Monitoring Invertase Activity and its Impact on Sugar Beet Roots (Beta vulgaris L.) During Extended Storage Under Controlled Conditions

Document Type : Research papers

Authors

Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt

Abstract

Sugar beet factories employ long-term storage of sugar beet roots to extend the processing campaign in Egypt. Changes in the chemical composition of sugar beet roots during storage, driven by invertase enzyme activity, impact the crystallization process in sugar production. This study aimed to monitor invertase activity in sugar beet roots harvested at 180, 195 and, 210 days of cultivation, applying different storage conditions for 1, 10, 20, and 30 days.   Additionally, the study explored the influence of invertase activity on reducing sugars content in sugar beet roots.  Results indicated that covered storage conditions exhibited the lowest invertase activity compared to open air and room storage conditions. Moreover, reducing sugars content was affected by invertase enzyme activity. Storage conditions displayed the lowest inverted sugars content across all tested sugar beet root varieties. Thus, the study suggests that long-term storage with covered conditions is suitable for extending the processing campaign, emphasizing the importance of considering inverted sugars concentration.

Keywords


Article Title [العربیة]

مراقبة نشاط الإنفرتيز وتأثيره على جذور بنجر السكر (Beta vulgaris L.) أثناء التخزين الممتد تحت ظروف محكومة

Authors [العربیة]

  • منة الله محمد الأنور الجداوي
  • رانیا مصطفى حمدي
  • روفیدة فرج مفتاح
قسم علوم وتكنولوجیا الأغذیة، كلیة الزراعة، جامعة أسیوط، مصر.
Abstract [العربیة]

تستخدم مصانع بنجر السكر التخزين طويل المدى لجذور بنجر السكر لزيادة مدة تشغيل مصانع السكر في مصر. أثناء تخزين جذور بنجر السكر تحدث بعض التغيرات في التركيب الكيميائي للجذور نتيجة نشاط إنزيم الانفرتيز الذي يؤثر على عملية التبلور في صناعة السكر. ولذلك، تم تصميم هذه الدراسة لتتبع نشاط الانفرتيز لجذور بنجر السكر التي تم حصادها بعد 180، 195 ،210 يوما من الزراعة وتطبيق ظروف تخزين مختلفة لمدة 1، 10، 20، 30 يوما.
علاوة على ذلك، تم التحقق من محتوى السكريات المختزلة في جذور بنجر السكر كمنتج نهائي لنشاط إنزيم الإنفرتيز. أظهرت النتائج التي تم الحصول عليها أن ظروف التخزين بالتغطية كانت لها أقل قيمة في نشاط إنزيم الإنفرتيز مقارنة بظروف التخزين في الهواء الطلق وفي الغرفة. علاوة على ذلك، أظهر تقليل محتوى السكريات المتأثر بنشاط إنزيم الإنفرتيز وظروف التخزين بالتغطية أقل محتوى من السكريات المحولة كذلك في جميع أصناف جذور بنجر السكر المختبرة. وبالتالي كشفت الدراسة الحالية أن التخزين طويل الأمد مناسب لإطالة الحملة باستخدام ظروف التخزين المغطاة. ومع ذلك، ينبغي أيضا أن يؤخذ في الاعتبار تركيز السكريات المحولة.