Effect Concentration and Spraying Time of Boron on Yield and Quality Traits of Sugar Beet Grown in Newly Reclaimed Soil Conditions

Document Type : Original Article

Abstract

Experimental work was done in Al-Wady El-Assiuty, Expt. Farm of Assiut
University, Assiut, Egypt during 2010/2011 and 2011/2012 seasons to investigate
the effect of boron concentration (zero, 50 and 100 ppm) and different application
time (35, 70 and 105 days after planting, DAP) on yield and quality traits of
sugar beet plant grown in newly reclaimed soil conditions. Randomized complete
block design (RCBD) using split-plot with three replications was used. The obtained
results revealed that:
-Yield and quality traits of sugar beet i.e., top and root fresh and dry
weights, sucrose %, sugar recovery % and K concentration in root were significantly
increased by high boron concentration compared with control in both seasons.
-Boron spraying time had a significantly positive effect on yield and quality
traits of sugar beet, however it's had any considerable effect on tops dry weight
(ton fed.-1), sugar loss %, sugar loss yield (ton fed.-1) and some impurities components
concentration in both seasons.
-There were significantly effects due to the interaction between concentration
and spray time of boron on yield and quality traits of sugar beet crop except
for sugar loss %, sugar loss yield (ton fed.-1), α-amino-N and Na concentration of
root in both seasons.
It could be concluded that the highest sugar yield and the best technological
quality of sugar beet were obtaining by using 100 ppm boron concentration and
spraying after 70 days after planting under newly reclaimed soil conditions

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر ترکیز ووقت الرش الورقی بالبورون على صفات المحصول والجوده لبنجر السکر المزروع فی الأراضی حدیثة الاستصلاح

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة فی محطة البحوث بالمزرعه الارشادیه – کلیة الزراعة ج امعة
٢٠١٢ لدراسة تأثیر ترکیز ووقت الرش الورقی /٢٠١١ ، ٢٠١١/ أسیوط خلال موسمی ٢٠١٠
بالبورون على حاصل وجودة بنجر السکر النامى تحت ظروف الأراضی حدیثة الاستصلاح.
تم استخدام القطاعات کاملة العشوائیة فی تصمیم القطع المنشقة مرة واحدة فی ثلاث
مکررات حیث وزعت ت رکیزات الرش بال بورن (صفر و ٥٠ و ١٠٠ جزء فی الملیون ) فی القطع
الرئیسیة فی حین وزعت وقت الرش بالبورون ( ٣٥ و ٧٠ و ١٠٥ یوم) عشوائیا فی القطع
المنشقة.
أشارت النتائج إلى:-
١- تأثرت معنویا معظم صفات المحصول والجوده لمحصول بنجر السکر وهى صفات
الوزن الاخضر والجاف لکل من العرش والجذور ونسبه السکروز وکمیه المحصول ب الرش
زیاده بالترکیز الأعلى من البورون ( ١٠٠ جزء فى الملیون ) مقارنه بالکنترول (الرش بالماء )
فى کلا الموسمیین.
٢- وجد أن وقت الرش الورقی بال بورون کان له تأثیر موجب على المحصول والجودة
بینما لم یکن له أى تأثیر على الوزن ا لجاف للاوراق والسکر المفقود فی المولاس ومحصول
السکر ونسبة الشوائب فی موسمی الزراعة.
٣- کان هناک تأثیر معنوى للتفاعل بین ترکیز البورون ووقت الرش على صفات
المحصول و الجودة ماعدا السکر المفقود و وترکیز المرکبات النیتروجینیه والصودیوم.
من نتائج هذه الدراسة وجد اقضل محصول من الجذور والسکر واحسن صفات جوده تم
الحصول علیها با لرش بالبورون بترکیز ١٠٠ جزء فى الملیون على ان یتم الرش بعد ٧٠ یوم
بعد الزراعه تحت ظروف الأراضی المستصلحة حدیثاً.

Keywords [العربیة]

  • بنجر السکر
  • والبورون
  • والرش وقت والتربة المستصلحة حديثا