Antimicrobial Activity of Some Spices and Herbs Essential Oils

Document Type : Original Article

Abstract

Essential oils of  marjoram (Origanum majorana), rosemary (Rosmarinus officinalis), sage (Salvia officinalis) and thyme (Thymus vulgaris), were tested for their antimicrobial activity against  four Gram-negative bacteria, four  Gram-positive bacteria, four filamentous fungi and two yeast species which possess an importance as food spoilers or pathogenic microorganisms. The antimicrobial activity of tested essential oils at different concentrations (1,2,3,5 and 10 mg/ml) was determined by the well agar diffusion method. Sage and thyme essential oils showed the highest inhibitory effect against tested microorganisms, followed by rosemary and marjoram essential oils. The microbial spectra were decreased with increasing the concentrations of essential oils.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

النشاط المضاد للمیکروبات للزیوت العطریة لبعض التوابل والأعشاب

Abstract [العربیة]

لقد تم اختبار النشاط المضاد للمیکروبات للزیوت الطیارة المستخلصة من البردقوش والحصى البان والمریمیة والزعتر ضد أربعة أنواع من البکتریا الموجبة لصبغة جرام وأربعة أنواع من البکتریا السالبة لصبغة جرام وأربعة أنواع من الفطریات الخیطیة ونوعین من الخمائر والتى تکتسب أهمیتها من حیث کونها میکروبات ممرضة أو مسببة لفساد الأغذیة. وقد استخدمت طریقة الانتشار عبر الأجار لتقدیر النشاط المضاد للمیکروبات لهذه الزیوت الطیارة عند اضافتها بترکیزات مختلفة تتراوح بین 1- 10  مجم/مل بیئة. وأظهرت النتائج أن الزیوت الطیارة لکل من المریمیة والزعترهى الأکثر کفاءة فى تثبیط نمو المیکروبات المستخدمة فى الدراسة یلیها الزیت الطیار للحصى البان ثم الزیت الطیار للبردقوش , کما لوحظ انخفاض معدل النمو المیکروبى کلما ازداد الترکیز المستخدم من الزیت الطیار

Keywords [العربیة]

  • النشاط
  • المردقوش
  • إکليل الجبل والمريمية والزعتر والزيوت الأساسية المضادة للميکروبات