Survey on the Moisture and Ash Contents in Agricultural Commodities in Al-Rass Governorate, Saudi Arabia in 2017

Document Type : Original Article

Authors

1 Dept. of Applied Science and Technology, Politecnico di Torino, 10129 Torino, Italy

2 Central laboratory of Sohag Company for water and waste water (SCWW/CL), Egypt

3 ADECO for Environmental Consultations, 11321-Riyadh, Saudi Arabia

4 مکتب الدکتور على الدهيمان للإستشارات البيئية (أديکو), الرياض, السعودية

5 Department of basic science, Faculty of Engineering Science, Sinai University, Egypt

6 Department of Natural Science Obour Institute of Engineering and Technology, Egypt

7 Department of Chemical Engineering, Faculty of Engineering, Badr University in Cairo, Egypt

8 Chemistry Department, Deanery of Academic Services, Taibah University, 41411- Al-Madinah, Saudi Arabia

Abstract

Researchers and governments are paid great interest concerning food safety and quality of food stuff. Determination of moisture and ash contents was accomplished by using simple, easy and low cost method to establish a database for agricultural commodities. Twenty four types of agricultural commodities were collected from the local market in Al-Rass governorate, Al-Qassim region, Saudi Arabia. The samples were collected in the period from the beginning of January 2017 to the end of July 2017. The survey show that higher values of moisture contents were found in tomato and cucumber (95.79 and 94.65%, respectively) while the higher values of ash content were found in leafy vegetables in particular spinach and watercress o

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة عن نسبة الرطوبة والرماد فى المنتجات الزراعیة بمحافظة الرس بالسعودیة فی عام 2017 م

Authors [العربیة]

  • أحمد صبری عفیفی 1
  • عادل عبد الله 2
  • أحمد السید العمدة 3
  • بیل جاموهای 4
  • أحمد صبری أبو خضره 5
  • محمد حسن 6
  • محمد عطا الله 7
  • عمرو محمد 8
1 قسم العلوم التطبیقیة- کلیة العلوم التطبیقیة, تورینو, إیطالیا
2 شرکة میاه الشرب والصرف الصحی بسوهاج, مصر
3 مکتب الدکتور على الدهیمان للإستشارات البیئیة (أدیکو), الریاض, السعودیة
4 ADECO for Environmental Consultations, 11321-Riyadh, Saudi Arabia
5 قسم العلوم الأساسیة, کلیة العلوم الهندسیة, جامعة سیناء, مصر
6 قسم العلوم الطبیعیة, معهد العبور للهندسة والتکنولوجیا, مصر
7 قسم الهندسة الکیمیائیة, کلیة الهندسة, جامعة بدر بالقاهرة, مصر
8 قسم الکیمیاء, عمادة الخدمات الأکادیمیة, جامعة طیبة, المدینة المنورة, السعودیة
Abstract [العربیة]

یولی الباحثون والحکومات قضیة جودة وسلامة الغذاء الکثیر من الإهتمام لما لها من تأثیر على الصحة العامة للإنسان. وقد تم فی هذه الدراسة تحدید نسب الرطوبة والرماد فی بعض المنتجات الزراعیة بطریقة بسیطة وغیر معقدة ومنخفضة التکالیف لإنشاء قاعدة بیانات خاصة بالمنطقة. تم جمع أربعة وعشرون نوعأ من المنتجات الزراعیة بالسوق المحلى لمحافظة الرس بمنطقة القصیم بالمملکة العربیة السعودیة فى الفترة من بدایة شهر ینایر 2017 وحتى نهایة شهر یولیو فی نفس العام. بینت الدراسة أن أعلى نسبة رطوبة فی العینات ظهرت فی عینات الطماطم