Effect of Some Organic N Fertilizers Enriched with Spiruling Platensis Algae on Growth and Productivity of Red Roomy Grapevines

Document Type : Original Article

Abstract

During 2015 and 2016 seasons, Red Roomy grapevines were fertilized with three organic manures (Poultry manure, Plant compost and Farmyard manure) enriched with Spirulina platensis algae as a partial replacement of 25 to 75% inorganic N. The merit was detecting the best source of organic N enriched with Spirulina platensis algae applied with inorganic N that responsible for producing higher yield with better berries quality.
Replacing 50% of inorganic N by 50% organic manures enriched with Spirulina platensis algae at 20 ml/vine was enhancing growth, yield and cluster weight on the other hand replacing 75% of inorganic N by 75% organic manures enriched with Spirulina platensis algae at 40 ml/vine gave favourable effects on vine nutritional status, berries colouration and quality of the grapes. Percentage of shot berries was greatly declined by using N as 25% inorganic N plus 75% organic manures enriched with Spirulina platensis algae at 40 ml/vine. In descending order, the best organic manures in this respect were poultry manure, Plant compost and Farmyard manure.  

For enhancing growth and yield of Red Roomy grapevines, it is suggested to supply the vines with N (60g/vine/year) through 50% inorganic N + 50% poultry manure enriched with Spirulina platensis algae at 20 ml/vine/year. Fertilizing the vines with N as 25% inorganic N + 75% poultry manure enriched with 40 ml Spirulina platensis algae gave the best results with regard to berries colouration and quality.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر بعض الأسمدة العضویة المزودة بطحلب الاسبیریولینا بلاتینسیس علی النمو وانتاجیة العنب الرومى الأحمر

Abstract [العربیة]

خلال موسمى 2015، 2016 تم تسمید کرمات العنب الرومى الأحمر بثلاثة مصادر عضویة (زرق الدواجن- کمبوست النبات – السماد البلدى) المزودة بطحلب الاسبیریولینا بلاتنسیس کبدیل جزئى بنسبة 25-75% سماد نیتروجینى غیر عضوى وکان الهدف بیان افضل مصدر ومعدل للتسمید النیتروجینى العضوى وطحلب الاسبیریولینا بلاتنسیس المستخدم مع السماد النیتروجینى الغیر عضوى وذلک لانتاج محصول عالی وخصائص جودة عالیة للحبات.
أدى استبدال 50% من السماد النیترروجینى الغیر عضوى بنسبة 50% أسمدة عضویة مزودة بطحلب الاسبیریولینا بلاتنسیس بمعدل 20 مل للکرمة/السنة إلی حدوث تحسن فى النمو وکمیة المحصول ووزن العنقود أما استبدال 75% من السماد النیتروجینى الغیر عضوى بنسبة 75% أسمدة عضویة مزودة بطحالب الاسبیریولینا بلاتنسیس بمعدل 40 مل للکرمة/ السنة فقد کان فعالا فى تحسین الحالة الغذائیة للکرمات، تلوین الحبات وجودة الحبات ولقد قلت النسبة المئویة للحبات الصغیرة کثیرا باستخدام النیتروجین علی أساس 25% سماد غیر عضوى + 75% سماد عضوى مزودة بطحلب الاسبیریولینا بلاتنسیس بمعدل 40 مل للکرمة وکان أفضل مصدر للسماد العضوى فى هذا الصدد هو سماد زرق الدواجن یلیه کمبوست النبات ثم السماد البلدى مرتبة ترتیبا تنازلیا.

لأجل تحسین النمو وکمیة محصول کرمات العنب الرومى الأحمر فانه یقترح تسمید الکرمات بالنیتروجین (60 جرام/السنة) خلال50% سماد غیر عضوى، 50% سماد عضوى زرق الدواجن مع طحلب الاسبیریولینا بلاتنسیس بمعدل 20 مل/الکرمة، أما تسمید الکرمات بالنیتروجین علی أساس 25% سماد غیر عضوى + 75% سماد زرق الدواجن المزودة بـ 40 مل من طحلب الاسبیریولینا بلاتنسیس فإنه یعطى أفضل النتائج بخصوص تلوین الحبات وجودتها.

Keywords [العربیة]

  • نيتروجين عضوى
  • نيتروجين غير عضوى – طحلب الاسبيريولينا بلاتنسيس – العنب الرومى الأحمر