@article { author = {}, title = {Influence of Potassium Fertilization and Foliar Application of Zinc on Sugar Beet Plants Grown on a Calcareous Sandy Soil}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {1-14}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2016.515}, abstract = {This study was conducted at El-Ghorieb Exp. Farm, Assiut University, Assiut,Egypt, during 2010/2011 and 2011/2012 seasons to investigate the effect ofpotassium fertilization (48 and 72 kg K2O fed.-1) and the foliar spray with threezinc chelate levels zero, 75, and 150 mg l-1 as Zn-EDTA (15% Zn) on yield andquality as well as Fe, Mn and Zn contents of sugar beet plants grown on a calcareoussandy soil.- All plant characteristics and quality traits of sugar beet i.e., top and rootfresh and dry weights, sucrose content, sugar recovery, recoverable sugar yield,as well as Fe, Mn and Zn contents were significantly increased by increasing theK level from 48 to 72 kg K2O fed.-1 in both seasons.- Increasing the potassium level caused an increase in the sucrose percentage.Moreover, a remarkable increase in the recoverable sugar percentage wasobserved as K level increased. Potassium fertilization showed a significantly increaseon sugar beet yields at 48 kg N fed.-1 level as well as 72 kg K2O fed.-1 fortop yield and recoverable sugar yield.- With regard to zinc foliar application, significant decreases on impuritiesand increases on sugar loss to molasses and sucrose percentage were observed. Italso had an insignificant effect on the recoverable sugar percentage. In mostcases, increasing Zn level up to 150 mg l-1 significantly increased the sugar beetyields fed.-1- Potassium fertilization x zinc foliar application interaction had a significanteffect on Na content in beet roots in both seasons. Moreover, significant effectswere observed only on K content in beet roots and sugar losses to molassesin the first season as well as top yield fed.-1 in the second season. It could be concludedthat application of the K fertilization at 72 kg K2O fed.-1 along with thefoliar application of zinc had a positive effect in increasing all growth traits ofsugar beet}, keywords = {Sugar beet, potassium, zinc, foliar application and calcareous sandy,Soil}, title_ar = {تأثیر السماد البوتاسی والرش الورقی بعنصر الزنک علی نباتات بنجر السکر النامیه فی تربه رملیة جیریة}, abstract_ar = {أجریت هذه الدراسة بمحطة البحوث والتجارب الزراعیة بالغریب – کلیة الزراعة –٢٠١٢ لدراسة ت أثیر التسمید البوتاسی /٢٠١١ ، ٢٠١١/ جامعة أسیوط خلال موسمی ٢٠١٠والرش بعنصر الزنک علی محصول وجودة بنجر السکر ومحتواه من بعض العناصر الغذائیةتحت ظروف الأراضی الرملیة الجیریة – تم استخدام تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة فیترتیب القطع المنشقة مرة واحدة فی ثلاث مکررات حیث وزعت معدلات الرش بالزنک المخ لبی١٥٠ جزء فی الملیون ) فی القطع الرئیسیة فی حین وزعت معدلات ، ١٥ % زنک) (صفر، ٧٥ )التسمید البوتاسی ٤٨ و ٧٢ کجم بو ٢أ للفدان) عشوائیاً فی القطع المنشقة.أوضحت النتائج المتحصل علیها:١- أدت زیادة معدلات التسمید البوتاسی إلی ٧٢ کجم بو ٢أ للفدان إلی زیادة معنویة لصفاتالوزن الأخضر والجاف لکل من العرش والجذور ومحصول السکر بالطن /فدان فی موسمیالزراعة ولا یوجد فرق معنوی فی نسبة الشوائب (الصودیوم ، البو تاسیوم ، الألفا أمینونیتروجین) مقارنة ب ٤٨ کجم بو ٢أ/فدان.٢- أدت إضافة الزنک المخلبی رشاً علی المجموع الخضری إلی زیادة محصول الجذوروالسکر (الطن/فدان) وأیضاً النسبة المئویة للسکروز فی العصیر فضلاً علی الصفات الخضریةوالمحصولیة وکذلک علی جودة المحصول من حیث تقلیل نسبة الشوائب وکمیة السکر المفقودفی المولاس فی موسمی الزراعة.٣- وجد أن التفاعل بین التسمید البوتاسی والرش الورقی بالزنک المخلبی قد أدی إلی زیادةمعنویة فی جمیع الصفات الخضریة والمحصولیة وصفات الجودة.٤- تأثر ترکیز الحدید والمنجنیز والزنک باضافه عنصر الزنک بالمقارنة بالمعاملة الغیر مسمدةکما أدی التسمید الورقی بالزنک المخلبی إلی زیادة الممتص من العناصر المذکورة.من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة باستخدام ٧٢ کجم بو ٢أ والرش الورقی بعنصرالزنک المخلبی بمعدل ١٥٠ جزء فی الملیون للحصول علی أعلی محصول من الجذور والسکروأعلی معامل جودة وأقل فقد للسکر فی المولاس تحت ظروف الأراضی الرملیة الجیریة.}, keywords_ar = {بنجر السکر والبوتاسيوم والزنک وتطبيق الأوراق والرملية الجيرية,تربة}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_515.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_515_6850ea1e010b3c51488fe2692b15cc13.pdf} } @article { author = {}, title = {Effect Concentration and Spraying Time of Boron on Yield and Quality Traits of Sugar Beet Grown in Newly Reclaimed Soil Conditions}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {15-26}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2016.516}, abstract = {Experimental work was done in Al-Wady El-Assiuty, Expt. Farm of AssiutUniversity, Assiut, Egypt during 2010/2011 and 2011/2012 seasons to investigatethe effect of boron concentration (zero, 50 and 100 ppm) and different applicationtime (35, 70 and 105 days after planting, DAP) on yield and quality traits ofsugar beet plant grown in newly reclaimed soil conditions. Randomized completeblock design (RCBD) using split-plot with three replications was used. The obtainedresults revealed that:-Yield and quality traits of sugar beet i.e., top and root fresh and dryweights, sucrose %, sugar recovery % and K concentration in root were significantlyincreased by high boron concentration compared with control in both seasons.-Boron spraying time had a significantly positive effect on yield and qualitytraits of sugar beet, however it's had any considerable effect on tops dry weight(ton fed.-1), sugar loss %, sugar loss yield (ton fed.