Seasonal Variations in Nutritive Value and Elemental Composition of Two Saltbush Plants Grown in Assiut, Egypt

Document Type : Original Article

Abstract

Saltbush shrubs are halophytic plants found in many regions of the world, they are promising as forage sources, but their chemical composition varies during the seasons of the year. This study was conducted in Assiut, Egypt to investigate the nutritive value and chemical composition of quail saltbush (Atriplex lentiformis) and old man saltbush (Atriplex nummularia) as affected by the seasonal variations. Composite samples of leaves and stems of each species were collected in the winter, spring, summer and autumn of 2013. The nutritive value and mineral contents of the tested plants varied considerably during the year. Leaves had relatively low concentrations of phosphorus (P) and high concentrations of sodium (Na), potassium (K), and chloride (Cl) during the summer season; however calcium (Ca) and magnesium (Mg) contents remained unaffected throughout the seasons. The crude protein in the leaves of A. nummularia and A. lentiformis was about 22 and 18%, while in the stems it was about 6.7 and 4.6% respectively. The tested saltbush plants are good as protein source during the winter. In that season of the year, the crude protein (CP) of the leaves of A. lentiformis and A. nummularia was increased by 32 and 26% respectively compared to the summer. The ash content of saltbush plants was increased by about 25% in the summer compared to the other seasons, while the moisture content remained unaffected during the winter, spring and autumn seasons and then declined by about 17% during the summer, this indicates that saltbush plants may be minimize their succulence moisture content during the summer to achieve osmotic adjustment.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التغیرات الموسمیة فی القیمة الغذائیة و الترکیب العنصری لنوعین من نباتات القطف نامیین فی أسیوط , مصر

Abstract [العربیة]

نباتات القطف هی نباتات محبة للملحیة تنتشر حول العالم فی کثیر من المناطق الجافة و هی نبات علف واعدة و لکن الترکیب الکیمیائی لها یتغیر خلال فصول العام. هذه الدراسة أجریت فی أسیوط, مصر لبحث التغیرات الموسمیة فی القیمة الغذائیة و الترکیب العنصری ل Atriplex lentiformis  و Atriplex nummularia. تم جمع عینات مرکبة من سیقان و أوراق کل نوع خلال الشتاء و الربیع و الصیف و الخریف فى عام 2013. تباینت القیمة الغذائیة و الترکیب المعدنی للنباتین المدروسین خلال العام. احتوت الأوراق على ترکیزات منخفضة من الفوسفور و ترکیزات مرتفعة من الصودیوم و البوتاسیوم و الکلورید خلال فصل الصیف بینما لم تتأثر ترکیزات الکالسیوم و الماغنسیوم خلال الفصول المختلفة. کانت قیم البروتین الخام فی أوراق A.nummularia وA.lentiformis هی 22 و 18% بیمنا فی السیقان کانت 6.7 و 4.6% على الترتیب. نباتی القطف تحت الدراسة یعتبرا مصدرا جیدا للبروتین فی فصل الشتاء, فی هذا الفصل ازداد محتوى البروتین الخام فی أوراق A. lentiformis و A. nummularia. بمقدار 32 و 26% مقارنة بفصل الصیف. محتوى الرماد لنباتی القطف المدروسین ازداد تقریبا بمقدار 25% فی فصل الصیف مقارنة بفصول العام الأخرى, بینما لم یتغیر محتوى الرطوبة فی فصول الشتاء و الربیع و الخریف ثم انخفض فی فصل الصیف, و هذا قد یدل على أن نباتات القطف تقلل محتوى العصارة من الماء لتحفیز ضبط الضغط الأسموزى.

Keywords [العربیة]

  • النباتات الملحية
  • القطف
  • القيمة الغذائية
  • الترکيب العنصري