Comparative Evaluation of Antimicrobial Activity and Functional Properties of Native and Esterified Legume Proteins

Document Type : Original Article

Abstract

Tow legume proteins (cowpea and common bean proteins) were isolated and esterified with methanol in the presence of hydrochloric acid for 10 h at 4°C to give esterification extent 82% and 79%; respectively. Esterification raised the pIs (iso-electric points) of legume proteins from pH 4 for the native legume proteins, to pH 6 in the case of cowpea protein and pH 8 in the case of common bean. Applying methylated proteins at four different concentrations (0.5, 0.75,1 and 2 mg/ml) to Petri dishes containing nutrient agar infected with two pathogenic Gram- negative (Enterobacter cloacae and Serratia marcescens) and Gram- positive bacteria (Listeria monocytogenes) gave rise to concentration-dependent inhibition zones.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تقیم التاثیر المضاد للبکتریا والخصائص الوظیفیة لبعض البروتینات البقولیة الطبیعیة والمعدلة بالاسترة

Abstract [العربیة]

تم عزل نوعین من بروتینات البقولیات من بذور کل من اللوبیا والفاصولیا وتم اجراء عملیة استرة بواسطة کحول المیثیل فی وجود حمض الهیدروکلوریک لمدة عشر ساعات علی درجة حرارة 4 مئویة حقق معزول البروتین للوبیا درجة استرة بنسبة 82% بینما حقق معزول الفاصولیا 79%. ادت عملیة الاسترة الی زیادة نقطة التعادل الکهربی من درجة حموضة 4 الی 6 فی حالة اللوبیا و8 فی حالة الفاصولیا. کما تم اختبار البروتینات المعدلة بطریقة الاسترة بعدة ترکیزات ((0.5,0.75,1 and 2 mg/ml مع نوعین من المیکروبات السالبة لجرام هی (Enterobacter cloacae وSerratia marcescens) واخری موجبة لجرام (Listeria monocytogenes) وادی ذلک لظهور تثبیط للبکتریا معتمدة علی الترکیز

Keywords [العربیة]

  • البروتين الأسترة
  • البروتينات البروتينية
  • النشاط المضاد للبکتيريا
  • خصائص وظيفية