Physico-chemical Evaluation of White and Pink Grapefruit (Citrus paradisi) Juice

Document Type : Original Article

Authors

Food Science and Technology Dept., Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut.

Abstract

Two grapefruits juices from white and pink cultivars were studied to evaluate some physical properties, chemical, antioxidantive components, antioxidant activity, as well as, minerals and some vitamins.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التقییم الفیزیائی والکیمیائی لعصیر الجریب فروت الابیض والقرنفلی

Authors [العربیة]

  • ماجدة عبدالحمید أحمد سلیم
  • منال عبدالحمید محمود
  • أحمد صلاح موسی صالح
  • نادیه هلال عبدالحمید
قسم علوم وتکنولوجیا الأغذیة - کلیة الزراعة- جامعة اسیوط
Abstract [العربیة]

تهدف هذة الدراسه الی دراسه بعض الخواض الفیزیائیه والتقییم الکیمیائی لصنفین من عصیر الجریب فروت (الصنف ذو اللب الابیض والصنف ذو اللب القرنفلی) حیث محتواها من مضادات الاکسده والنشاط المضاد للأکسده وکذالک المعادن وبعض الفیتامینات. أظهرت النتائج أن العصیر ذو اللب الأبیض کان أعلى فی نسبة TSS و pH و TSS/Acid وکانت قیمتهم کالاتی 12.00٪ و 3.51 و 10.61 مقارنة بـ 11.60٪ و 3.45 و 6.04 للعصیر ذو اللب القرنفلی على التوالی.

Keywords [العربیة]

  • جنة الحمضيات
  • الفينول
  • الفلافونويد
  • الوردي والمعادن