Effect of Morphological Characteristics of the Bunches on Fruit Thin-ning Percentage of Eight Date Palm Cultivars in Assiut Region

Document Type : Original Article

Abstract

This study was carried out during 2011, 2012 and 2013 seasons on eight date palm cultivars namely Zaghloul, Haiany, Halawy, Eraby, Bent Aisha, Samani, Sewy and Amry grown at the Experimental Orchard, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.
The main objectives of this study were to:
1-     Compare the morphological characteristics of the bunches of eight date palm cultivars.
2-     Study the relation between bunch emergence level and its morphological characteristics.
3-     Determine the optimum patterns and fruit thinning percentage of the eight cultivars.
The results of the present study showed that bunches and strands morphological characteristics were differed according to the cultivar and bunch emergence level. All the studied characteristics tended to increase according to bunch emergence level from lower to upper. Fruit thinning percentage determined according to cultivar and bunch emergence level.  It is worth notable that cutting back (1 cm) of strand, reduced  the initial fruit load by 3.11, 3.74 and 4.64% as average of upper, middle and lower bunches respectively for tested cultivars.  So the fruit thinning method could be selected according to the bunch and their strand characteristics.  This study is important from economic and cultural view to obtain high yield with good fruit quality of date palm production

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر الصفات المورفولوجیة للأغاریض على نسبة خف الثمار لثمانیة أصناف نخیل بلح فى أسیوط

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال أعوام 2011، 2012، 2013 على ثمانیة أصناف لنخیل البلح هى الزغلول – الحیانى – الحلاوى- العریبى – بنت عیشة – السمانى- السیوى والعمرى والنامیة فی المزرعة البحثیة بکلیة الزراعة جامعة أسیوط . وکانت أهداف الدراسة کالتالی :
1- مقارنة الصفات المورفولوجیة لأغاریض ثمانیة أصناف لنخیل البلح.
2- دراسة العلاقة بین مستوى خروج الأغاریض وصفاتها المورفولوجیة.
3- تحدید نسبة خف الثمار للثمانیة أصناف.
وقد أوضحت النتائج:
-      اختلفت الصفات المورفولوجیة للأغاریض والشماریخ تبعا لاختلاف الأصناف ومستوى خروج الأغاریض.
-      اتجهت جمیع الصفات المدروسة نحو الزیادة تبعا لمستوى خروج الأغاریض من المستوى الأدنى إلى المستوى الأعلى.
-      اختلفت نسبة الخف باختلاف الأصناف ومستوى خروج الأغاریض .
-  أظهرت الدراسة أنه بتقصیر 1 سم من الشماریخ یقلل المحصول الأولى بحوالی (3.11 ، 3.74 ، 4.64%) کمتوسط لأغاریض المستوى الأعلى والأوسط والأدنى على التوالی تبعاً للأصناف موضع الدراسة.
تعتبر هذه الدراسة هامة من الناحیة الاقتصادیة والبستانیة. حیث أنها توضح أهمیة خف الثمار علی أساس صفات الأغاریض والشماریخ للحصول علی محصول عال ذو صفات ثمریة جیدة.

Keywords [العربیة]

  • الصفات المورفولوجية
  • باقة
  • ستراند
  • رقيق الفاکهة
  • النخيل