-1) and some impurities componentsconcentration in both seasons.-There were significantly effects due to the interaction between concentrationand spray time of boron on yield and quality traits of sugar beet crop exceptfor sugar loss %, sugar loss yield (ton fed.-1), α-amino-N and Na concentration ofroot in both seasons.It could be concluded that the highest sugar yield and the best technologicalquality of sugar beet were obtaining by using 100 ppm boron concentration andspraying after 70 days after planting under newly reclaimed soil conditions}, keywords = {Sugar beet,Boron,spraying time and newly reclaimed soil}, title_ar = {تأثیر ترکیز ووقت الرش الورقی بالبورون على صفات المحصول والجوده لبنجر السکر المزروع فی الأراضی حدیثة الاستصلاح}, abstract_ar = {أجریت هذه الدراسة فی محطة البحوث بالمزرعه الارشادیه – کلیة الزراعة ج امعة٢٠١٢ لدراسة تأثیر ترکیز ووقت الرش الورقی /٢٠١١ ، ٢٠١١/ أسیوط خلال موسمی ٢٠١٠بالبورون على حاصل وجودة بنجر السکر النامى تحت ظروف الأراضی حدیثة الاستصلاح.تم استخدام القطاعات کاملة العشوائیة فی تصمیم القطع المنشقة مرة واحدة فی ثلاثمکررات حیث وزعت ت رکیزات الرش بال بورن (صفر و ٥٠ و ١٠٠ جزء فی الملیون ) فی القطعالرئیسیة فی حین وزعت وقت الرش بالبورون ( ٣٥ و ٧٠ و ١٠٥ یوم) عشوائیا فی القطعالمنشقة.أشارت النتائج إلى:-١- تأثرت معنویا معظم صفات المحصول والجوده لمحصول بنجر السکر وهى صفاتالوزن الاخضر والجاف لکل من العرش والجذور ونسبه السکروز وکمیه المحصول ب الرشزیاده بالترکیز الأعلى من البورون ( ١٠٠ جزء فى الملیون ) مقارنه بالکنترول (الرش بالماء )فى کلا الموسمیین.٢- وجد أن وقت الرش الورقی بال بورون کان له تأثیر موجب على المحصول والجودةبینما لم یکن له أى تأثیر على الوزن ا لجاف للاوراق والسکر المفقود فی المولاس ومحصولالسکر ونسبة الشوائب فی موسمی الزراعة.٣- کان هناک تأثیر معنوى للتفاعل بین ترکیز البورون ووقت الرش على صفاتالمحصول و الجودة ماعدا السکر المفقود و وترکیز المرکبات النیتروجینیه والصودیوم.من نتائج هذه الدراسة وجد اقضل محصول من الجذور والسکر واحسن صفات جوده تمالحصول علیها با لرش بالبورون بترکیز ١٠٠ جزء فى الملیون على ان یتم الرش بعد ٧٠ یومبعد الزراعه تحت ظروف الأراضی المستصلحة حدیثاً.}, keywords_ar = {بنجر السکر,والبورون,والرش وقت والتربة المستصلحة حديثا}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_516.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_516_1ad25528ecc3b8dcfdf8b3e02fd2d2f2.pdf} } @article { author = {}, title = {Effect of Spondias mombin on Intake and Digestibility in West African Dwarf Sheep Fed Graded Level of Whole Cassava Root Meal Based Diet}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {27-34}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2016.517}, abstract = {The supplementing of Spondias mombin instead of concentrate mixture dietsand its effect on feed intake body weight change and digestibility was investigatedusing sixteen West African Dwarf Sheep in a completely randomized designexperiment. The diets used were 100% concentrate (Diet 1; control), 75%concentrate plus 25% Spondias mombin (Diet 2), 50% concentrate plus 50%Spondias mombin (Diet 3) and 25% concentrate plus 75% Spondias mombin(Diet 4). Dry matter intake was significantly (P < 0.05) higher in sheep fed concentratediet plus Spondias mombin (Diets 2, 3 and 4) than those fed concentratealone (Diet 1, control). The highest dry matter intake was exhibited by sheep fed50% concentrate plus 50% Spondias mombin. Sheep fed concentrates plusSpondias mombin exhibited a superior daily weight gain to those fed concentratesonly. Live weight gain was not significantly (P > 0.05) different between diets 3and 4. However, a significant (P < 0.05) difference existed among diets 3 and 4,and the other two dietary treatments. Feed conversion (feed/gain ratio) was significantlyhigher (P > 0.05) in animals fed diets 3 and 4 than those diets 1 and 2.Nutrient digestibility was not significantly (P > 0.05) influenced by dietarytreatments. In conclusion, the intake and digestibility of nutrients by West AfricanDwarf were best when up to 50% and above of Spondias mombin was includedin the diet. Therefore an indication that Spondias mombin could providethe needed nutrients for sheep especially during the dry season when feed resourcesare scarce}, keywords = {WAD sheep,digestibility,Spondias mombin,cassava root meal}, title_ar = {Effect of Spondias mombin on Intake and Digestibility in West African Dwarf Sheep Fed Graded Level of Whole Cassava Root Meal Based Diet}, abstract_ar = {}, keywords_ar = {}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_517.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_517_8aacec53da46b3890cc83d630e304d1a.pdf} } @article { author = {}, title = {Chemical Composition and Variation in Mean Values of Selected Crop Residues Fermented with Local Alkali Sources and Rumen Filtrate}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {35-44}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2016.518}, abstract = {A twenty-one (21) day fermentation trial was conducted to determine thechemical composition of four crop residues separately fermented with each oflocal alkali agents (cocoa pod ash, palm bunch ash lye solution and rumen filtrate).Results showed that Dry Matter DM contents of cocoa pod husk ash, fermentedcom cob and corn husk decreased significantly (P<0.05) while those ofrice bran, rice husk were either similar (P>0.05) to or significantly lower(P<0.05) when compared with the control. Meanwhile fermentation with cocoapod ash and palm bunch ash decreased (P<0.05) both the CP and fibre contentsof all crop residues listed. Fermentation with rumen filtrate increased the CP contentsby more than two (2) folds but decreased the fibre, contents compared to thecontrol by 19.31 and 13.57; 11.28 and 820; 29.58 and 12.52; 1533 and 16.99 forcorn cob, corn husk, rice bran and rice husk respectively. Also Fermentation withcocoa pod ash, palm bunch ash and rumen filtrate increased (P<0.05) the ashcontents substantially in all crop residues. In conclusion, fermentation has beenconfirmed to enhance nutritional value of feedstuffs. However, due to microbialdigestion effects, fermentation with rumen filtrate seemed to be superior overthese of cocoa pod husk ash and palm bunch ash.