Response of Manfalouty Pomegranate Trees to Foliar Application of Salicylic Acid

Document Type : Original Article

Abstract

This study was carried out during 2014 and 2015 seasons for examining the effect of different concentrations (50,100 and 200 ppm) and frequencies of application (once, twice or thrice) of salicylic acid on fruit splitting%, yield and fruit quality of Manfalouty pomegranate trees grown under Minia region conditions.
Treating Manfalouty pomegranate trees with salicylic acid once, twice or thrice at 50 to 200 ppm was very effective in stimulating all growth aspects, leaf pigments, N, P, K, Mg, Ca, Zn, Fe, Mn and Cu, initial fruit setting% and fruit retention%, gross and marketable yields, physical and chemical characteristics of the fruits relative to the control treatment. The promotion was materially associated with increasing concentrations from 50 to 200 ppm and frequencies of application from once to thrice. Fruit shape, fruit pomace% and reducing sugars were unaffected with salicylic acid treatments. Fruit splitting % was greatly declined with salicylic acid treatments.
Carrying out two sprays of salicylic acid at 100 ppm at growth start and again just after fruit setting was responsible for controlling fruit splitting % and improving yield and fruit quality of Manfalouty pomegranate trees grown under Minia region conditions.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

استجابة أشجار الرمان المنفلوطى للرش الورقى بحامض السلسلیک

Abstract [العربیة]

أجریت هذه الدراسة خلال موسمى 2014، 2015 لاختبار تأثیر ثلاثة ترکیزات (50، 100، 200 جزء فى الملیون) وعدد مرات الرش المختلفة (مرة، مرتین، ثلاث مرات) لحامض السلسلیک علی النسبة المئویة لتشقق الثمار وکمیة المحصول وخصائص الجودة للثمار فى اشجار الرمان المنفلوطى النامیة تحت ظروف منطقة المنیا.
کان رش الأشجار بحامض السلسلیک مرة، مرتین، ثلاث مرات بترکیز ما بین 50 إلی 200 جزء فى الملیون فعالا جدا فى تحسین جمیع صفات النمو الخضرى وصبغات الورقة وعناصر النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم والماغنسیوم والکالسیوم والزنک والحدید والمنجنیز والنحاس والنسبة المئویة للعقد الأولى وللثمار الباقیة علی الشجرة وکمیة المحصول الکلیة والتى سیتم تسویقها وکذلک الخصائص الطبیعیة والکیمیائیة للثمار وکان التحسن فى هذه الصفات متناسبا طردیا مع زیادة الترکیز المستخدم من 50 الی 200 جزء فى الملیون ومرات الرش المستخدمة من حامض السلسلیک من مرة إلی ثلاث مرات.
لم یتأثر شکل الثمرة والنسبة المئویة للتفل والسکریات المختزلة بالمعاملات المختلفة لحامض السلسلیک وکان هناک انخفاض واضح فى النسبة المئویة لتشقق الثمار بمعاملات حامض السلسلیک.
لآجل تقلیل النسبة المئویة لتشقق الثمار وتحسین کمیة المحصول وخصائص الجودة فى اشجار الرمان المنفلوطى النامیة تحت ظروف منطقة المنیا فإنه یتم رش الأشجار مرتین بحامض السلسلیک فى بدایة النمو الخضرى وبعد مرحلة عقد الثمار مباشرة بترکیز 100 جزء فى الملیون.

Keywords [العربیة]

  • : حامض السلسليک – أشجار الرمان المنفلوطى – کمية المحصول – خصائص الجودة للثمار – تشقق الثمار