Effects of some Extracts on Growth Characters of Mulberry Silkworm "Bombyx mori L."

Document Type : Original Article

Abstract

Two hybrids of silkworms, imported from Bulgaria, and local hybrid were used during the work. Six alcoholic extracts (Moringa, Rosemary, Garlic, Cestrum durant "Bostachia", mulberry silkworm, and silk glands, and four aqueous extracts (Moringa, Rosemary, Garlic, and Cestrum durant, were tested on imported and local hybrid of silkworm. Mulberry leaves were sprayed with (1%) of these extracts and offered to 4th and 5th instar larvae. The following growth characters were detected and calculated: initial, final average and range of 5th instar weight, growth index, silk glands weight, ratio between silk glands and larval weight, pupal weight, fresh and cocoon, shell weight and cocoon shell ratio % was calculated. Using of aqueous extract of Rosemary on imported silkworms leads to an increase in cocoon shell ratio %. Concerning local hybrid this increment was detected in C. durant, Moringa, and Garlic treatments. All tested aqueous extracts increased cocoon shell ratio % in local hybrid. Generally, in imported hybrid, the only increment in cocoon shell ratio % was in aqueous extracts of Rosemary treatment. However, in local hybrid this increment was found in alcoholic extracts of Moringa, Garlic, C. durant. This reflects more response of local hybrid as compared with imported one. Also, response to aqueous extracts was more than the alcoholic extracts. Thus, using of local hybrid of silkworm and treatment of mulberry leaves with aqueous extract is considered be available easier and cheaper for feeding of mulberry silkworms, in Egypt.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر بعض المستخلصات علی صفات النمو فی دودة الحریر التوتیة (بومبیکس مورای)

Abstract [العربیة]

تم استخدام هجینین لدودة القز أحدهما مستورد من بلغاریا  والثانی هو السلالة المحلیة. کما تم اختبار ستة مستخلصات کحولیة (مورینجا ، روزماری ، ثوم ، بستاشیا، مستخلص یرقات دودة القز ومستخلص غدد الحریر لدودة القز). کما تم أیضاً إختبار 4 مستخلصات مائیة (مورینجا ، روزماری ، ثوم و "بستاشیا" وذلک برشها علی أوراق التوت المقدمة لتغذیة دودة القز وذلک بترکیز (1%).
تم قیاس وحساب صفات النمو التالیة: الوزن المبدئی والنهائی والمدی ، متوسط الوزن لیرقات العمر الخامس وکذلک معامل النمو، وزن غدد الحریر ونسبتها إلی وزن الیرقات، وزن العذاری، والشرانق الطازجة وغلافها وحساب معامل غلاف الشرنقة %. أدی استخدام المستخلص المائی للروزماری علی الهجین المستورد، أدی إلی زیادة فی معامل غلاف الشرنقة %. أما بالنسبة للهجین المحلی لوحظت هذه الزیادة فی حالة "البستاشیا" ، المورنجا والثوم. أدت کل المستخلصات المائیة إلی زیادة معامل غلاف الشرنقة % وذلک فی الهجین المحلی.
عموماً، کانت الزیادة الوحیدة فی معامل غلاف الشرنقة % للهجین المستورد کانت مع المستخلص المائی للروزماری، بینما بالنسبة للمحلیة فکانت مع المستخلصات الکحولیة للمورینجا، الثوم ، البستاشیا وکذلک فی المستخلصات المائیة لها وهذا یعکس استجابة أفضل للهجین المحلی عن المستورد وکذلک استجابة أفضل للمستخلصات المائیة بالمقارنة بالکحولیة.
لذا ینصح باستخدام الهجین المحلی لدودة القز مع معاملة أوراق التوت بالمستخلصات المائیة ولیست الکحولیة حیث أنها متوافرة وسهلة ورخیصة فی الاستخلاص وذلک تحت الظروف المصریة.