}, keywords = {Alkali residues,solubilization microbial,chemical biological}, title_ar = {Chemical Composition and Variation in Mean Values of Selected Crop Residues Fermented with Local Alkali Sources and Rumen Filtrate}, abstract_ar = {}, keywords_ar = {بقايا القلوية أو جرثومي الإذابة والکيميائية البيولوجية}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_518.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_518_ec1b0b095e79a7fe7f821706c35e3c73.pdf} } @article { author = {}, title = {Influence of Phosphorus Application on the Initial Growth and Leaf Nutrient Contents of Some Leguminous Tree Species}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {45-56}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2016.519}, abstract = {Phosphorus applications (0.6, 1.2 and 1.8 gm/kg soil) were applied to sixleguminous tree species; Acacia laeta, Acacia abida, Acacia nilotica, Acacia farnesiana,Tamarindus indica and Haematoxylum campechianum to define thesuitable P rate for favorable growth. The heaviest roots in average of bothseasons; fresh and dry were obtained from T. indica. The thickest and heaviestshoot were resulted from A. laeta. The longest roots recorded by A. nilotica andA. farnesiana. The maximum N and P contents were obtained by T. indica. Theother species achieved intermediate levels of N and P. In relation to P application,a rate of 1.2 gm/kg of phosphorus was the best for shoot diameter and rootlength, meanwhile, 1.8 gm/kg increased fresh and dry weight of both shoots androots. Leaf content of N was increased with increasing P from 0.6 to 1.8 gm/kg.Phosphorus addition at 1.2 gm/kg was more effective in accumulation of P concentration}, keywords = {phosphorus fertilization,leguminous trees,tree growth,seedlings}, title_ar = {تأثیر التسمید الفوسفاتى على المراحل الأولى للنمو ومحتوى الأوراق من العناصر لبعض الأشجار البقولیة}, abstract_ar = {أجریت الدراسة بهدف دراسة تأثیر ثلاث مستویات من السماد الفوسفاتى (سوبر فوسفات١,٨ جم / کجم تربة بالاضافة الى معاملة المقارنة (بدون ، ١,٢ ، وهى ٠,٦ ( P2O ثلاثى 5سماد) على نمو بادرات بعض الأشجار البقولیة (أکاسیا ل یاتا، أکاسیا ألبیدا، الفتنة، السنط العربى،بالاضافة الى أشجارالتمر الهندى، والبقم) وکذلک محتوى الأوراق من الفوسفور والنتروجین.أظهرت النتائج تأثیرا معنویا للمعاملة بالسماد الفوسفاتى والأنواع الشجریة والتفاعلبینهما على قیاسات النمو للشتلة الناتجة . وأعطت أشجار التمر الهندى أعلى القیم الخاصة بالوزنالطازج والجاف للجذور مقارنة بباقى الأشجار . کما نتج عن أشجار أکاسیا لیاتا أعلى القیمالخاصة بقطر الساق والوزن الطازج والجاف للأجزاء الهوائیة للشتلة . فی حین تمیزت أشجارالسنط العربى والفتنة بأفضل طول للجذور . وکان أعلى محتوى من عنصرى النیتروجینوالفوسفور فى أوراق التمر الهندى، وکان أقل محتوى بأوراق شتلات البقم مقارنة بباقىالأشجار. ولوحظت زیادة معنویة فی قیاسات الصفات الناتجة مع استخدام السماد الفوسفاتى،وکان للمستوى ١,٢ جم / کجم تربة تفوقاً معنویاً فی قطر الساق وطول الجذور، فی حین أدیاستخدام ١,٨ جم/ کجم تربة الى الحصول على أفضل أوزان طازجة وجافة لکل من السوقوالجذور. وتم تسجیل زیادة تدریجیة فی محتوى أوراق الشتلات الناتجة من عنصر ا لنیتروجینتدریجیا بزیادة مستوى السماد الفوسفاتى ، بینما لوحظ أعلى محتوى من الفوسفور عند استخدام١جم/ کجم تربة. . المستوى ٢}, keywords_ar = {التسميد الفوسفور والأشجار البقولية,نمو الأشجار والشتلات}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_519.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_519_4855278d8dbd53349dbd6947247fb57a.pdf} } @article { author = {}, title = {Improving Fruit Quality and Yield of Zaghloul and Samany Date Cultivars by Spraying with Silicon Nutrient}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {57-66}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2016.520}, abstract = {The present study carried out during 2011 and 2012 seasons on “Zaghloul”and “Samany” date palm cultivars grown on new reclaimed sandy soil, at NewAsuit City. Egypt, to investigate the effect of spraying with two sources of micronutrientSilicon (KSi 10 % (A1) and K2O 10%+ SiO2 25 % (A2) on fruit retention,bunch weight , total yield as well as some physical and chemical fruitproperties. The two Silicon materials sprayed once, twice and thrice one weekafter pollination and 60 and 120 days later, respectively.In general, inflorescences spraying with A1 and A2 sources at 0.8% onetime (one week after pollination) caused a significant increase in fruit retentionpercentages as compared with control treatment in the two studied cultivars duringboth seasons. Also, extending and repeating spraying times after pollinationcaused a significant increase in fruit retention, bunch weight, total yield, fruitweight, fruit dimensions and fruit content of TSS, total and reducing sugars inboth studied cultivars.Palms that have been sprayed three times with K2O 10%+ SiO2 25 % (A2)produced the highest yield components (fruit retention, bunch weight and totalyield), fruit weight and dimensions as compared with other treatments on bothcultivars during both seasons. The chemical fruit properties (TSS % as well astotal and reducing sugars %) under such treatments were higher than those underKSi 10 % (A1) treatments in “Zaghgloul” fruits while the opposite trend observedin “Samany” fruits treated with KSi 10 % (A1) where it was more effectiveon improving chemical fruit properties than K2O 10%+ SiO2 25 % treatments.No significant differences were found between all silicon treatments andcontrol on seed weight and fruit content of tannins.Generally, the obtained results concluded that spraying “Zaghloul” and“Samany” inflorescences three times with K2O 10%+ SiO2 25 % (A2) as asource of potassium silicate was useful to gave a high yield /palm with high fruitquality and could be consider as a recommended treatment under conditions ofthis experiment.