2019.28885}, abstract = {Wheat (Triticum aestivum L.) is widely cultivated in the Mediterranean zone where plants generally suffer from water stress during heading and reproductive stages. This research was carried out in a field experiment at Shandaweel Agricultural Research Station during the two successive growing seasons 2015/2016 and 2016/2017 using water treatments (water stress and well watered) and humic acid (soil application) and silicon (foliar application) on some wheat cultivars (Gemmeiza 11, Shandaweel1, and Sids 12). The application rate of humic acid and silicon was 2Kg/feddan and 150 ppm, respectively.}, keywords = {Humic acid,silicon,Wheat,Water stress,soil properties}, title_ar = {تأثیر استخدام السیلیکون وحمض الهیومیک تحت ظروف الإجهاد المائی على بعض أصناف قمح الخبز وبعض خصائص التربة}, abstract_ar = {یزرع قمح الخبز بشکل واسع فی منطقة البحر المتوسط والتی تعانی فیها النباتات بشکل عام من الإجهاد المائی خلال مراحل طرد السنابل وتکوین الحبوب. تم إجراء هذه الدراسة فی تجربة حقلیة بمزرعة محطة البحوث الزراعیة بشندویل خلال الموسمین الزراعیین الناجحین 2015/2016 و 2016/2017 باستعمال معاملتین للری (الری الطبیعی والإجهاد المائی) و حمض الهیومیک "اضافه للتربة" والسیلیکون "رش ورقی" على بعض أصناف القمح (جمیزة 11، شندویل 1 وسدس 12). کان ترکیز حمض الهیومیک فی صورة هیومات بوتاسیوم 2 کجم/ فدان و ترکیز السیلکون فی صورة سیلیکات بوتاسیوم 150 جزء فی الملیون. أظهرت النتائج أن أصناف القمح إختلفت معنویاً فی جمیع الصفات المدروسة. أعطى الری العادی أعلى القیم معنویاً فی جمیع الصفات المدروسة فی کلا الموسمین}, keywords_ar = {}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28885.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28885_1cbad9c997d32f72fa104fd8f005a29d.pdf} } @article { author = {}, title = {Molecular Genetic Markers for Tissue Culture Response in Garlic (Allium sativum L.)}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {158-177}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28304}, abstract = {Five genotypes of garlic (Allium sativum L.), namely Balady (G1), Chinese (G2), Sids-40 (G3), Egaseed-1 (G4) and Egaseed-2 (G5) were used for assessing tissue culture response, genetic variability and polymorphism amongst which and to identify molecular markers associated with tissue culture response using ISSR and SRAP techniques. Significant differences were found among the five genotypes, the concentration of growth regulators as well as the interaction between them for all measured tissue culture traits. The Euclidean-distance dendrogram using tissue culture data separated the five garlic genotypes into two clusters; the first cluster comprised the highly responsive genotypes (G1, G2 and G3) while the less responsive genotypes (G4 and G5) grouped together in the second cluster.}, keywords = {Garlic,Genetic variability,polymorphic}, title_ar = {الواسمات الجزیئیة الوراثیة والاستجابة لزراعة الأنسجة فی الثوم}, abstract_ar = {استخدمت فی هذه الدراسة خمسة أصناف من الثوم هی (بلدی و صینی و سدس 40 وإیجاسید 1 و إیجاسید 2) وذلک لدراسة الاستجابة لزراعة الأنسجة والاختلافات الوراثیة بین هذه الأصناف کما تم استخدام الواسمات الجزیئیة التالیة (الـISSR, SRAP ) لتحدید الواسمات المرتبطة بالاستجابة لزراعة الأنسجة. وأظهر تحلیل التباین اختلافات معنویة بین الأصناف والترکیزات المختلفة لمنظمات النمو والتفاعل بینهما لجمیع صفات زراعة الأنسجة. وأوضح التحلیل العنقودی لبیانات زراعة الأنسجة انعزال الأصناف فی مجموعتین تضم المجموعة