This study was conducted at El-Ghorieb Exp. Farm, Assiut University, Assiut,Egypt, during 2010/2011 and 2011/2012 seasons to investigate the effect ofpotassium fertilization (48 and 72 kg K2O fed.-1) and the foliar spray with threezinc chelate levels zero, 75, and 150 mg l-1 as Zn-EDTA (15% Zn) on yield andquality as well as Fe, Mn and Zn contents of sugar beet plants grown on a calcareoussandy soil.- All plant characteristics and quality traits of sugar beet i.e., top and rootfresh and dry weights, sucrose content, sugar recovery, recoverable sugar yield,as well as Fe, Mn and Zn contents were significantly increased by increasing theK level from 48 to 72 kg K2O fed.-1 in both seasons.- Increasing the potassium level caused an increase in the sucrose percentage.Moreover, a remarkable increase in the recoverable sugar percentage wasobserved as K level increased. Potassium fertilization showed a significantly increaseon sugar beet yields at 48 kg N fed.-1 level as well as 72 kg K2O fed.-1 fortop yield and recoverable sugar yield.- With regard to zinc foliar application, significant decreases on impuritiesand increases on sugar loss to molasses and sucrose percentage were observed. Italso had an insignificant effect on the recoverable sugar percentage. In mostcases, increasing Zn level up to 150 mg l-1 significantly increased the sugar beetyields fed.-1- Potassium fertilization x zinc foliar application interaction had a significanteffect on Na content in beet roots in both seasons. Moreover, significant effectswere observed only on K content in beet roots and sugar losses to molassesin the first season as well as top yield fed.-1 in the second season. It could be concludedthat application of the K fertilization at 72 kg K2O fed.-1 along with thefoliar application of zinc had a positive effect in increasing all growth traits ofsugar beet
أجریت هذه الدراسة بمحطة البحوث والتجارب الزراعیة بالغریب – کلیة الزراعة –٢٠١٢ لدراسة ت أثیر التسمید البوتاسی /٢٠١١ ، ٢٠١١/ جامعة أسیوط خلال موسمی ٢٠١٠والرش بعنصر الزنک علی محصول وجودة بنجر السکر ومحتواه من بعض العناصر الغذائیةتحت ظروف الأراضی الرملیة الجیریة – تم استخدام تصمیم القطاعات کاملة العشوائیة فیترتیب القطع المنشقة مرة واحدة فی ثلاث مکررات حیث وزعت معدلات الرش بالزنک المخ لبی١٥٠ جزء فی الملیون ) فی القطع الرئیسیة فی حین وزعت معدلات ، ١٥ % زنک) (صفر، ٧٥ )التسمید البوتاسی ٤٨ و ٧٢ کجم بو ٢أ للفدان) عشوائیاً فی القطع المنشقة.أوضحت النتائج المتحصل علیها:١- أدت زیادة معدلات التسمید البوتاسی إلی ٧٢ کجم بو ٢أ للفدان إلی زیادة معنویة لصفاتالوزن الأخضر والجاف لکل من العرش والجذور ومحصول السکر بالطن /فدان فی موسمیالزراعة ولا یوجد فرق معنوی فی نسبة الشوائب (الصودیوم ، البو تاسیوم ، الألفا أمینونیتروجین) مقارنة ب ٤٨ کجم بو ٢أ/فدان.٢- أدت إضافة الزنک المخلبی رشاً علی المجموع الخضری إلی زیادة محصول الجذوروالسکر (الطن/فدان) وأیضاً النسبة المئویة للسکروز فی العصیر فضلاً علی الصفات الخضریةوالمحصولیة وکذلک علی جودة المحصول من حیث تقلیل نسبة الشوائب وکمیة السکر المفقودفی المولاس فی موسمی الزراعة.٣- وجد أن التفاعل بین التسمید البوتاسی والرش الورقی بالزنک المخلبی قد أدی إلی زیادةمعنویة فی جمیع الصفات الخضریة والمحصولیة وصفات الجودة.٤- تأثر ترکیز الحدید والمنجنیز والزنک باضافه عنصر الزنک بالمقارنة بالمعاملة الغیر مسمدةکما أدی التسمید الورقی بالزنک المخلبی إلی زیادة الممتص من العناصر المذکورة.من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة باستخدام ٧٢ کجم بو ٢أ والرش الورقی بعنصرالزنک المخلبی بمعدل ١٥٠ جزء فی الملیون للحصول علی أعلی محصول من الجذور والسکروأعلی معامل جودة وأقل فقد للسکر فی المولاس تحت ظروف الأراضی الرملیة الجیریة.