• Home
  • Browse
    • Current Issue
    • By Issue
    • By Author
    • By Subject
    • Author Index
    • Keyword Index
  • Journal Info
    • About Journal
    • Aims and Scope
    • Editorial Board
    • Editorial Staff
    • Publication Ethics
    • Indexing and Abstracting
    • Related Links
    • FAQ
    • Peer Review Process
    • News
  • Guide for Authors
  • Submit Manuscript
  • Reviewers
  • Contact Us
 
  • Login ▼
    • Login
    • Register
  • العربیة
Home Articles List Article Information
  • Save Records
  • |
  • Printable Version
  • |
  • Recommend
  • |
  • How to cite Export to
    RIS EndNote BibTeX APA MLA Harvard Vancouver
  • |
  • Share Share
    CiteULike Mendeley Facebook Google LinkedIn Twitter
Assiut Journal of Agricultural Sciences
Articles in Press
Current Issue
Journal Archive
Volume Volume 49 (2018)
Volume Volume 48 (2017)
Issue Issue 6
Issue 5-2
Issue 5-1
Issue Issue 4
Issue Issue 3
Issue Issue 2
Issue 1-2
Issue 1-1
Volume Volume 47 (2016)
Volume Volume 46 (2015)
Volume Volume 45 (2014)
(2017). Effect of Yeast and Bio-power on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48(1-1), 191-201. doi: 10.21608/ajas.2016.3741
. "Effect of Yeast and Bio-power on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines". Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48, 1-1, 2017, 191-201. doi: 10.21608/ajas.2016.3741
(2017). 'Effect of Yeast and Bio-power on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines', Assiut Journal of Agricultural Sciences, 48(1-1), pp. 191-201. doi: 10.21608/ajas.2016.3741
Effect of Yeast and Bio-power on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 2017; 48(1-1): 191-201. doi: 10.21608/ajas.2016.3741

Effect of Yeast and Bio-power on Growth and Fruiting of Flame Seedless Grapevines

Article 15, Volume 48, 1-1, February 2017, Page 191-201  XML PDF (292.22 K)
Document Type: Original Article
DOI: 10.21608/ajas.2016.3741
Abstract
This investigation was carried out during 2015 & 2016 seasons, at Afak farm located at Balat district, New Valley Governorate. To study the effect of yeast and bio-power vegetative growth, nutrient status, and fruiting of Flame Seedless grapevines. The experiment was arranged in a complete randomized block design with seven treatments and three replications consisting of two vines per each.
The obtained results could be summarized as follow:
Using the recommended dose of nitrogen (RDN) via 25% mineral plus 75% bio-form significantly increased the number of leaves/shoot and leaf area as well as leaf nutrient composition compared to use RDN via mineral N fertilizer alone. No significant differences on these traits due to use RDN via bio-form plus either 75 or 50% mineral-N. Also, no significant differences on shoot length due to use the double or triple form of fertilization compared to use mineral-N only. All combined fertilization treatments significantly increased the yield and improved the cluster and berry traits compared to use RDN via mineral source only.
It is evident from the foregoing results that double form (50% plus 50% yeast or bio-power) or triple form of fertilization (25% m + 25 or 50% yeast plus 50 or 25% bio-power) improved the vegetative growth, yield and berry quality. In addition, it minimized the production costs and environmental pollution
Keywords
bio-fertilizers; Yield; Berry quality; Environmental pollution
Main Subjects
Plant Protection
Article Title [العربیة]
تأثیر رش الخمیرة والمنشط الحیوی علی نمو وإثمار کروم العنب الفلیم عدیم البذور
Abstract [العربیة]
أجریت هذه الدراسة خلال موسمی 2015 ، 2016 علی شجیرات العنب الفلیم عدیم البذور المنزرعة بمزرعة آفاق بمنطقة بلاط بالوادی الجدید. بهدف دراسة تأثیر رش الخمیرة والمنشط الحیوی علی النمو الخضری وحالة العناصر الغذائیة والمحصول وخصائص العناقید والحبات.
وقد أظهرت النتائج الأتی:
-  أدی استخدام التسمید فی الصورة الثنائیة (معدنی + حیوی) أو الصورة الثلاثیة (معدنی + خمیرة + المنشط الحیوی) إلی زیادة مؤکدة فی عدد الأوراق لکل فرع ومساحة الأوراق ومحتوی الأوراق من عناصر النیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم بینما لم تظهر فروق جوهریة فی طول الأفرع مقارنة بإستخدام التسمید فی الصورة المعدنیة فقط.
-     سبب إستخدام التسمید فی الصورة المرکبة تحسین صفات العنقود والثمار مقارنة بالتسمید المعدنی فقط.
-     أظهرت النتائج تفوق استخدام المنشط الحیوی مقارنة بإستخدام الخمیرة.
من نتائج هذه الدراسة یمکن التوصیة بأهمیة استخدام خلیط الأسمدة فی الصورة الثنائیة (50% معدنی + 50% حیوی) أو الثلاثیة (25% معدنی + 50 أو 25% منشط + 50 أو 25% خمیرة) وذلک لتحسین النمو الخضری والحالة الغذائیة لشجیرات العنب مع إنتاج محصول عال ذو خصائص ثمریة جیدة. فضلاً عن تقلیل تکالیف التسمید والتلوث البیئی الناشئ عن الأسمدة المعدنیة.
Keywords [العربیة]
الأسمدة الحیویة، الغلة، جودة التوت، التلوث البیئی
Statistics
Article View: 99
PDF Download: 126
Home | Glossary | News | Aims and Scope | Sitemap
Top Top

Journal Management System. Designed by NotionWave.