الأولى الأصناف الثلاثة (بلدی وصینی وسدس 40) عالیة الاستجابة لزراعة الأنسجة، بینما تضمنت المجموعة الثانیة الأصناف منخفضة الاستجابة (إیجاسید 1 وإیجاسید 2). وباستخدام الواسمات الجزیئیة تم الحصول على 191 حزمة منهم 107 حزمة (56.61%) أظهرت أشکالاً متعددة. وأظهر التحلیل العنقودی لبیانات الواسمات الجزیئیة انعزال الأصناف فی مجموعتین تضم المجموعة الأولى الصنف الصینی عالی الاستجابة لزراعة الأنسجة بینما تضمنت المجموعة الثانیة الأصناف الأقل استجابة لمزارع الأنسجة. کما أظهرت النتائج وجود ارتباط معنوی موجب (r = 0.595: p = 0.001) بین الواسمات الجزیئیة وصفات الاستجابة لزراعة الأنسجة. وأظهرت النتائج وجود ثلاثة عشرة حزمة یمکن استخدامها کواسمات جزیئیة للاستجابة لزراعة الأنسجة فی أصناف الثوم المستخدمة فی هذه الدراسة. وقد أوضحت النتائج أن الواسمات الجزیئیة التى تم استخدامها کانت مفیدة فی دراسة وتحدید الاختلافات الوراثیة بین هذه الأصناف وأیضاً فی تحدید واسمات للاستجابة لزراعة الأنسجة.  }, keywords_ar = {الثوم,والتنوع الوراثي,متعدد الأشکال}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28304.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28304_c139c3c002d461da232bc52bee05825a.pdf} } @article { author = {}, title = {The Efficiency of Investment in the Sectors of the Economic Egyptian Structure}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {178-190}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28377}, abstract = {The aim of this study is to measurement the efficiency of investments in the sectors of the Egyptian economic structure using tow criteria, namely, the investment rate and the capital condensation coefficient under three scenarios, without delay, with a delay of one year and a delay two years.}, keywords = {}, title_ar = {کفاءة الاستثمار فی قطاعات البنیان الاقتصادی المصری}, abstract_ar = {یتطلب تحقیق التنمیة الاقتصادیة زیادة الاستثمار فی مختلف قطاعات البنیان الاقتصادی من ناحیة ، ورفع کفاءته من ناحیة أخرى ، لذلک یجب على صانعی السیاسة الاقتصادیة فی الدولة توجیه الاستثمارات للقطاعات الأعلى کفاءة بهدف تعظیم مردودها الاقتصادى.}, keywords_ar = {}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28377.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28377_310079ac1055fc94cfc24c67e3a3c8f2.pdf} } @article { author = {}, title = {Equality Prices for Wheat in Egypt}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {191-202}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28378}, abstract = {The agricultural product in general and the agricultural product of the wheat crop in particular suffer from the fact that the price of their harvest is not keeping pace with the value of supplies production which generates a sense of unfairness on the one hand and weakens their purchasing power on the other, where this research was aimed at estimating the price of equity for the crop Wheat, which is considered to be one of the most important food crops. Research has also been aimed at keeping pace with the evolution of its prices to the development of the costs rural livelihoods, average per capita income in irrigation and value of plant production and plant production values on the other hand. The research on the data in the various numbers has relied on agricultural price statistics issued by the economic Affairs sector of the Ministry of Agriculture and Land reclamation. Descriptive and quantitative analysis was used in addition to the estimation of some standard models represented in the general time trend model in their simple linear form.