}, keywords = {silicon,nutrient,Zaghloul,date palm,potassium silicate}, title_ar = {تحسین جودة ومحصول صنفی نخیل البلح الزغلول والسمانى باستخدام الرش بعنصر السیلکون}, abstract_ar = {تم دراسة تأثیر الرش بمصدرین لعنصر السلیکون هما سلیکات البوتاسیوم % 10وهو مرکب من انتاج ( A2) SiO2 25% +K2O والآخر مرکب مکون من % 10 (A1)المعمل المرکزى للزراعة العضویة وذلک على المحصول والصفات الثمریة للبلح الزغلولوالسمانی والمزروعان فى اراضى حدیثة الاستصلاح تحت ظروف محافظة أسیوط بجمهوریةمصر العربیة وشملت الدراسة ست معاملات مقارنة بالکنترول کما یلی:١- المعاملة القیاسیة (رش بالماء)مرة واحدة بعد اسبوع من التلقیح A ٢-رش السباطات بالمرکب 1مرتین بعد اسبوع من التلقیح ثم بعد ٦٠ یوم من الرشه الاولى A ٣- رش 1ثلاث مرات بعد اس بوع من التلقیح ثم بعد ٦٠ یوم من الرشه الاولى ثم ١٢٠ یوم A ٤- رش 1من الرشه الاولىمرة واحدة بعد اسبوع من التلقیح A ٥- رش السوباطات بالمرکب 2مرتین بعد اسبوع من التلقیح ثم بعد ٦٠ یوم من الرشه A ٦- رش السوباطات بالمرکب 2الاولىثلاث مرات بعد اسبوع من التلقیح ثم بعد ٦٠ یوم من الرشه A ٧-رش السوباطات بالمرکب 2الاولى ثم ١٢٠ یوم من الرشه الاولى.تم تقدیر نسبة العقد المبدئى للمعاملات الثانیة والخامسة والمعاملة القیاسیة وذلک بعدثلاثون یوما من التلقیح وتم تقدیر العقد النهائى (البستانى) عند جمع المحصول.تم اخذ عینة مکونة من ١٠٠ ثمرة بطریقة عشوائیة من کل مکررة وذلک لتقدیر بعضالصفات الطبیعیة والکیمیائیة.اولا: الصفات الطبیعیة:وکانت وزن وابعاد ( الطول والقطر) الثمرة وکذلک وزن البذرة.ثانیا: الصفات الکیمیائیة:وکانت نسبة المواد الصلبة الذائبة والمحتوى من السکریات المختزلة والکلیة بجانبالمحتوى من التانیناتوکانت ابرز النتائج المتحصل علیها کما یلی:ادى الرش بمصدری السلیکون لسباطات کلا الصنفین مرة واحدة بعد اسبوع من التلقیحالى زیادة معنویة فى نسبة عقد الثمار ونسبة الثمار المتبقیة بالمقارنة بالکنترول . وبزیادة مراتالرش زادت نسبة الثمار المتبقیة وکذا وزن السباطه وبالتالى المحصول الکلى.کما أدى الرش بمصدرى السلیکون إلى زیادة معنویة لکل من وزن الثمرة وأبعادهاومحتوها من المواد الصلبة الذائبة والسکریات المختزلة والکلی ة مقارنة بالکنترول وکانت هذهالزیادة مضطردة بزیادة عدد مرات الرش وذلک فى کلا الصنفین وخلال الموسمیین الدراسیین.لم تتأثر معنویا صفة وزن البذرة ومحتوى الثمار من التانینات بالمقارنة بالکنترول وذلکفى کلا الصنفین.ثلاث مرات اعلى القیم فی قیاسات المحصول (نسبة A سجلت معاملة الرش بالمرکب 2الثمار المتبقیة و وزن السباطه والمحصول الکلى ) وایضا وزن الثمرة وأبعادها بالمقارنةبالمعاملات الأخرى فى کلا الصنفین فی موسمی الدراسة. سجلت معاملات الرش بالمرکبقیما اعلى فی محتوى ال ثمار من المواد الصلبة الذائبة والسکریات المخ تزلة والکلیة فی A2فی حین کان العکس صحیح فی الصنف A الصنف الزغلول بالمقارنة بمع املات الرش ب 1أکثر تأثیراً فی تحسین الصفات الکیماویة للثمار من A السمانی حیث کانت معاملات الرش ب 1. A الرش بالمرکب 2ثلاث مرات تعتبرأنسب ا لمعاملات إذ A اوصت الدراسة بان معاملة الرش بالمرکب 2أعطت اعلى محصول مع جودة عالیة لثمار ا لصنفی الزغلول والسمانی المنزعین فى اراضىحدیثة الاستصلاح تحت ظروف تلک التجربة.}, keywords_ar = {السيليکون,غذائية,زغلول,النخيل,البوتاسيوم سيليکات}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_520.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_520_3ef97db30f057e58345cd5c1876220e8.pdf} } @article { author = {}, title = {The Impact of Sucrose Concentration on Root Growth and Development in Fig (Ficus carica L.) In Vitro}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {67-75}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2015.521}, abstract = {With a view to control of ecological condition, in vitro culture is a convenientmethod to biological studies in plants. Sucrose is a very important componentof in vitro culture media, serving as a source of carbon and energy. The effectof sucrose concentration was studied under in vitro laboratory culture ofAboudy fig cultivar Ficus carica L. Sucrose with three concentrations (1, 3 (control)and 5%) in MS medium supplemented with 0.1mg/l 1-Naphthaleneaceticacid (NAA) were investigated. Results showed that sucrose concentration at 1%gave the best results regarding shoot length (cm) and leaves number, althoughthat sucrose at 3% gave the highest proliferation rate. Where as sucrose at 5%gave the highest rate of root growth estimated as root number (28.66) or rootlength (2.49 cm).}, keywords = {tissue culture,Ficus carica,Aboudy,micropropagation,sucrose%}, title_ar = {تأثیر ترکیز السکروز على نمو وتکوین الجذور فى التین معملیا}, abstract_ar = {یعتبر السکروز أهم مکون فى البیئات المستخدمة معملیا حیث تعتبر کمصدر کربونوطاقة للنباتات المزروعة معملیا . تم اجراء ا لبحث فى معمل زراعة الأنسجة بقسمالبساتین(فاکهه) کلیة الزراعة جامعة أسیوط على التین صنف عبودى النامى تحت ظروفأسیوط بشکل جید.العمل التجریبى:١،٥ سم من أفرع التین وذلک خلال فصل - تم أخذ نموات خضریة طرفیة بطول ١الربیع وزرعت تحت ظروف التعقیم فى المعمل ثم نُق لت الى بیئة تفریع تحتوى على ١ مجم /لتربنزایلامینوبیورین. ولدراسة تأثیر الترکیزات المختلفة من السکروز على النمو الخضرى٥% بالاضافة لترکیز ٣% (کنترول) من السکروز ، % والجذرى للنبیتات تم أضافة ترکیزات ١على بیئة التجذیر المحتویة على ٠،١ جم /لتر من نفثالین حمض الخلیک.