The Potential Impact of The Quality of Sugar Beet Roots (Beta vulgaris L.) on Sugar Loss in The Beet Molasses

Document Type : Original Article

Authors

1 Food Science and Technology Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

2 Delta Sugar Company, Kafr El-Sheikh, Egypt.

Abstract

The main objective of this study was to assess the potential factors that influence the amount of sugar lost during the final molasses processing of sugar beet roots. Late sugar beet roots harvesting has an impact on the beets’ quality, and root rot infestations led to a large rise in the concentrations of inverted sugars, K, Na, and α-amino N, which had negative processing effects. For this purpose, during processing, samples of sugar beet molasses and sugar beet roots (from two separate designs of manufacturing lines) and research fields were collected in Delta Sugar Company during different times in the 2022 working seasons early season, middle season and late season (from middle of February to late March, from early April to middle of May and from middle of May to late June, respectively). The sucrose content of sugar beet roots drastically decreased over the harvesting season, meanwhile K, Na, α-amino N, inverted sugars and other ingredients accumulated in beets, therefore, the sugar beet roots' quality significantly deteriorated. However, sugar beets root quality was significantly enhanced from 79.71±1.96% to 81.47±2.07% till the middle of the season. Moreover, the sugar beet root juice's purity increased considerably from 86.92±2.04to 87.52±2.65% at the same time of the season. The obtained results showed a reversible correlation between sugar beets’ quality, sugar losses in beet molasses. Furthermore, K, Na, α-amino N and inverted sugar levels in sugar beet were in a reversible relationship with beets quality. Therefore, the standards for evaluating quality may evolve in response to future processing industry needs.

Keywords


Article Title [العربیة]

التأثير المحتمل لجودة جذور بنجر السكر(Beta vulgaris L.) على فقدان السكر في مولاس البنجر

Authors [العربیة]

  • منة الله محمد الانور الجداوى 1
  • علا احمد فرغلي مصطفى 1
  • سامي ابراهيم الصياد 1
  • السيد جمعه ابراهيم محمد 2
1 قسم علوم وتكنولوجيا الاغذية، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، مصر.
2 شركة الدلتا للسكر، كفر الشيخ، مصر.
Abstract [العربیة]

الهدف الرئيسي من هذه الدراسة هو تقييم العوامل التي تؤثر على كمية السكر المفقودة أثناء المعالجة النهائية لمولاس جذور بنجر السكر. الحصاد المتأخر لجذور بنجر السكر له تأثير على جودة البنجر، كما أدت الإصابة بتعفن الجذور إلى ارتفاع كبير في تركيزات السكريات المحولة، K، Na، و α-amino N، والتي لها آثار صناعية سلبية. ولهذا الغرض، أثناء الصناعة، تم جمع عينات من مولاس بنجر السكر وجذور بنجر السكر (من تصميمين منفصلين لخطوط التصنيع) والتجارب البحثية في شركة الدلتا للسكر خلال أوقات مختلفة في مواسم العمل لعام 2022، بداية الموسم ووسط الموسم واخر الموسم (من منتصف فبراير إلى أواخر مارس، ومن أوائل أبريل إلى منتصف مايو ومن منتصف مايو إلى أواخر يونيو، على التوالي). انخفض محتوى السكروز في جذور بنجر السكر بشكل كبير خلال موسم الحصاد، وفي الوقت نفسه K، Na، α-amino N، والسكريات المحولة والمكونات الأخرى المتراكمة في البنجر، وبالتالي تدهورت جودة جذور بنجر السكر بشكل ملحوظ، بينما تحسنت جودة جذور بنجر السكر معنوياً من 1.96±79.71% إلى 2.07 ±81.47% حتى منتصف الموسم. علاوة على ذلك، زادت درجة نقاء عصير جذور بنجر السكر بشكل كبير من2.04 ± 86.92إلى2.65 ±87.52% في نفس الوقت من الموسم. أظهرت النتائج المتحصل عليها وجود علاقة عكسية بين جودة بنجر السكر وفقد السكر في مولاس البنجر. علاوة على ذلك، كانت مستويات K , Na ,α-amino N والسكر المحول في بنجر السكر في علاقة عكسية مع جودة البنجر. ولذلك، فإن معايير تقييم الجودة قد تتطور استجابة لاحتياجات العمليات الصناعية المستقبلية.

Keywords [العربیة]

  • بنجر السكر
  • المولاس
  • السكروز
  • جودة جذور البنجر