}, keywords = {}, title_ar = {أسعار المساواة لمحصول القمح فی مصر}, abstract_ar = {یعتبر سعر المساواة والذی یعرف بإنه سعر الوحده من ناتج ما، والذی یمکن المنتج من ان یتحصل على نفس الکمیة من السلع والخدمات التی کان یتحصل علیها فی فترة الاساس مقابل وحده واحده من ناتجه(1) أحد الأدوات التی تستخدم فی تحدیـد الأسعار الزراعیة الذی یعبر عن قوة المنتج الزراعی الشرائیة وما یماثلها من قوة شرائیة خاصة بالظواهر الإقتصادیة المستخدمه فی تقدیره، مثل الرقم القیاسی لتکالیف المعیشة فی الریف والرقم القیاسی لمتوسط الدخل الفردی فی الریف والرقم القیاسی لقیمـة مستلزمات الإنتاج النباتی وقیمة الإنتاج النباتی. ویمکن تقدیر أسعار المساواة عن طریق النسبة بین أسعار السلع الزراعیة وأسعار السلع غیر الزراعیة، أو النسبة بین الأسعار المقبوضة بواسطة الزراع للمنتجات التی یبیعونها والأسعار المدفوعه لشراء الـسلع التی یـستهلکونها والتی تعرف بنسبة المساواة. ویمتـاز هـذا المقیـاس مراعاته لدینامیکیة العلاقات القائمه بین بعض أو کل الأسعار من ناحیة، وتخطیه لعقبة حساب التکالیف أو الأرباح من ناحیة أخرى(2) وهذا ما حدا بهذا البحث إلى حساب الأسعار المزرعیه بطریقة أسعار المساواة المحسوبه وذلک لبیان مدى إنحراف الأسعار المزرعیه الفعلیه عن أسعار المساواة خلال الفتره (2000- 2016).}, keywords_ar = {}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28378.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28378_db95ea1bab865f0d1b97cc07110931ec.pdf} } @article { author = {}, title = {Economic Analysis of the Most Determinant Factors of Egyptian Agricultural Income}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {203-214}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28379}, abstract = {The problem of this research is to identify the reasons for the decline in the performance of the agricultural sector and its evolution in the right direction that is targeted by economic policies. In general, research aims to identify the most important economic variables that difirminate the agricultural income, by examining some of the features of agricultural income during the period (1995-2013) by examining its evolution, the proportion of its contribution to GNI and the identification of the main determinants of agricultural income during the study period.}, keywords = {}, title_ar = {التحلیل الاقتصادی لأهم العوامل المحددة للدخل الزراعی المصری}, abstract_ar = {تلعب الزراعة دوراً رئیسیاً وهاماً فی إقتصادیات الدول النامیة، حیث تمثل المصدر الرئیسی للغذاء والدخل والعمل لسکانها الریفیین، ویعد التطور فی الزراعة واستخدام الأراضی أمراً أساسیاً لتحقیق الأمن الغذائی وللتخفیف من حدة الفقر وإنجاز التنمیة المستدامة بشکل عام0 وتقدم عجلة التنمیة الإقتصادیة ورفع مستوی رفاهیة الأفراد فی معظم دول العالم لا یتم دون النهوض بالقدرات البشریة والإنتاجیة للقطاع الزراعی وزیادة مساهمته فی التنمیة الإقتصادیة والإجتماعیة بصفة عامة([1]). ویمثل القطاع الزراعی المصری المصدر الرئیسی للغذاء والمواد الخام لکثیر من الصناعات، ویعتبر سوقاً مفتوحاً للمنتجات غیر الزراعیة ومجالاً هاماً لتوفیر فرص العمل، لذلک فإن الإهتمام بالقطاع الزراعی والعمل علی تطویره وحل مشاکله یساعد علی زیادة الإنتاج الزراعی وما یتبعه من توفیر الغذاء بصورة مباشرة وغیر مباشرة([2]). وتمثل الزراعة قطاعا هاما من قطاعات الاقتصاد القومی, ویعمل بالزراعة حوالی 27.50% من إجمالی المشتغلین عام 2014م, وقد ساهم قطاع الزراعة بنسبة 14.7% من الناتج المحلی الإجمالی بالأسعار المثبتة عام (2013 – 2014) بمعدل نمو بلغ حوالی 3% ([3]) لنفس العام.}, keywords_ar = {}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28379.