وکانت أهم النتائج المتحصل علیها:ان الترکیزات المختلفة من السکروز لم تؤثر على النمو الخضرى والتفریع فى النباتاتالمزروعة معملیا . بینما أدى استخدام ترکیز ٥% من السکروز الى الحصول على أعلى عدد منالجذور ( ٢٨،٦٦ ) وکذلک أکبر اطوال للجذور ( ٢،٤٩ سم ) مقارنة بالترکیزات الأخرى . ولذاینصح باستخدام ترکیز ٥% سکروز فى بیئات التجذیر للحصول على عدد أکبر من الجذور ذاتالأطوال الأکبر لصنف التین العبودى.}, keywords_ar = {زراعة الأنسجة,واللبخ کاريکا,عبودي,الإکثار,السکروز}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_521.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_521_02c65239bfa050a6cc86d8a2abeeb8d8.pdf} } @article { author = {}, title = {Effect of Silver Nanoparticles on Salt Tolerancy of Tomato Trans-plants (Solanum lycopersicom, Mill.)}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {76-85}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2016.522}, abstract = {A pot experiment was conducted at the Experimental Farm, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, during the summer seasons of 2014 and 2015 to study the effect of Silver Nanoparticles (SNP) on salt tolerance in tomato. The experimental soil type was clay. Split plot arrangement in Randomized Complete Blocks Design (RCBD) with four replicates was used. The salt solution (sodium chloride) concentrations [(0 %( control plots were irrigated with deionized water), 30, 60, 90, 120 mM/L)] were distributed in main plots, while the Silver Nanoparticles concentrations [(0 %( control plots were soaked in distilled water), 10, 20, 40 ppm)] were arranged in sub plots. The obtained results indicated that soaking tomato transplants in Silver nanoparticles for 24 hours had no significant effect on increasing tomato tolerance to sodium chloride salt within the used levels. This was reflected in negative effects on fruit number per plant, fruit diameter, average fruit weight, number of branches per plant and plant height. The control treatment (soaked in distilled water) of SNP was consistently superior for all studied traits. SNP treatments reduced the fruit number per plant, fruit diameter, average fruit weight, number of branches per plant and plant height}, keywords = {Tomato,Salt applications,silver nanoparticles}, title_ar = {تأثیر جزیئات الفضة النانومتریة على تحمل الملحیة فى شتلات الطماطم}, abstract_ar = {تم اجراء تجربة اصص فى مزرعة الخضر البحثیة بکلیة الزراعة – جامعة اسیوط خلال موسمى صیف 2014 و 2015 لدراسة تأثیر جزیئات الفضة النانومتریة على تحمل الملحیة فى الطماطم . والتربة المستخدمة کانت طینیة. تم استخدام نصمیم قطاعات کاملة العشوائیة بترتیب الوحدات المنشقة مرة واحدة لاربع مکررات. وکان ترکیز محلول الملح (کلورید الصودیوم) صفر و 30 و60 و90 و120 مللیمول / لتر موجودة فى القطع الرئیسیة بینما ترکیزات جزیئات الفضة النانومتریة  صفر و 10 و 20 و 40 جزء فى الملیون کانت موجودة فى القطع الشقیة. وأظهرت النتائج ان جزیئات الفضة النانومتریة لم تظهر اختلافات معنویة وان هذة الترکیزات من جزیئات الفضة النانومتریة لم تساعد نباتات الطماطم على تحمل الملحیة وکانت معاملة الکنترول (النقع فى ماء مقطر) هى الافضل لکل الصفات المدروسة.}, keywords_ar = {الطماطم,والتطبيقات الملح والفضة النانوية}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_522.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_522_14933ef8fc7f3b8b5c8c0920be898030.pdf} } @article { author = {}, title = {An Economic Study of Producing the Fishes in Egypt and the Most Important Problems of Fish Production in the Assiut Governorate}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {86-103}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2015.523}, abstract = {Fishes are considered an important source of foods for man, which is necessary tobuild his body, because it is an essential source of the animal protein which is necessaryto keep the human safety and health.This research aims at shedding light on the fish producing energy in Egypt fromits different sources and evaluating the fish consumption indication in Egypt and alsoshedding light on the most important problems which hinder the development of the fishwealth in Assiut Governorate.The results of the research clarify that the most important kinds that are producedin Egypt are Tilapia, Grass carp, Buri, Catfish, Perch with quantity about 1209.82thousand ton, each kind represents about 86.66% of the average of total annualproduction in Egypt which reach at 1396.1 thousands ton during (2011- 2013).The consumption indication of fishes in Egypt in (2002- 2013) shows that there isa negative relation and statistic immaterial between the available of the fishesconsumption and individual income, so the increase of the annual individual incomewith 1% leads to the decrease of the quantity of fishes consumption in Egypt with 0.29thousand ton. This matter due to the consumption of the other alternatives of meat andchickens, while there is a positive relation and statistic immortal between of fishesconsumption and population, so the increase of population with 1% leads to the increaseof the quantity of fishes consumption with 3.99 thousand ton.Also, it is clarified that the most important kinds in Assiut Governorate areTilapia, Catfish, Synodontis Schall, Perch with quantity reached at 3515.4 ton withpercentage 94.25% of the total annual average in the governorate which reached at 3730ton during (2010- 2014).