Effect of GA3, Urea and Yeast Spraying on Fruiting of Flame Seedless Grapevines under Sandy Soil Conditions

Document Type : Original Article

Abstract

This investigation was carried out during three seasons i.e. 2010, 2011 and 2012 on Flame Seedless grapevines grown in sandy soil in El-Karnak vineyard for table grapes production, Luxor governorate, Egypt. Ten combined treatments of GA3, urea and active dry yeast spraying at various stage of berry development were evaluated. The experimental vines were arranged in a complete randomized design with three replications per treatment, two vines each. From the results of this investigation it could be concluded that spraying with GA3 seven times, once at pre-bloom (5 ppm), thrice at full-bloom (2.5, 5 and 7.5 ppm) and other thrice when the berry at (6 mm) pea stage (30, 30 and 20 ppm). As well as, combined spraying GA3 four times once at pre-bloom and thrice at full-bloom plus 0.4% active dry yeast when the berry at pea stage to obtain heavy and less compact cluster and hasten the ripening with fairly good Flame Seedless berries quality. In addition, it could be used urea and yeast instead of GA3 in grape production to overcome the adverse GA3 effects especially for colored cultivars.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر رش حمض الجبریلیک والیوریا والخمیرة علی إثمار شجیرات العنب الفلیم اللابذری تحت ظروف التربة الرملیة

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال ثلاثة مواسم متتالیة 2010، 2011، 2012 علی شجیرات العنب الفلیم اللابذری بمزرعة الکرنک لإنتاج عنب المائدة والتی تقع فی محافظة الأقصر – جمهوریة مصر العربیة. بهدف دراسة تأثیر رش حمض الجبریلیک والیوریا والخمیرة الجافة المنشطة علی المحصول وخصائص العناقید والحبات. وقد تم رش حمض الجبریلیک قبیل التزهیر وأثناء اکتمال التزهیر وعندما وصل قطر الحبات 6 مم بینما تم رش الیوریا قبیل التزهیر وأثناء اکتمال التزهیر وتم رش الخمیرة النشطة عندما وصل قطر الحبات 6 مم.
ویمکن تلخیص أهم النتائج فیما یلی:
-   أدی رش حمض الجبریلیک فی المراحل الثلاثة إلی زیادة معنویة فی طول العنقود والمحصول مع نقص نسبة العقد وعدد الحبات والحبات الصغیرة وبالتالی تحسین صفات العنقود ووزن الحبات.
-   سبب رش الیوریا قبیل التزهیر وأثناء اکتمال التزهیر حدوث زیادة معنویة لطول العنقود مع نقص معنوی فی نسبة العقد وعدد الحبات والحبات الصغیرة وبالتالی تحسین صفات العنقود والصفات الکیمیائیة للحبات.
-   أدی رش الخمیرة فی المرحلة الثالثة (قطر الحبات 6 مم) عقب رش حمض الجبریلیک فی مرحلتی (قبل التزهیر، اکتمال التزهیر) إلی زیادة المحصول وتحسین خصائص الحبات الطبیعیة والکیمیائیة.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة برش حمض الجبریلیک فی المراحل الثلاثة للحصول علی محصول عالی وعناقید وحبات جیدة – کذلک یمکن استبدال رش حمض الجبریلیک برش الیوریا وذلک لاستطالة العنقود وخف الحبات وبالمثل استخدام الخمیرة بدلاً من حمض الجبریلیک فی المرحلة الثالثة وذلک لتلافی أضرار رش الجبریلیک خصوصاً علی الأصناف الملونة (الفلیم). وبالتالی الحصول علی محصول عال مبکر ذو عناقید وحبات ذات خصائص ممتازة تتفق مع سوق التصدیر والقدرة التنافسیة بالأسواق الخارجیة.

Keywords [العربیة]

  • منظمات النمو
  • GA3 واليوريا والخميرة الجافة النشطة
  • الکرمة
  • رقيق