Chemical Properties and Juice Quality of Three Sugarcane Varieties as Affected by Gypsum, Filter Mud Cake and Inorganic Fertilization

Document Type : Original Article

Abstract

A field experiment was conducted at Mallawi Agriculture Research Station Farm – El-Minia Governorate, Egypt in two successive seasons of 2012/2013 and 2013/2014 (plant crops) to find out the influence of gypsum, filter mud cake with inorganic fertilization on chemical composition and juice quality of three sugarcane varieties. The obtained results could be summarized as follow:
Gypsum rates had insignificant effect on leaves consists of P and K and significantly on the percentages of N, S and Ca of sugarcane leaves in the both seasons. Each increment in gypsum rate was associated with a significant increase in juice quality (brix% and sucrose%) in the two seasons. Juice purity% and reducing sugars% significantly affected by gypsum rates only in the first season, but the same traits showed insignificant response to gypsum rates in the second growing season.
As for, filter mud cake with inorganic fertilization, the data cleared that fertilization had a significant effects on the traits of N, P, K, S and Ca leaves consist, juice quality traits (brix, sucrose and reducing sugars percentages) in the first and the second growing seasons.Juice purity percentage significantly affected only in the 1st season.
Also, varieties differed significantly in respect to the traits of N, P and K leaves consists and brix% in the first and the second growing seasons, but had insignificant effect in respect of S and Ca leaves concentrations, purity% and reducing sugars% not only in the first season but also in the second one as well as it had significant effect on sucrose% in the second growing season.

The second order interaction showed insignificant effects on N, P, S and Ca leaf concentrations, significant effect on brix and sucrose percentages in the first and the second growing seasons, while it showed significant effect in K concentration in the second season only, however it had a significant effect on purity and reducing sugars percentages only in the first growing season.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر الجبس وطینة المرشحات والتسمید الغیر العضوى على الخصائص الکیمیائیة وجودة العصیر لثلاثة أصناف من قصب السکر

Abstract [العربیة]

أقیمت تجربة حقلیة فى مزرعة محطة بحوث ملوى الزراعیة بمحافظة المنیا، مصر خلال موسمی 2012/2013 و 2013/2014 (قصب غرس) لمعرفة تأثیر الجبس وطینة المرشحات مع التسمید الغیر عضوى على الترکیب الکیمیائی وجودة العصیر لثلاثة أصناف من قصب السکر. ویمکن تلخیص النتائج التی تم الحصول علیها على النحو التالی:
أظهرت  معدلات الجبس تأثیراً معنویاً على نسب النیتروجین والکبریت والکالسیوم فى أوراق قصب السکر فی کلا الموسمین ولکن لم تظهر تأثیرمعنوى على محتوى الأوراق من الفوسفور والبوتاسیوم فى کلا الموسمیین کما ارتبطت کل زیادة فی معدلات الجبس مع زیادة معنویة فی جودة العصیر (برکس و السکروز) فی الموسمین. بالنسبة للنقاوة والسکریات المختزلة  تأثرت معنویاً بمعدلات الجبس فقط فی موسم النمو الأول ولکن نفس الصفات لم تظهر أستجابة معنویة فى موسم النمو الثانى.
بالنسبة لطینة المرشحات مع التسمید غیر العضوی فقد أوضحت البیانات أن لها تأثیر معنوی على محتوى الأوراق من النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم والکبریت والکالسیوم وکذلک  صفات جودة عصیر (البرکس والسکروز ونسبة السکریات المختزلة%) فی موسمی النمو. النسبة المئویة لنقاوة العصیر تأثرت معنویاً فقط فى موسم النمو الأول.  
أختلفت الأصناف اختلافاً معنویاً فیما یتعلق بترکیز الأوراق من النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم فی موسمیین النمو. ولکن لم یکن لها تأثیر معنوى فیما یتعلق بترکیزات الأوراق من الکبریت والکالسیوم والنقاوة٪ والسکریات المختزلة٪ فی موسمی النمو. وأظهرت تأثیراً معنویاً فى النسبة المئویة للسکروز فقط فى موسم النمو الثانى.
أظهر تفاعل الدرجة الثانیة تأثیرات غیر معنویة على ترکیزات الأوراق من النیتروجین والفوسفور والکبریت والکالسیوم وتأثیر معنوى على البرکس و السکروز فی الموسمین الاول والثانی، بینما أظهرالتفاعل تأثیر معنوی على ترکیز البوتاسیوم فى الأوراق فقط فی الموسم الثانی وأظهر التفاعل تأثیر معنوى على نسبة النقاوة والسکریات المختزلة فی موسم النمو الأول.

Keywords [العربیة]

  • قصب السکر- التسميد-الجبس-غير العضوية
  • الأصناف