Effects of some Aromatic Plant Oils on Thermo Oxidative Stability of Sun Flower Oil

Document Type : Original Article

Authors

1 Food Science and Technology Dept., Faculty of Agric., Assiut University

2 Food Science and Technology Dept., Faculty of Agric., Assiut University, Egypt.

3 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Assiut Univer-sity

Abstract

Essential oils were obtained from four selected aromatic plants namely: clove, fennel, rosemary and thyme. Their contents of total polyphenols were determined. The antioxidant activities of the studied aromatic plant oils on sunflower oil comparing with the synthetic antioxidant Butylated Hydroxy Toluene (BHT) were determined by a Rancimat apparatus. Antioxidative effect of the extracted aromatic plant oils on the oxidative stability of sunflower oil during heating up to 18 hours was also evaluated. The obtained results indicated that, the studied aromatic plants were rich in phenolic contents which ranged from 9.32 to 19.82 mg as gallic acid/100g on dry weight base.
The highest level of total phenolics was found in rosemary followed by fennel and clove, while thyme recorded the lowest.
The induction periods determined by Rancimat for sunflower oil treated by 200 ppm of (BHT) or 400 ppm of extracted aromatic plant oils were greater than that of control with more efficiency by using the aromatic oils. Beside, addition of aromatic plant oils to sunflower oil minimized peroxidation and increased its oxidative stability during hating up to 18 hours.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر زیوت بعض النباتات العطریة على درجة الثبات الأکسیدی لزیت دوار الشمس أثناء التسخین

Authors [العربیة]

  • عمرو الکاشف 1
  • محمد رشوان عبد العال 2
  • سومیة محمد إبراهیم درویش درویش 3
  • أحمد حامد عبد الغني خليفة 2
1 قسم علوم وتکنولوجیا الأغذیة – کلیة الزراعة – جامعة أسیوط
2 قسم علوم وتکنولوجيا الأغذية – کلية الزراعة – جامعة أسيوط
3 قسم علوم وتکنولوجیا الأغذیة ، کلیة الزراعة ، جامعة أسیوط
Abstract [العربیة]

تم الحصول على الزیوت العطریة من أربعة أنواع من النباتات العطریة شائعة الإستخدام وهی على وجه التحدید حصا اللبان والشمر والقرنفل والزعتر . وتم تقدیر محتوى هذه النباتات من الفینولات الکلیة , کما تم دراسة النشاط المضاد للأکسدة للزیوت العطریة لهذه النباتات على زیت دوار الشمس مقارنة مع أحد مضادات الأکسدة المخلقة بیوتیلیتید هیدروکسی تولوین وذلک بإستخدام جهاز الرانسیمات کما تم أیضاً تقییم درجة الثبات التأکسدى لزیت دوار الشمس خلال التسخین حتى 18 ساعة علی 180°م ± 5° م مع استخدام مستخلص زیوت هذه النباتات العطریة مقارنة بمضاد الأکسدة الصناعی.
وأوضحت النتائج أن النباتات العطریة محل الدراسة کانت غنیة فی محتواها من الفینولات العدیدة والتی تراوحت قیمتها من 9.32 إلی 19.82 ملجرام / 100 جم مقدرة کحامض جالیک على أساس الوزن الجاف. وسجل نبات حصا اللبان المحتوى الأعلى من الفینولات متبوعاً بالشمر ثم القرنفل , بینما سجل الزعتر المستوی الأقل منها.
وأظهرت النتائج أن فترة الثبات الأکسیدی والمقدرة بجهاز الرانسیمات لزیت دوار الشمس المعامل سواء بمضاد الأکسدة الصناعی أو مستخلصات الزیوت العطریة للنباتات محل الدراسة کانت أطول مقارنة بعینة المقارنة مع وجود فاعلیة أکبر لمستخلصات النباتات العطریة. بالإضافة إلى ذلک أدى إضافة الزیوت العطریة إلى زیت دوار الشمس إلى تقلیل عملیة التأکسد وزیادة الثبات الأکسیدی خلال التسخین لمدة 18 ساعة.
بصفة عامة, تعتبر مستخلصات النباتات العطریة موضع الدراسة مصدراً واعداً لمضادات الأکسدة الطبیعیة والتی یمکن أن تستخدم فی الأغذیة لتحل محل مضادات الأکسدة الصناعیة لأنها أکثر أماناً وتضیف فوائد صحیة للمستهلک.

Keywords [العربیة]

  • نبات عطري
  • بوليفينول
  • ومضادات الأکسدة
  • وهذه الفترة التعريفي
  • زيت عباد الشمس