Impact of Humic Acid and Nitrogen Fertilization on Productivity of some Bread Wheat Cultivars

Document Type : Original Article

Abstract

A field experiment was carried out at the Agronomy Experimental Farm, Faculty of Agriculture, Assiut Univ., during 2017/2018 and 2018/2019 seasons, to investigate the impact of humic acid and nitrogen fertilization on productivity of some bread wheat cultivars. Experimental design was randomized complete block design (RCBD) using strips plot arrangement with three replications, where the three humic acid [0 (control), humic acid 2 g/L. and humic acid 4 g/L. i.e. H0, H1 and H2)] were assigned horizontally; three nitrogen fertilization rates (50, 75 and 100 kg N/fed. i.e. N1, N2 and N3) were allocated main vertically and three wheat cultivars (Sids 12, Gemmeza 11 and Misr 1 i.e. Cv1, Cv2 and Cv3) were allocated in the sub-plots.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر حمض الهیومیک والتسمید النیتروجینی علی إنتاجیة بعض أصناف قمح الخبز

Abstract [العربیة]

أقیمت تجربة حقلیة بمزرعة قسم المحاصیل البحثیة بکلیة الزراعة – جامعة أسیوط –خلال موسمی 2017/2018 و 2018/2019 لبحث تأثیر حمض الهیومیک والتسمید النیتروجینی علی إنتاجیة بعض أصناف قمح الخبز، وکان التصمیم المستخدم هو القطاعات الکاملة العشوائیة بترتیب الشرائح المنشقة مرة واحدة فی ثلاث مکررات، حیث تم وضع معاملات حمض الهیومیک [صفر (کنترول) ، حمض الهیومیک 2 جم/لتر وحمض الهیومیک 4 جم/لتر وهی H0 ، H1 ، H2] أفقیاً، ومعدلات التسمید النیتروجینی (50 ، 75 و 100 کجم ن/فدان وهی N1 ، N2 ، N3) رأسیاً وأصناف القمح (سدس 12 وجمیزه 11 ومصر 1 وهی Cv1 ، Cv2 و Cv3) فی الأحواض المنشقة.