Effect of Garlic and Camphor Oils on Bud Fertility and Yield Compo-nents of Flame Seedless Grape Cultivar

Document Type : Original Article

Abstract

This study was conducted through three successive seasons 2010/2011, 2011/2012 and 2012/2013 on Flame Seedless grape 12 years old. The grapevines were grown at the vineyard of Plant Pathology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University. The study was performed to examine the effects of spraying garlic and camphor oils at 1.0% and 1.5% each on bud fertility, yield (kg/vine) and berry quality. The grapevine were trained as bilateral cordon leaving 48 buds/vine. These natural oils were sprayed twice at full bloom and at the beginning of the veraison stage (when 20% of berries of 50% bunch/vine were softened). The experiment was carried out as split-plot arrangement at one level of randomized complete block design with three replicates, one grapevine each.

All treatments of garlic and camphor oils induced significant improvement in bud fertility, yield (kg/vine), and berry weight (g). The inferior taste of garlic oil, we recommend to use camphor oil at 1.0% to improve bud fertility, yield and berry quality of Flame Seedless grape cv.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر رش زیت الثوم والکافور علی خصوبة البراعم ومکونات المحصول لصنف العنب فلیم سیدلس

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال ثلاث مواسم هی 2011 ، 2012 ، 2013 بمزرعة العنب بقسم أمراض النبات بکلیة الزراعة – جامعة أسیوط علی صنف العنب فلیم سیدلس المربی بطریقة الکردون ثنائی الذراع فی إتجاهین حیث تم تقلیم الکرمات دابریاً بحیث تترک 48 برعماً (عین) علی کل کرمة (12 دابرة ، طول کل منها 4 عیون)، بهدف دراسة تأثیر رش زیت الثوم والکافور بترکیزی 1%، 1.5% فی موعدین هما: فترة التزهیر الکامل وفترة بدایة طراوة الثمار ولقد صممت التجربة بنظام القطع المنشقة کاملة العشوائیة فی تصمیم قطاعات کاملة العشوائیة مع تکرار کل معاملة ثلاث مرات وتم تخصیص کرمة لکل مکررة. وتم تحدید خصوبة البراعم للکرمات المعاملة وغیر المعاملة تشریحیاً وکذلک دراسة مکونات المحصول (وزن المحصول/الکرمة) وزن العنقود وکذلک وزن وحجم 50 ثمرة عنب.
ولقد وجد من النتائج المتحصل علیها من هذه الدراسة أن رش زیت الثوم بترکیزیه 1% ، 1.5% أحدث تنشیط وتطور للبراعم الثمریة علی العیون القاعدیة مقارنة بالکرمات غیر المعاملة. والرش بترکیز 1% أحدث تنشیط لخصوبة البراعم الوسطیة فی حین الرش بترکیز 1.5% أحدث تثبیط لخصوبة البراعم مقارنة بالکرمبات غیر المعاملة علی العکس من ذلک فإن الترکیز العالی من الثوم أحدث تنشیطاً وتطوراً لخصوبة البراعم فی العیون الطرفیة مقارنة بالکرمات غیر المعاملة.
وبخصوص محصول وخصائص العنقود فإن جمیع المعاملات بزیت الثوم أو الکافور بترکیزیهما 1% أو 1.5% أدی إلی تحسین وزیادة معنویة مقارنة بالکرمات غیر المعاملة وذلک خلال سنوات الدراسة. إلا أن زیت الثوم أکسب الثمار نکهته الممیزة وخاصة عند رشه فی المیعاد الثانی.
وعلیه فإنه یمکن التوصیة برش زیت الکافور بترکیز 1% خلال موعدی الدراسة لتحسین المحصول وخصائص الثمار، بینما لتحسین خصوبة البراعم فیتم رش الثوم فی المیعاد الأول بترکیز 1% تجنباً لحدوث نکهة غیر مرغوبة فی المیعاد الثانی.

Keywords [العربیة]

  • شجرة العنب
  • وزيت الثوم وزيت الکافور
  • لهب بدون بذور
  • برعم الخصوبة
  • والغلة / جودة التوت