Effect of Ethanol-Extracted Propolis on Fruit Quality and Storability of Balady Oranges During Cold Storage

Document Type : Original Article

Abstract

This investigation was carried out during 2012 and 2013 seasons to study the effect of ethanol extracted propolis (EEP) at 2, 3 and 5% on fruit quality and storability of Balady Orange fruits during cold storage. Propolis was applied once or twice pre and post harvest then the fruits were stored at 5-7°C with 90±5 RH for ten weeks.
Prolonging cold storage significantly increased weight loss %, undesirable fruits %, TSS% and TSS/acid ratio while gradually decreased total acidity and vitamin C content. All propolis treatments significantly decreased fruit weight loss % and undesirable fruit % compared to untreated fruits. On the other hand, all treatments failed to show any significant effects on fruit quality parameters. No significant effects were observed due to using propolis once at post-harvest or twice pre and post-harvest. The best treatment was using EEP at 5% dipped once at post-harvest which prolong cold storage period without great reduction in fruit quality.
It is recommended to dip 5% (EEP) at post-harvest extend life and keep fruit quality of Balady Oranges during cold storage instead of using fungicides in order to save human health and environment.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر المستخلص الکحولی لصمغ النحل (البروبولیس) علی القابلیة للتخزین وجودة ثمار البرتقال البلدی أثناء التخزین المبرد

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2012 ، 2013 بکلیة الزراعة جامعة أسیوط بهدف دراسة تأثیر المستخلص الکحولی لصمغ النحل (البروبولیس) علی جودة ثمار البرتقال البلدی خلال التخزین المبرد.
أدت إطالة فترة التخزین المبرد علی درجة حرارة 5-7°م لمدة عشرة أسابیع إلی زیادة معنویة فی کل من النسبة المئویة للفقد فی وزن الثمرة والنسبة المئویة للثمار التالفة. کما أحدثت زیادة طفیفة فی نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة والحموضة الکلیة والنسبة المئویة للمواد الصلبة الذائبة إلی الحموضة بینما أدت إلی نقص طفیف وتدریجی فی الحموضة ومحتوی الثمار من فیتامین ج.
أدت المعاملة بالمستخلص الکحولی لصمغ النحل (البروبولیس) بترکیزات 2 ، 3 ، 5% قبل أو (قبل + بعد) أو بعد الجمع إلی نقص معنوی فی النسبة المئویة للفقد فی وزن الثمرة والثمار التالفة. وکانت أفضل المعاملات هی المعاملة بالمستخلص الکحولی لصمغ النحل (البروبولیس) بترکیز 5% مقارنة بالترکیزین الآخرین، کما کانت المعاملة (قبل + بعد) الجمع وبعد الجمع فقط هی أفضل المعاملات ولم یکن هناک فروق معنویة بین هاتین المعاملتین.
ومن جهة أخری لم یکن هناک تأثیر معنوی لمعاملة المستخلص الکحولی لصمغ النحل بترکیز 2، 3 ، 5% علی الصفات الکیمیائیة (المواد الصلبة الذائبة الکلیة ، الحموضة الکلیة ، نسبة المواد الصلبة الذائبة الکلیة، محتوی الثمار من فیتامین ج) مقارنة بالکنترول.
مما سبق یمکن التوصیة بغمر ثمار البرتقال البلدی بالمستخلص الکحولی لصمغ النحل (البروبولیس) بترکیز 5% مرة واحدة بعد الجمع لتقلیل الفقد فی وزن الثمار ونسبة الثمار التالفة مع المحافظة علی صفات جودة الثمار وإطالة مدة بقائها تحت ظروف التخزین المبرد.

Keywords [العربیة]

  • جودة الفاکهة
  • القدرة التخزينية
  • التخزين البارد
  • الحمضيات