Effect of Some Treatments on Tolerance of Ewaise Mango Trees to Abiotic Stress

Document Type : Original Article

Authors

Department of Pomology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

Abstract

The roles of K, Ca, B, and biochar among other macro- and micronutrients are very important. Mango tree fruiting can be enhanced by applying a balanced dose of K, Ca, and B as well as using biochar as an organic fertilizer. In order to test the theory that applying these nutrients in combination would boost vegetative development and enhance the quality and productivity of Ewaise mango trees, a field investigation was carried out during three consecutive 2021, 2022 and 2023 seasons. Biochar and two sources of calcium, boron, and potassium (cal plus or zero salt). While Biochar was applied at a rate of 750 g/m2, all Ca, K, and B sources were applied at a rate of 12g or 60 ml/tree. The results showed that the shoot length, leaf area, leaf chlorophyll N, P, and K, yield, total soluble solids, and sugar levels were all markedly enhanced by these treatments. in addition, the results showed that salicylic acid, K, and B at zero salt were more effective than other treatments and controls. Furthermore, it was discovered that cal plus (Ca, K, and B) was more beneficial in improved the quality and yield, but zero salt was more effective in enhanced of the growth features. So, it is recommended that calcium or potassium should be administered in addition to boron or biochar to enhance the growth, yield, and quality of Ewaise mango trees and lessen the negative effects of abiotic stress.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير بعض المعاملات على تحمل أشجار المانجو العويس للإجهاد البيئي

Authors [العربیة]

  • عبد الفتاح مصطفى الصالحي
  • فاطمة الزهراء محمد عبد الله جوده
  • أحمد محمد عبد الغني
  • أحمد سامح حمدي
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال مواسم 2021، 2022، 2023 بمزرعة خاصة تقع في القوصية – محافظة أسيوط – مصر.
لدراسة تأثير استخدام بعض العناصر الغذائية والفحم النشط على النمو الخضري والحالة الغذائية والمحصول وخصائص ثمار المانجو العويس. حيث تم استخدام أربع معاملات من مخلوط العناصر الغذائية إضافة للفحم النشط ومعامله الشاهد. وقد صممت التجربة بنظام القطاعات كامله العشوائية ذات ثلاث مكررات وشجره واحده لكل منها.
وقد أظهرت النتائج ما يلي
سبب استخدام مخلوط العناصر أو الفحم النشط زيادة معنويه لكل من طول الفرع وعدد الاوراق ومساحه الورقة ومحتواها من الكلوروفيل والعناصر مقارنه بمعامله (الشاهد).
أدت جميع المعاملات المستخدمة إلي زيادة المحصول وتحسين خصائص الثمار من حيث زيادة وزن الثمرة ونسبة اللب وكذلك محتواها من المواد الصلبة الذائبة والسكريات وفيتامين (C).  مقارنة بمعاملة الشاهد.
ارتبطت زيادة النمو الخضري والحالة الغذائية للأشجار وبالتالي المحصول وخصائص الثمار نتيجة إضافة مخلوط البوتاسيوم والبورون وحمض السالسيليك يليه الكالسيوم والبوتاسيوم والبورون أو الفحم النشط.
من نتائج هذه الدراسة يمكن التوصية بأهمية إضافة مخلوط العناصر الغذائية كل شهر خلال موسم النمو خاصه زيروسولت (بوتاسيوم، بورون وحمض السالسيليك بمعدل 60 مل/شجرة كل 30 يوم) حيث يؤدي ذلك إلي تحسين النمو الخضري والحالة الغذائية لأشجار المانجو مع إنتاج محصول عال ذو خصائص ثمريه جيدة إضافة إلى تقليل الآثار الضارة الناتجة عن الإجهاد البيئي.

Keywords [العربیة]

  • تطبيق المانجو
  • العناصر الغذائية
  • الجودة
  • المحصول