Effect of Some Growth Regulators Application on Fruit Growth and Ripening of Abbodi and Abiad Aswan Fig Cultivars

Document Type : Original Article

Abstract

This investigation was carried out at the orchard of Faculty of Agriculture, Assuit University during 2012 and 2013 seasons with the objectives of: study the rules and the effects of some plant growth regulators (PGRs) namely gibberellic acid (GA3), benzyl amino-purine (BA), and naphthalene acetic acid (NAA) on the developmental changes on some physical properties as well as fruit ripening of Abbodi and Abiad Aswan fig fruits during its growth. Twelve trees (4 treatments x 3 replication) of both cvs. were used for this study. The PGRs were sprayed at the end of the first period of fruit growth. The result of this study could be summarized as follows:
- The fruit diameter of untreated fruits (control) significantly and very rapid increased during the first period (6 weeks) followed by slow increase for about 4 weeks (period II) and then it was rapidly increased again at the third period and took 7 weeks until maturity.
- Concerning the effect of the applied growth regulators on the diameter of fig fruits, it was found that, GA3 at 50 ppm and NAA at 25 ppm significantly increased the fruit diameter as compared with BA treatment at 40 ppm and untreated fruits during all developmental stages. While, the treated fruits with the three growth regulators had significantly smaller diameter comparing with untreated one at the maturity stage in both experimental seasons.
- The fruit weight and volume of both cultivars took approximately the same trend as diameter concerning the response of applied growth regulators during both studied seasons.
- GA3 treatment advanced fruit maturity by 4 weeks, on Abiad Aswan and 3 weeks on Abbodi cv. while NAA enhanced fruit maturity of Abiad Aswan cv. by 3 weeks and one week for Abbodi cv. earlier than the control.
Concerning BA treatment, it advanced fruit maturity by 2 weeks for Abiad Aswan cv. and one week for Abbodi cv. during the two experimental season

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر إستخدام بعض منظمات النمو على نمو الثمار والنضج فى صنفى التین العبودی و أبیض أسوان

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة على صنفى التین العبودى وأبیض أسوان وذلک بمزرعة أبحاث کلیة الزراعة – جامعة اسیوط خلال موسمى 2012-2013. وتهدف هذه الدراسة إلى تحدید مراحل نمو الثمار فی الأصناف المذکورة وتأثیر أستخدام بعض منظمات النمو وهى حمض الجبریلیک بترکیز 50 جزء فی الملیون ونفثالین حمض الخلیک بترکیز 25 جزء فى الملیون بالاضافه البنزیل أدنین بترکیز 40 جزء فی الملیون علی الصفات الطبیعیة وتبکیر نضج الثمار.
وقد تم اختیار 12 شجرة من کل صنف لاجراء المعاملات علیها بحیث خصصت ثلاثة أشجار متماثلة تقریبا فى الحجم و النمو لکل معاملة وذلک فی تجربة عاملیة.
 وکانت أهم النتائج المتحصل علیها هى:
-        أدى الرش بمنظمات النمو الثلاثة إلى زیادة معنویة فی قطر الثمار خلال مراحل النمو المختلفة مقارنة بالثمار الغیر معاملة (الکنترول) , بینما حدث العکس فى مرحلة نضج الثمار حیث وجد أن أکبر قطر کان للثمار الغیر معاملة تلتها المعاملة بحمض الجبریلیک بینما أدت معاملة الثمار بالبنزیل أدنین إلى أنتاج أقل الثمار قطراً و ذلک خلال موسمى الدراسة.
-        کانت الزیادة فى وزن وحجم الثمار وکذلک إستجابتها للمعاملة بمنظمات النمو مشابهة للقطر تقریبا وذلک خلال موسمی الدراسة .
-        أدت المعاملة بحمض الجبریلیک إلى التبکیر فى نضج الثمار حوالى 4 أسابیع فى صنف أبیض أسوان وثلاثة أسابیع فى الصنف العبودى , بینما بکرت المعاملة بنفثالین حمض الخلیک نضج الثمار للصنف أبیض أسوان ثلاثة اسابیع و الصنف عبودى اسبوع واحد. أما المعاملة بالبنزیل أدنین فأسرعت من نضج ثمار الصنف أبیض أسوان لمدة أسبوعین والصنف العبودى أسبوع واحد وذلک مقارنة بالثمار الغیر معاملة (الکنترول) خلال موسمی 2012-2013.

Keywords [العربیة]

  • المنظمين نمو النبات
  • GA3
  • ناه
  • بکالوريوس
  • التين
  • اللبخ کاريکا