Effect of some Pre and Post-harvest Treatments on White Banaty (Thompson Seedless) Grapes during Cold Storage

Document Type : Original Article

Authors

Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University.

Abstract

This study was carried out during 2020 and 2021 seasons on White Banaty grapevines grown in the Experimental Orchard of Pomology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University. This investigation aimed to examine the effect of some pre and post-harvest treatments on physical and chemical characteristics of white Banaty berries during cold storage. The obtained results showed that all treatments reduced the decay % and fruit weight loss under cold storage for five weeks compared with control treatment. The combined treatment of ascorbic acid as pre-harvest + GA3 at 50 ppm as post-harvest treatment was more effective in storage of white Banaty grapes for the longest period with high berries quality.

Keywords


Article Title [العربیة]

تأثير بعض معاملات ما قبل وبعد الحصاد على ثمار العنب البناتي تحت ظروف التخزين البارد

Authors [العربیة]

  • زين العابدين الحسين عبدالسلام محمد
  • طلعت كامل رفعت المهدي
  • رشاد عبدالوهاب إبراهيم
  • ايمان عبدالحكيم عبدالله ابوزيد
قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة خلال عامي2020 ،2021 على صنف العنب البناتي (الطومسون سيدلس) المنزرعة بمزرعة أبحاث كلية الزراعة جامعة اسيوط. وكانت هذه الدراسة تهدف إلى دراسة تأثير بعض معاملات ما قبل وبعد الحصاد على الصفات الطبيعية والكيمائية وجوده ثمار العنب البناتي خلال التخزين البارد، وكانت تصميم التجربة هو القطاعات كاملة العشوائية في توزيع القطع المنشقة مرة واحدة (split plot design).
أظهرت النتائج المتحصل عليها أن جميع المعاملات قللت نسبة التلف وكذلك نسبه الفقد في الوزن تحت ظروف التخزين البارد لمدة خمسة اسابيع مقارنه بمعاملة الكنترول.
في نهاية فترة التخزين احتوت الثمار المعاملة بالجبريلليك او الاسكوربيك على نسبة أعلي من السكريات المختزلة مقارنة بالثمار الغير معاملة (الكنترول) ووجدت أعلي القيم في الثمار المعاملة بالاسكوربيك تلتها الثمار المعاملة بالجبريلليك وذلك خلال موسمي الدراسة.
كانت المعاملة الخليط من حمض الاسكوربيك كمعاملة قبل الحصاد وحمض الجبريلليك كمعامله بعد الحصاد أكثر تأثيراً لتخزين العنب البناتي لأطول فتره مع الاحتفاظ بأعلى جوده للحبات.

Keywords [العربیة]

  • بناتي الأبيض
  • قبل وبعد الحصاد
  • التخزين البارد
  • جودة التوت