Some Economic Indicators of Balady Bread Industry at Assiut City

Document Type : Original Article

Abstract

Baladi bread is one of the most important types of bread consumed by the Egyptian society in general and those of low-income on particular. The study aimed to identify some production economics indicators of baladi bread industry especially those related by its infrastructure, both of total costs and returns, and net income derived from it. The study depended on the quantitative and qualitative analysis, applying regression analysis and reached to this results and recommendation:
1- The number of bakeries not only differs in its increase rates than that of total population at both of Assiut governorate and its counties, but also has been distributed   at unfair base among different counties.
2- The differences in baking costs among the west and east parts of Assiut city are mainly due to the differences in the costs of the rental value of the bakeries and the costs of their labour.
3. Clear role for the use of natural gas in reducing the cost of baladi bread production compared using kerosene as a source of energy.
4. Bakeries with medium capacities (one ton and less than two ton) are aple to reduce the cost of baking compared to each of the two other categories at least (less than one ton) and (two ton and over).
5. The gains of bakeries used natural gas amounted to an average of about 38 pounds  par ton  while the loss of those used kerosene is amounted to  an average of about 89 pounds par ton. At the same time the gains of bakeries with a capacity (one ton and less than two ton) are estimated at an average of about 14 pounds par ton, while the loss of bakeries with capacities (less than one ton) and (two ton and over) amounted to an average of about 47, 4 pounds and 33, 9 pounds par ton, which may reflect the legitimacy of the owners of bakeries in claim to reconsider of their accounting style concerning the activity of baking industry.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

بعض المؤشرات الاقتصادیة فى صناعة الخبز البلدى بمدینة اسیوط

Abstract [العربیة]

ساعد وجود نهر النیل بمصر على استقرار الانسان المصرى على ضفافه واشتهر المصریون بالزراعة وخاصة زراعة القمح ، حیث کان یتم مضغ حبوب القمح کمصدر للتغذیة للحصول على الطاقة منه. ثم توصلوا الى طحن هذه الحبوب وصناعة عجینة توضع على النار فتکون على شکل خبز صالح للاستخدام بصورة افضل من مضغ حبوب القمح بحالتها الاولیة. وقد اطلق المستهلک المصرى لفظ العیش على الخبز لیوحى بمدى اهمیته بالنسبة له حیث انه یعد المکون الرئیسی على مائدة المستهلک والوحید احیانا المستخدم للتغذیة حیث ان سعره المنخفض یجعله فى مقدرة جمیع طبقات المجتمع ولاسیما الطبقة محدودة الدخل ، ویحتوى الخبز على الکثیر من العناصر الغذائیة الضروریة ، حیث یحتوى على بعض المواد البروتینیة والکربوهیدراتیة والفیتامینات، وهو بذلک یعتبر مصدرا هاما للسعرات الحراریة والعناصر الغذائیة الرئیسیة. والواقع أن معرفة المصریین القدماء للخبز قد بدأت منذ ستة الاف سنة قبل المیلاد ، حیث عرفوا حوالى 100 نوع منه وجعلوه من مقدساتهم فقدموه کقرابین للالهة حیث ضمت تلک القرابین حوالى ثلاثین نوعا من الخبز فى عهد الملک رمسیس الثالث)1(.
ویعتبر الخبز البلدى احد اهم انواع الخبز التى یستهلکها المجتمع المصرى عموما والطبقات منخفضة الدخل منه على وجه الخصوص.
 

Keywords [العربیة]

  • بمدينة اسيوط-الخبز البلدى-المؤشرات الاقتصادية