• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Editorial Staff
    • Publication Ethics
    • Indexing and Abstracting
    • Related Links
    • FAQ
    • Peer Review Process
    • News
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
Articles in Press
Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 49 (2018)
Volume Volume 48 (2017)
Issue Issue 6
Issue 5-2
Issue 5-1
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue 1-2
Issue 1-1
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
Kamel, D., Gomma, N., Osman, D., Hassan, A. (2017). Growth of Lactococcus lactis subsp lactis in Milk Under Control of Culture Acidity. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48(6), 32-39. doi: 10.21608/ajas.2017.7568
Dalia G. Kamel; Nanis H. Gomma; Dina M. Osman; A. I. Hassan. "Growth of Lactococcus lactis subsp lactis in Milk Under Control of Culture Acidity". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48, 6, 2017, 32-39. doi: 10.21608/ajas.2017.7568
Kamel, D., Gomma, N., Osman, D., Hassan, A. (2017). 'Growth of Lactococcus lactis subsp lactis in Milk Under Control of Culture Acidity', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48(6), pp. 32-39. doi: 10.21608/ajas.2017.7568
Kamel, D., Gomma, N., Osman, D., Hassan, A. Growth of Lactococcus lactis subsp lactis in Milk Under Control of Culture Acidity. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2017; 48(6): 32-39. doi: 10.21608/ajas.2017.7568

Growth of Lactococcus lactis subsp lactis in Milk Under Control of Culture Acidity

Article 3, Volume 48, Issue 6, December 2017, Page 32-39  XML PDF (403.81 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.2017.7568
Authors
Dalia G. Kamel* ; Nanis H. Gomma; Dina M. Osman; A. I. Hassan
Dairy Science Department, Faculty of Agriculture, Assiut University.
Abstract
The effect of control of culture acidity on growth kinetics of one homofermentative strains of lactic acid bacteria, namely., Lactococcus lactis subsp lactis  was evaluated. The bacterial growth was estimated on the base of colony forming units, developed titratable acidity and incubation time .Sterilized skim milk was used as a medium with incubation at 34°C.
Sampling had been carried out at zero time and each 2 hours intervals. After each sampling, a calculated volume of a liquid of 0.1 N sodium hydroxide was added to the culture to adjust the acidity of the remaining volume of the cultures to its initial value at zero time.
The obtained results indicated that:
1-    When Lactococcus lactis subsp lactis grown under control of culture acidity lag phase was not observed.
2-    Significant effect of acidity control was noticed on the growth rate. Exponential phase of growth was between 2ed and 12th hour of incubation. However, the same culture being grown with control of culture acidity the exponential phase of growth was at interval of time from zero up to 24th hour of incubation.
3-      The maximum cell population in case of the control sample was 124 x 105 CFU /ml after 12 hours of incubation. The corresponding values when growth was under control of culture acidity was by a maximum cell population of 35x106 CFU/ml after 32 hour of incubation.
Keywords
lactic acid bacteria; titratable acidity; colony count; culture acidity control; Mrs Media
Main Subjects
Dairy Science
Article Title [العربیة]
نمو Lactococcus lactis subsp lactisفی اللبن مع التحکم فی نسبة الحموضة فی المزرعة
Authors [العربیة]
دالیا جمال کامل; نانیس حسنین جمعة; دینا مصطفی عثمان; علی اسماعیل حسن
قسم الالبان – کلیة الزراعة - جامعة اسیوط
Abstract [العربیة]
اجری هذا البحث بغرض دراسة نشاط ونمو احدی سلالات بکتریا حامض اللاکتیک المتجانسة التخمر Lactococcus lactis subsp lactisعند النمو فی لبن فرز معقم علی درجة حرارة 34 درجة مئویة مع التحکم فی نسبة الحموضة فی المزرعة. حیث تم تقدیر معدل النمو عن طریق تقدیر عدد الوحدات المکونة للمستعمرات CFU ومعدل تطور حموضة البیئة مع زمن التحضین. تم سحب العینات بعد تلقیح البیئة مباشرة وعلی فترات کل منها ساعتین. بعد سحب کل عینة اضیف الی الجزء المتبقی من المزرعة حجم محسوب من محلول 0,1 عیاری ایدروکسید الصودیوم وذلک لاعادة ضبط حموضة المزرعة الی ما کانت علیه فی بدایة التجربة.
  وأکدت النتائج التی تم الحصول علیها ان:

کان الطور التمهیدی غیر ملحوظ فی حالة النمو تحت ظروف التحکم فی حموضة البیئة.
کان تاثیر التحکم فی حموضة الوسط علی معدل النمو تاثیر معنوی.
کان الطور اللوغارتیمی للنمو ما بین الساعة الثانیة و الساعة الثانیة عشرة من التحضین , بینما اظهرت النتائج لنفس المزرعة البکتریة فی حالة التحکم فی حموضة المزرعة ان الطور اللوغارتیمی کان ما بین بدایة التحضین و حتی ما بعد  الساعة  الأربعة والعشرون من التحضین.
فی حالـة عینة المقارنة ( بدون التحکم فی حموضة المزرعة ) کان أقصی عدد للخلایا البکتریة 124×10 5 مستعمرة/مل بینما النتائج المقابلة فی حالة النمو تحت ظروف التحکم فی حموضة المزرعة اعطت اقصی عدد للخلایا البکتریة لها والذی کان 35×10 6 مستعمرة/مل بعد 32 ساعة من التحضین.
Keywords [العربیة]
بکتیریا حمض اللاکتیک
Statistics
Article View: 42
PDF Download: 62
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.