A Comparative Study on Some Oils as Natural Antioxidants

Document Type : Original Article

Authors

Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

Over the past few years, several scientific researchers investigated that the rosemary, sweet almond and thyme oils are now recognized as essential components of functional foods.This study evaluates the quantities of flavonoids, total phenolic content (TPC), antioxidant properties, and fatty acid composition of almond, thyme, and rosemary oils. The results of the fatty acid analysis showed that the two oils had different profiles;sweet almond oil had considerable amounts of the important fatty acids;oleic and linoleic acids, while almond oil was rich in monounsaturated fatty acids (MUFA) and low in saturated fatty acids.Moreover, rosemary oil had the highest phenolic content among the other investigated oils; thyme oil had the highest flavonoids and antioxidant activity among the other oils. These results highlight the beneficial nutritional and functional qualities of almond, thyme, and rosemary oils, indicating their potential use as food components or nutritional supplements with positive health effects.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

دراسة مقارنة بعض الزيوت كمضادات أكسدة طبيعية

Authors [العربیة]

  • أميرة ياسر عبد المنعم أمين
  • محمد رشوان عبد العال رشوان
  • روفيدة فرج محمد مفتاح
قسم علوم وتكنولوجيا الأغذية،کلية الزراعة ، جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

خلال السنوات القليلة الماضية، اهتم العديد من الباحثين بدراسة زيوت إكليل الجبل واللوز الحلو والزعتروالتي أصبحت الآن عنصرًا أساسيًا في الأغذية الوظيفية. تهتم هذه الدراسة بتقدير محتوي الفلافونويدات، والفينولات الكلية والنشاط المضاد للأكسدة، وتركيب الأحماض الدهنية في كلا من زيوت اللوز والزعتر وإكليل الجبل. و قدأظهرت نتائج تحليل الأحماض الدهنية للزيوت الثلاثة أن الزيتين (زيت الزعتر و زيت اللوز) لديهما محتويات مختلفة: حيث كان لزيت اللوز الحلو كميات كبيرة من الأحماض الدهنية المهمة مثل حمض اوليك وحمض اللينوليك، بينما كان زيت اللوز غنيًا بالأحماض الدهنية غير المشبعة ومنخفضًا في الأحماض الدهنية المشبعة.. وقد كان زيت الروزماري أعلى في محتوى الفينولات الكلية مقارنة بالزيوت الاخري.بينما كان زيت الزعتر أعلى في محتوى الفلافونيدات ونشاط مضاد للأكسدة مقارنة بالزيوت الاخري. وتشير هذه النتائج المتحصل عليهاالي تميز الخصائص الغذائية والوظيفية المفيدة لزيوت اللوز والزعتر وإكليل الجبل، والتي يمكن استخدامها كمكونات غذائية أو مكملات غذائية ذات اثار صحية إيجابية.

Keywords [العربیة]

  • إكليل الجبل
  • اللوز الحلو
  • الزعتر