Carcass Characteristics of Saidi Rams Fed Mannan Oligosaccharide Supplemented Diet

Document Type : Original Article

Abstract

Eighteen Saidi rams were used in this trial to study the impact of additive   mannan oligosaccharide (MOS;activeMOS®)on some of carcass characteristics. MOS are commercially available as BioMos®, which is a nutritional supplement manufactured by MOS® Matrix nutrition, LLC, USA was used in this experiment. Animals were randomly divided into three equal groups. The initial average live body weight values were 24.00,24.08 and 24.17 kg for groups 1,2, and 3 respectively. The first group did not receive MOS and served as a control group, while the second and third groups were supplemented with 2 and 4 g/ kg diet MOS and served as a MOS1 and MOS2 groups, respectively. Both experimental groups were fed roughage and concentrate diets ad libitum during this study. At the end of the experimental period, lasted for 6 months, final average body weight values were 44.17, 48.50 and 45.83, respectively. Five animals from experimental groups were slaughtered. The data revealed that supplementation of dietary MOS in the diet of siadi rams increased hot carcass weight, dressing percentage, right (P<0.05) and left side percentages. Moreover, most of edible and non edible parts tended to be heavier for MOS treated rams, while fat of heart, kidney and pelvic, gut, intestine and total fat tended to be lower for these groups than a control group. The proportion of muscle/ bone and muscle/fat ratios increased in treated groups. Left carcass side weight and carcass cuts were heavier in animals fed diet supplemented with MOS than controls. Meanwhile, a high priced cuts (leg, sirloin and best neck and fillet) were heavier by 29.05% and 12.7% of rams fed diet supplemented with MOS1 and MOS2 additives, respectively compared with the control. The highest part of high priced cuts was observed in fillet cut for MOS1 and MOS2 supplementation by about 57.14% (P<0.05) and 14.29%,respectively than control rams. Individual skeletal muscle of Semimemberanosus (SM), Supraspinatus (SP) and Longissimus dorsi (LD) were increased in the case of the dietary supplementation with MOS. Consequently, it appears from the present study that the dietary of MOS improve carcass characteristics and meat quality. Moreover, MOS inclusion at 0.2% was the most effective, suggesting that MOS might be a potential type of food additive useful for the growing sheep in Upper Egypt conditions.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

صفات الذبیحة فى ذکور الاغنام الصعیدى المغذاة على علیقة مضاف الیها سکر المنان

Abstract [العربیة]

إستخدم فى هذة الدراسة 18 من ذکور الاغنام  الصعیدى بغرض دراسة تأثیر اضافة سکر المنان على بعض صفات الذبیحة. سکر المنان المستخدم فى هذة التجربة متوفر بصورة تجاریة فى صورةBioMos®, حیث یعتبر سکر المنان مکمل غذائى مصنع . تم تقسیم الحیوانات عشوائیا إلى 3 مجموعات . کانت وزن الحیوانات الابتدائى 24& 24.08 & 24.17 کجم للمجموعات الاولى والثانیة والثالثة على التوالى. المجموعة الاولى لا تحتوى على سکر المنان واعتبرت المجموعة الضابطة (الکنترول)  بینما المجموعة الثانیة والثالثة غذیت على 2 جم و 4 جم سکر منان / کجم علیقة على التوالى. تم تغذیة مجامیع التجربة  اثناء الدراسة على علیقة خشنة ومرکزة حتى الشبع. فى نهایة التجربة التى إستمرت حوالى 6 شهور کان وزن الجسم النهائى فى ثلاث مجامیع 44.17 & 48.50 & 45.83 کجم على التوالى وتم ذبح 5 حیوانات من کل مجموعة. وقد أظهرت النتائج  زیادة فى وزن الذبیحة ، نسبة التصافی ، نسبة النصف الایمن (عند مستوى معنویة 5%) ونسبة النصف الایسر من الذبیحة  فى ذکور الاغنام الصعیدى المغذاة على علیقة محتویة على سکر المنان. علاوة على ذلک کانت معظم الأجزاء المأکولة وغیر المأکولة من الذبیحة أثقل وزنا فی ذکور الاغنام  المعاملة بسکر المنان بینما حدث انخفاض فی نسبة دهن القلب , الکلى وحوض الکلى , المعدة (عند مستوى معنویة 5%) والأمعاء والدهون الکلیة ( عند مستوى معنویة 5%) مقارنة بالحیوانات غیر المعاملة. زادت نسبة  معدل العضلات / الدهن (عند مستوى معنویة 5 %) نتیجة لاضافة سکر المنان. کان النصف الأیسر من الذبیحة وقطع الذبیحة أثقل فی الحیوانات المغذاة على علیقة محتویة على سکر المنان مقارنة بالمجموعة الضابطة. علاوة على ذلک کانت القطعیات مرتفعة السعر من الذبیحة (الفخذ ، بیت الکلاوى ، منطقة الضلوع من 1-6 و الفلتو) اثقل وزنا بحوالى 29.05 % و12.7% فى ذکور الاغنام المغذاة على العلیقة المحتویة على 0.2% و 0.4% سکر المنان على التوالى مقارنة بالمجموعة الضابطة. الجزء الاعلى من القطعیات مرتفعة السعر ( الفلتو) اثقل بحوالى 57.14% ( عند مستوى 5%) و 14.29% فى حیوانات المعاملة الاولى(0.2 %)  و والمجموعة الثانیة ( 0.4% ) على التوالى مقارنة بالکنترول. زادت اوزان العضلات الفردیة الماخودة من الجانب الایسر من الذبیحة (التلبیانکو وقشرة اللوح والعضلة العینیة) فى حالة التغذیة على سکر المنان. اوضحت النتائج ان التغذیة على سکر المنان ادى الى تحسن فى صفات الذبیحة ونوعیة اللحم. علاوة على ذلک فإن المعاملة الاولى (2جم  MOS  /کجم علیقة) کانت الاکثر تأثیرأ . یتضح من ذلک امکانیة إضافة  سکر المنان کمکمل غذائى یساهم فى تحسین  نمو الاغنام تحت ظروف صعید مصر. 

Keywords [العربیة]

  • خصائص الذبيحة
  • يغوساکاريدس المنان
  • الکباش الصعيدي