}, keywords = {Alasmak- province of Assiut production-economic study}, title_ar = {دراسة اقتصادیة لإنتاج الأسماک فی مصر وأهم مشاکل إنتاج الأسماک فى محافظة أسیوط}, abstract_ar = {تعد الأسماک مصدراً هاماً من مصادر الغذاء اللازم لبناء جسم ا لإنسان، نظراً لأنه منمصادر البروتین الحیوانی اللازم للمحافظة علی صح ة وسلامة الإنسان ، حیث یتمیز البروتینالسمکی بسهولة الهضم وا لإمتصاص والتمثیل مقارنة بالبروتین الموجود فی اللحوم الحمراءولحوم الدواجن، بالإضافة إلى إ حتوائها علی الأحماض الدهنیة اللازمة لحمایة الإنسان منأمراض القلب والدورة الدمویة.وتعانی مصر من عجز فی إنت اج البروتین الحیوانی وانخفاض متوسط نصیب الفرد منهمقارنة بالمتوسط العالمی، حیث یبلغ متوسط نصیب الفرد من البروتین الحیوانی فی العالمحوالی ٢٧,٥ کجم فی السنة بینما فی مصر لم یصل إلی نصف هذا المعدل ( ٤). ونظراً أن هناکالعدید من المشکلات التی تحد من التوسع فی إ نتاج اللحوم الحمراء ولحوم الدواجن ومنهامحدودیة الرقعة الزراعیة وبالتالی إشتداد المنافسة علی المحاصیل الرئیسیة مثل القمحومحاصیل الأعلاف والعجز فی إنتاج الأعلاف المرکزة حیث یتم استیراد أغلب متطلبات الإنتاجالحیوانی من الخارج.لذلک تعتبر تنمیة الإنتاج السمک ی إحدی رکائز تنمیة مصادر البروتین الحیوانی فی مصرحیث زاد الإنتاج السمکی المصری من حوالی ٨٠١,٥ ألف طن فی عام ٢٠٠٢ إلی حوالی١٤٥٤,٣ ألف طن فی عام ٢٠١٣ بنسبة زیادة بلغت حوالی ٨١,٤٥ % عن عام ٢٠٠٢ منإجمالی الإنتاج السمکی المصری من جمیع مصادره، وزیادة ملموسة فی إنتاج الاستزراعالسمکی تقدر بحوالی ١٩٢ % فی عام ٢٠١٣ عن عام ٢٠٠٢ من إجمالی إنتاج ا لإستزراعالسمکی فی مصر جدول رقم ( ١) بالبحث.أما فى محافظة أسیوط فیقتصر إنتاج الأسماک علی نهر النیل والترعة الإبراهیمیة بکمیة،% إنتاج بلغت حوالی ٦٨٤٩ طن فی عام ٢٠١٤ ، وبلغ إنتاج أسماک البلطی حوالی ٣٧,٢وأسماک القرامیط ٣٤,١٢ %، وأسماک ش یلان ١٤,٨٩ %، وأسماک البیاض ٦,٣٥ %، وأصنافأخرى (غیر مصنف ) ٧,٤٤ % من إنتاج المحافظة البالغ حوالى ٦٨٤٩ طن (حصر هیئة.( الثروة السمکیة عام ٢٠١}, keywords_ar = {الاسماک- محافظة اسيوط- دراسة اقتصادية-انتاج}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_523.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_523_9bb98eb1dff99641a1975867213eb182.pdf} } @article { author = {}, title = {An Economic Study of the Determinants for the Supply Response of the Cotton Crop in Egypt}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {104-120}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2015.524}, abstract = {Farm prices are one of the key economic variables affecting the productiondecisions of farmers through their response to cotton prices or to competitivecrops price in the same season, as well as some other economic variables thatspecify the cultivated areas and quantities produced from cotton. So that thestudy aims to assess the Egyptian cotton crop supply response functions in orderto identify the degree of response of farmers to price and some importanteconomic variables affecting the area under cotton In addition to estimatingelasticity respond to these variables during (1997-2013).According to the results of instability coefficient estimated in the study,there is a lack of stability in all the years of study in the area under cultivation,production and farm price for cotton crop , where it came from all of them isequal to zero during the study period.There was a statistically significant response in the current area of cotton tochanges in the feddan productive variables, farm price and net income ,and thetotal cost of feddan with a delay of one year, the longest response was for netreturn, followed by both productivity, farm price and production costs perFeddan. The results of estimating supply response functions to cotton crop byusing multiple regression nerlov model with explanatory variables of thecompeting crops for the cotton such as net income for maize and rice to give atotal elasticity response about -3.17.The current cotton area response to change in both the farm price for cotton,corn and rice in the previous year, with total elasticity of respond about-0.23.alsothere is a Response in the current cotton area to the change in all of theproduction costs of cotton and corn and rice production costs in the previous yearwith elasticity of response about -0.57.Some recommendations can be drawn from the study: Need to find somesort of price stability for the cotton crop, which leads to the stability of cultivatedareas and production of cotton, as well as the need to provide control over theprices of inputs to ensure that the high production costs of cotton crop and thereluctance of farmers growing the crop. You must provide information to farmersabout the competing crops for cotton}, keywords = {n economic study,cotton-egypt- Display}, title_ar = {دراسة اقتصادیة لمحددات استجابة العرض لمحصول القطن فى مصر}, abstract_ar = {یعتبر القطن المصری احد المحاصیل الإستراتیجیة الهامة، نظرا لکونه من الدعاماتالرئیسیة للبنیان الاقتصادی القومی ، حیث تقوم علیة العدید من الصناعات المحلیة ، مثلصناعة الغزل والنسیج وغیرها ، بالإضافة إلی استیعابه ما یزید عن ملیون عامل ما بینالزراعة والتصنیع ، فضلا عن أهمیته التصدیریة ، و للقطن مکانة هامة فی التاریخ المصری فمنذبدء ظهوره فی أوائل القرن التاسع عشر وله دوره المؤثر علی الأوضاع الاقتصادیة والاجتماعیة والسیاسیة فی الحیاة المصریة ، ومنذ عام ١٩٨٠ تغیرت إستراتیجیة الدولة فیالتعامل مع ا لقطن زراعة و تجارة و صناعة و تراجعت زراعة القطن عاما بعد أخر ، حیثلوحظ فى الآونة الأخیرة ان محصول القطن اصبح لا یمثل سوى ٢،٤٥ % من المساحة- المحصولیة ، وحوالى ٤% من المساحة الکلیة المزروعة فى مصر کمتوسط الفترة ( ١٩٩٧٦)، حیث انخفضت المساحة المزروعة من محصول القطن من ٨٦٠ ألف فدان عام ) (٢٠١٣، ١٩٩٧ ، والتی أنتجت مصر خلالها ٩٢٩ الف طن قطن زهر ، إلى ٢٨٦ ألف فدان عام ٢٠١٣والتى بلغ الإنتاج فیها حوالى ٢٥٢ ألف طن. کما لوحظ انخفاض نسبة قیمة صادرات القطن. (٧)، من اجمالى قیمة الصادرات الزراعیة من حوالى ٤٢ % عام ٢٠٠٤ الى ١٢ % عام ٢}, keywords_ar = {دراسة اقتصادية,القطن- مصر- العرض}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_524.