Characterization and Purification of Alkaline Proteases From Viscera of Silver Carp (Hypophthalmichthys molitrix) Fish

Document Type : Original Article

Authors

1 Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Tanta University

2 Food Science and Technology Institute, Agriculture Research Center, Ministry of Agriculture

Abstract

Proteases from viscera of Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) fish have been extracted and characterized. The alkaline proteases show optimum activity in 0.2M Tris-HCl buffer at pH 8.5 and 45°C using soluble milk casein as substrate. The crude alkaline protease lost about 35% or 51% of its specific activity if it was heated at 50°C or kept at pH 9 for 60 min., respectively. Purification of proteases purified by ammonium sulfate precipitation, gel-filtration using Sephadex G 50 column and ultrafiltration via polyamide membrane (30 KDa) led to increase its specific activity up to 20, 24 and 99 fold, respectively.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

استخلاص وتنقیة الأنزیمات البروتینیه من أحشاء سمک المبروک الفضى

Authors [العربیة]

  • محمد بسیم عطا 1
  • شیماء السید عبد الحمید 2
  • سامیة عبد الحمید کشک 2
1 قسم علوم وتکنولوجیا الأغذیة- کلیة الزراعة - جامعة طنطا
2 معهد بحوث تکنولوجیا الأغذیة- مرکز البحوث الزراعیة- وزارة الزراعة
Abstract [العربیة]

تم استخلاص الانزیمات البروتینیة من أحشاء سمک المبروک الفضى و درست خواص الأنزیم (افضل بفر-  تقدیر الأس الهیدروجینی الأمثل- تقدیر درجة الحرارة المثلی- تقدیر ترکیز الأنزیم الأمثل....الخ), کما اجریت عملیات تنقیة الأنزیم الخام بأستخدام التقنیات المختلفة (الترسیب باملاح کبریتات الأمونیا و السریان على عمود جیل  G50واستخدام غشاء 30 کیلودالتون) و قد بینت النتائج المتحصل علیها أن أعلی نشاط للأنزیم کان باستخدام بفرTris-HCl عندالأس الهیدروجینی 8.5 (pH8.5) و درجة حرارة 45 م° باستخدام الکازین کمادة تفاعل. کذلک فقدت الانزیمات  35٪ و 51 ٪ من نشاطها عند التحضین على درجة حرارة 50م و أس هیدروجینی 9 (pH 9)لمدة 60 دقیقةعلى التوالى. أما بالنسبة لتنقیة الأنزیم فقد اظهرت النتائج أن الترسیب بأملاح الأمونیوم والترشیح بالجل تزید نشاط الأنزیم الخام الی 20 و 24 ضعفا على التوالى. أما تنقیة الأنزیم بواسطة الترشیح الفائق باستخدام غشاء البولی امید یزید نشاط الأنزیم الی 99 ضعفا.

Keywords [العربیة]

  • سمک المبروک الفضى
  • الأنزيمات البروتينيه