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28379_f38439239385a339878f2b455f3072c0.pdf} } @article { author = {}, title = {Local Situation of Egyptian Cotton and its Foreign Trade}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {215-234}, year = {2018}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2018.28380}, abstract = {Recent decades have appeared a clear deterioration in cotton situation at both of its production and foreign trade that can affect current and future status of this crop. Based on the research results in the side of  production of the cotton crop in Egypt shown that Egyptian lower region occupied about 83% of the total area and total production more than half of occupied by ELBehera and Kafr El-Sheikh governorates together .}, keywords = {}, title_ar = {المکانة المحلیة للقطن المصرى وتجارته الخارجیة}, abstract_ar = {یعتبر محصول القطن أهم محاصیل الألیاف المصریة حیث أنه یحتل مکانة اقتصادیة هامة فى کل من مجالات الانتاج والاستهلاک والتصنیع والتجارة الخارجیة، کما أن له مکانه اجتماعیة متمیزة حیث یعمل فى انتاجه فى مختلف صوره الخام والمصنعة نسبة کبیرة من العمالة البشریة المصریة. ولقد اتصف محصول القطن لفترة طویلة سابقة بمحصول المزارع لاعتباره أهم المحاصیل النقدیة للمزارعین، وبمحصول الحکومة لاعتباره أهم مکونات هیکل الصادرات المصریة، وبمحصول الصناعة باعتباره المادة الخام الأساسیة للعدید من الصناعات مثل صناعة الحلج والکبس والغزل والنسیج وکذلک صناعة الزیوت والصابون وصناعة الأعلاف، ولذلک لا تقتصر أهمیة القطن بین الزروع النباتیة على أنه أهم الزروع اللیفیة اللازمة لاشباع الاحتیاجات الکسائیة والاستخدامات المنزلیة غیر الکسائیة، ولکنها تعدت ذلک إلى استخدام أنتجته الثانویة فى العدید من الأنشطة التى تساهم بدورها فى تلبیة احتیاجات الانسان والحیوان وتمثل مصدراً هاماً من مصادر الدخل القومى.}, keywords_ar = {القطن,الصادرات,الوادرات}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28380.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_28380_637fa234a10ee3ce5de47477020ea6d2.pdf} } @article { author = {}, title = {Genetic Diversity Among some Egyptian Bread Wheat Cultivars Based on Morphological Characters and SSR Markers}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {49}, number = {4}, pages = {44-45}, year = {2020}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2020.69929}, abstract = {The fundamental objective of any successful breeding program is releasing divergent cultivars adapted to every region’s requirements all over the country. The traditional method for estimating genetic diversity is morphological characterization.}, keywords = {Morphological descriptors,GT biplot,PIC,DNA Polymorphism}, title_ar = {التباین الوراثى بین بعض أصناف قمح الخبز المصریه باستخدام المعلمات الجزیئیه والصفات المورفولوجیه}, abstract_ar = {موسمى 2016/2017 و 2017/2018 لتقدیر التنوع الوراثى بین بعض اصناف القمح المصریه على اساس 17 صفه مورفولوجیه بالاضافه الى 21 من المعلمات الجزیئیه (SSR markers). أظهرت نتائج الصفات الموفورلوجیه اختلافات معنویه واختلافات عالیة المعنویه بین الاصناف. استخدمت نتائج الصفات المورفولوجیه فى تحلیل المکونات الرئیسیه (PCA)  والذى اشار ان المکون الاولPC1  والمکون الثانى PC2 فسروا 49.31% من الاختلافات الکلیه بین الاصناف. وقد استخدم هذین المکونین فى عملGT biplot  والذى یضع التراکیب الوراثیه فى مجموعات بناء على صفاتها ولقد قسم هذه الاصناف الى ثلاث مجموعات}, keywords_ar = {قمح الخبز}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_69929.html}, eprint = {} }