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_524_386f12aa02e8c714e8d2356293ddd878.pdf} } @article { author = {}, title = {Economic Study of the Situation of Livestock in Assiut}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {121-142}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2015.525}, abstract = {Animal tissue is the only source of animal protein, a vital food necessaryfor a person, so it is not seen to livestock production as a kind of productive activityis a character Da'amy in the national economy in various image, but alsoconsidered products of the important nutrients and the necessary equipment forbody composition configuration sound natural For the production of animal itdoes not obtain sufficient attention within the province where noted that the ratioof the number of animals is very little to maintain the number of animals for theRepublic, where the figure is estimated at 6.65% in 2014.Where the number ofanimals and the province and the republic was estimated at 1325,19937thousandheads respectively.The problem of the study: Red meat production inability to maintain tomeet the growing needs of red meat as a result of the continuing increase in thenumber of population. Alternative products high red meat prices. Which leads toresort to import from foreign markets. In the form of meat and live animals tocover the deficit between production and consumption.The study aims: Analysis of the productive efficiency of cattle bred traditionalsystem of education through the various stages of the farms sample differentstrains. Evolution of the number of animals produced for meat and red meatquantities produced from them.The development of green fodder quantities producedand manufactured in the governorate.The study found the following results:1- Proved a significant change in the number of live animals from cattle,sheep and goats.It did not prove a significant change in the number of buffaloand BeautyDuring the period (2000-2014).2- A surplus in the amount of green fodder producing estimated at 511 tons,While there is a deficit in the amount of feed manufacturers and feed coarse estimatedat 2006 tons, 1449.317 tons.3- When estimating the consumption function; When increasing the price ofred meat and fish prices rose 10% resulted in an increase in the amount of consumptionof red meat by 2.6%, 2.7%, respectively. increase the population by10% resulting in a lack of quantities consumed by 15.7%.Moral effect of thechange has not been proven in the prices of poultry. Combination of factors isresponsible for the change in the quantities consumed by 87%.4- In estimating production functions for different strains in different fatteningstage:Proven efficiency fattening process and the mixture of buffalo in variousstages of production (three).While proved the efficiency of the process of fatteningcattle farmyard in the first and second phases., While foreign efficiencyfattening process proved to strain during the first and third phases.5-There were many problems facing educators which was the most prominent:The spread of foot and mouth disease, The increase of prices of veterinarymedicines, Higher interest on loans for educators prices, Not to feed on the marketsupport, Higher feed prices.The most important proposals submitted by educators were are: Establishmentof a special hand to support educators, Improving veterinary service,Adjust feed Exchange, The establishment of private livestock insurance points.}, keywords = {Assiut province-livestock-economic study}, title_ar = {دراسة أقتصادیة لوضع الثروة الحیوانیة بمحافظة أسیوط}, abstract_ar = {تعتبر الأنتجة الحیوانیة المصدر الوحید للبروتین الحیوانى وهو الغذاء الحیوى الضرورىللأنسان، لذا لا ینظر إلى الأنتاج الحیوانى على أنة نوع من أنواع النش اط الإنتاجى ذو الطابعالدعامى فى الإقتصاد القومى بمختلف صورة فحسب ، بل تعتبر ایضا منتجاتة من الموادالغذائیة الهامة و الضروریة اللازمة لتکوین الجسم تکوینا سلیمآ طبیعیآ، وتعتبر البروتینات سواءالحیوانیة أو النباتیة المرکب الأساسى لبر وتوبلازم الخلایا کما أنه ا المصدر الوحید لبناء اللحم( والدم فى الکائنات الحیة ( ٣بالنسبة للإنتاج الحیوانى فإنة لا ینال الأهتمام الکافى داخل المحافظة حیث یلاحظ أن نسبةأعداد الحیوانات بالمحافظة ضئیل جدآ بالنسبة لأعداد الحیوانات بالجمهو ریة حیث تقدر هذةالنسبة بنحو ٦،٦٥ % عام ٢٠١٤ ، حیث قدرت أعداد الحیوانات بالمحافظة و الجمهوریةبنحو ١٩٩٣٧،١٣٢٥ ألف رأس على التوالى . ویرجع أنخفاض أعداد الحیوانات المزرعیة إلىأنخفاض أنتاج المحافظة من الأعلاف المختلفة سواء المصنعة (المرکزة) أو الأعلاف الخشنة(التبن)، أو الأعلاف الخضراء (بأستثناء البرسیم و الدرا وة) التى یتم التغذیة علیها صیفا وشتاءامع عدم تنوع هذة الأعلاف مما یترتب ع لیة أرتفاع أسعارها من ناحیة ، وأنخفاض نصیبالرأس من الماشیة المرباة من ناحیة أخرى ، مما یترتب علیة قلة الکمیات الموجهة فعلیا ل لرأسمن الماشیة مقارنة ب الکمیات المثلى للتغذیة المطلوبة ل لتسمین والمقررة بنحو ١٠٩٥ کجم /سنةللأبقار، ونحو ١٤٦٠ کجم/سنة للجاموس من المواد المهضومة ( ٤) ، کذلک وجود العدید منالصعوبات التى تواجهة المربین بالمحافظة}, keywords_ar = {محافظة اسيوط-الثروة الحيوانية-دراسة اقتصادية}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_525.