Effect of Zinc Applications on the Productivity of Thompson Seedless Grapevines

Document Type : Original Article

Authors

Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Abstract

The most significant table grape cultivar in Egypt is the Thompson Seedless. Table grape production aims to improve grape quality attributes, primarily in response to market demand. A healthy grapevine's growth and development depend on zinc. To achieve optimal yield and berry quality, foliar treatment of zinc must be done while keeping an eye on suitable zinc levels. Twenty-eight uniform Thompson Seedless grapevines were used in the current experiment, which took place at the Fruit Section of the Faculty of Agriculture, Assiut University, at the Experimental Orchard throughout two consecutive seasons of 2021 and 2022. Seven treatments were conducted in four replicates (vines) and organized in a randomized complete block design. The treatments are: nano zinc oxide (1 and 2 ppm), zinc sulfate (100 and 200 ppm), chelated zinc (100 and 200 ppm), and control. Spraying was achieved when the new shoots reached 10-15 cm long, after fruit set, and one month later. The study's findings demonstrated that spraying the clusters with various forms and concentrations of zinc improved the Thompson Seedless grape cultivar's fruit quality and yield components in comparison to the control treatment. Following zinc sulfate at 100 ppm and chelated zinc at 100 ppm in that order, nano zinc oxide therapy at 2 ppm was likewise the most successful. Therefore, it might be suggested to spray the clusters with nano zinc at a concentration of 2 ppm or zinc sulfate at a concentration of 100 ppm for the best results.

Keywords


Article Title [العربیة]

تأثير اضافات الزنك على انتاجية كروم العنب طومسون سيدلس

Authors [العربیة]

  • مختار ممدوح شعبان
  • مروة مدحت كمال محبوب
  • إيمان عبد الحكيم عبد الله أبوزيد
قسم الفاكهة ، كلية الزراعة ، جامعة أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة بمزرعة الفاكهة - كلية الزراعة - جامعة أسيوط - مصر خلال موسمى النمو  2021 و 2022 بهدف دراسة تأثير الرش بمصادر مختلفة من سماد الزنك على المحصول وجودة حبات العنب الطومسون. كان تصميم التجربة قطاعات كاملة العشوائية تشمل 7 معاملات و 4 مكررات لكل معاملة وكانت المعاملات كالتالى الرش بنانو اوكسيد الزنك بتركيز 1و2 ppm وكبريتات الزنك بتركيز100 و 200 ppm والزنك المخلبى بتركيز 100 و200 ppm فى صورة فردية والكنترول وقد تم الرش عند بداية التفتح عندما وصل طول الفرخ إلى  10-15 سم وبعد العقد وبعد شهر من العقد.
ويمكن تلخيص النتائج كما يلى

أدت جميع المعاملات المدروسة إلى زيادة معنوية فى مكونات المحصول مقارنة بالكنترول وكانت أفضل المعاملات هو الرش بنانو اوكسيد الزنك بتركيز 2 ppm.
أظهرت جميع المعاملات قيد الدراسة تحسنا معنويا فى صفات الحبات مقارنة بالكنترول وكانت أفضل المعاملات هو الرش بنانو اوكسيد الزنك بتركيز 2 ppm .
سببت المعاملات زيادة معنوية فى نسبة المواد الصلبة الذائبة والسكريات المختزلة ونقص معنوى فى الحموضة الكلية مقارنة بالكنترول وكانت أفضل المعاملات هى الرش بنانو اوكسيد الزنك بتركيز2 ppm يليها الرش بكبريتات الزنك بتركيز 100 ppm ثم الرش بالزنك المخلبى بتركيز 100 ppm.

من نتائج هذه الدراسة يمكن التوصية بأهمية الرش بنانو اوكسيد الزنك بتركيز 2 جزء فى المليون أوكبريتات الزنك بتركيز 100 ppm أوالزنك المخلبى بتركيز 100 ppm حيث يؤدى ذلك إلى إنتاج محصول عالى ذو خصائص عناقيد وحبات جيدة فضلا عن أهمية إستخدام الزنك فى الصورة النانونية حيث أنه يستخدم بكميات أقل من الصورة التقليدية وبالتالى يقلل من التلوث البيئى وسرعة امتصاصه بواسطة النبات.

Keywords [العربیة]

  • نانو الزنك
  • كبريتات الزنك
  • الزنك المخلب
  • جودة الثمار
  • مكونات المحصول