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_525_b3521bc030da2548df1390f8ee02fd03.pdf} } @article { author = {Mohammed, Randa and Rashed, Mohammed}, title = {Violence Against Rural Women in Assuit Governorate}, journal = {Assiut Journal of Agricultural Sciences}, volume = {46}, number = {6}, pages = {144-159}, year = {2015}, publisher = {Assiut University, Faculty of Agriculture}, issn = {1110-0486}, eissn = {2356-9840}, doi = {10.21608/ajas.2016.526}, abstract = {There`s no doubt that woman, every time and everywhere, has a very important role in society. Like man, woman participates in developing process. She is responsible for raising responsible future generations. She is the wife who manages home. She is the mother, sister, daughter and wife. in spite of that woman is exposed to all kinds of violence from man (husband, father, brother, etc.). This violence takes various forms, including physical, psychological, sexual, economic. circumcision. early marriage. denial of education, denial of inheritance and  inequality between the boy and the girl in Education. Violence against woman, in almost all societies, is a very complicated issue. It is a worldly problem that exceeds cultural and geographical boundaries. The rural society is greatly influenced by this problem. The woman in Assiut governorate (place of study), like woman allover Egypt, is expised to all forms of violence. Through real statistics taken from family court in Assiut governorate it is clear that the problem of violence is in continuous growth. As a result it was important to have a study about all forms of violence against rural woman in the governorate, know the reasons and the circumstances of this violence, woman`s reaction, what the results of this on her and her children, and try to find solutions to limit violence against her. Data have been collected from rural ladies who have problems in the family court. The result shows us a relevant physical, psychological, sexual, economic violence. Results showed a variety of reasons pushing man to treat her violently like : customs and traditions, religious conceptions misunderstanding, bad behaviors, nervous, avarice, Parental involvement, husband character weakness, work stress, Lack of employment opportunities, poverty, and illiteracy. Woman's known reactions are crying, and leaving husband's home and going to her familiy's home and as a result she becomes sad, lack of self confidence and hatred to all men. Women saied that children is the victim of this violence whether the couple divorced or not. The children become in a ver bad mode, lack of self confidence , always Vulnerable to disease, failure in school and fear from others. As the results show, Woman is exposed to violence from her own family members; from her father, brother, and mother like: discrimination between boy and girl in treatment, early marriage, obligatory marriage, and circumcision. Results also showed that Women are harassed in the streets, transportation, hospitals, and governmental offices in Assiut governorate. Of the most important solutions to address violence against women are good education, the right religious education for children, men in the family have to know their role, the existence of strict laws to punish the husband or the harasser and the female literacy.}, keywords = {}, title_ar = {العنف ضد المرأة الریفیة فى محافظة أسیوط}, abstract_ar = {سطّرت المرأة فی العصور القدیمة والحدیثة أسطراً من نور فی جمیع المجالات، حیث کانت ملکة وقاضیة وشاعرة وفنانة وأدیبة وفقیهة ومحاربة وراویة للأحادیث النبویة الشریفة، وإلى الآن ما زالت المرأة تکد وتکدح وتساهم بکل طاقاتها فی رعایة بیتها وأفراد أسرتها، فهى الزوجة والأم والأخت والأبنة ، وهذا یجعل الدور الذی تقوم به المرأة فی بناء المجتمع دوراً لا یمکن إغفاله أو التقلیل من خطورته.( الدراوى،2010) .     فبالرغم من حصولها على درجات عالیة فی المیدان العلمی و العملی إلا أنها تظل فی نظر المجتمع مجرد قاصرة، عدیمة الأهلیة، غیر قادرة على تقریر مصیر حیاتها، فهی خلقت فقط للزواج و إنجاب الأطفال و خدمة الأسرة لا غیر(الدرویش،2011) ، فالمرأة تواجه کثیر من التحدیات والمشاکل ویأتى على قمة هذه التحدیات قضیة العنف ضد المرأة وهى قضیة معقدة ومتشابکة وشائکة ، وتعتبر ظاهرة أخطبوطیة لا یکاد یخلو منها مجتمع من المجتمعات، فالعنف ضد المرأة قضیة عالمیة واسعة الانتشار تتخطى الحدود الثقافیة والجغرافیة ، وتتعرض النساء للعنف بصورة مستمرة وبأشکال مختلفة ودرجات متفاوتة تختلف من مجتمع لأخر، وهذا العنف یصاحب المرأة منذ طفولتها ویزداد حدة فی شبابها وقد تظل مستمرة بصور مختلفة حتى فی شیخوختها (خیرى ، 2014). و مشکلة العنف ضد المرأة  لم تحظ بالاهتمام المطلوب خصوصا فى دول العالم الثالث ومنها مصر ، ففی مصر تتنوع اشکال العنف التى تتعرض لها المرأة  فعلى الرغم من مظاهر الإنصاف للمرأة خاصة من خلال التشریعات والدساتیر التى أقرت المساواة بین الرجل والمرأة وحقوق المرأة الاجتماعیة والسیاسیة والثقافیة کما هو موجود فى الدستور الجدید ( 2014 ) ، إلا ان المرأة مازالت تتعرض للعنف لان هناک العدید من صور التمییز بسب الفجوة بین القانون والتطبیق. ( الزهرانى ،2009 ). والمجتمع الریفی جزء لا یتجزأ من المجتمع الأکبر، فالقریة لیست منعزلة عن الظروف العامة التی یعیش فیها المجتمع فإنها مما لاشک فیه تتأثر بالاتجاهات العامة السائدة فیه . فنجد ان مشکلة العنف ضد المرأة  منتشرة فى المجتمع الریفى منذ صغرها حیث تتعرض الفتاة للختان ، وعندما تکبر فإنها تتزوج فى سن مبکر ، کما انها قد تحرم من المیراث عند وفاة الوالد ، کما قد تتعرض للضرب والاهانة من الاب او الاخ او الزوج ، فالعنف ضد المرأة آفة إجتماعیة تهز کیان المجتمع  وتضعه على حافة الانهیار لما له من العدید من الاثار السلبیة  لیس فقط على المرأة بل على المجتمع کله ، فالعنف ضد المرأة أمر مستمر و سیستمر مع الأسف ما لم نتصدى له بالحزم اللازم و ما دامت أطراف المجتمع تخفیه و تتستر علیه و ما دام الجناة لا یلقون العقاب عما اقترفوه، فسیبقى هذا العنف عارا على جبین الإنسانیة ما لم تقضى علیه (الزهرانى ،2009 ).}, keywords_ar = {العنف ضد المرأة – أشکال العنف,اسباب العنف – أثار العنف}, url = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_526.html}, eprint = {https://ajas.journals.ekb.eg/article_526_9d270f27b14fb70291ca3f73e76f10dd.pdf} }