Impact of Phosphine Fumigation Treatments on the Vitality of Wheat Grains at Different Storage Periods

Document Type : Original Article

Authors

Agronomy Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

Abstract

To study the effect of phosphine fumigation treatments (two tablet/ton exposure for 24, 48, 72 hours; four tablet/ton exposure for 24, 48,72 hours; six tablet/ton exposure for 24, 48, 72 hours ) on the vitality of bread wheat grains cv. Giza 171 at different storage periods (fresh grains, 3, 6, and 9 months) using a complete randomized design with three replications at the laboratory of Prof. Dr. Youssef Mohamed Omar,  Plant Protection Department,  Agriculture Faculty, Assiut University during the period from 26 May 2022 to 3 March 2023. Grains of Giza 171 cv. were obtained from the Agronomy Department Farm, Agriculture Faculty, Assiut University. The obtained result showed that the tested storage periods had a highly significant effect on all studied traits. Thus, the maximum mean values of germination power (%), germination percentage (%), roots and shoot length (cm), and seedling dry weight (g) traits were recorded at the begging of storage then a gradual decrease occurred. In addition, treating wheat grains with phosphine at different doses for different periods gained a significant increase in all studied traits compared to the control treatment (without fumigation), while there were no noticeable differences between most of the phosphine treatments themselves were found. Therefore, we suggest under the conditions of this study, wheat grains could be treated with 2 tablets of phosphine for a period of 72 hours to reduce the dose and increase the exposure time which could reduce the harmful effects of excessive doses of phosphine.

Keywords


Article Title [العربیة]

تأثير معاملات التبخير بالفوسفين على حيوية حبوب القمح في فترات التخزين المختلفة

Authors [العربیة]

  • يوسف السعدي
  • المهدي عبد المطلب طعيمه
  • محمد ثروت سعيد
  • الحسین حمادة عبدالعظيم
قسم المحاصيل، كلية الزراعة، جامعة اسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

لدراسة تأثير معاملات التبخير بالفوسفين (قرصان / طن لمدة تعرض 24 و 48 و72 ساعة؛ أربعة أقراص / طن لمدة تعرض 24 و 48 و72 ساعة، ستة أقراص / طن لمدة تعرض 24 و 48 و72 ساعة) على حيوية حبوب القمح في فترات التخزين المختلفة (بدون تخزين، 3، 6، 9 أشهر). تم تصميم تجربة باستخدام التصميم كامل العشوائية بثلاثة مكررات بمعمل الأستاذ الدكتور / يوسف محمد عمر بقسم وقاية النبات بالطابق الخامس الأوسط من المبنى التعليمي لكلية الزراعة بجامعة أسيوط خلال الفترة من 26 مايو 2022 إلى 3 مارس 2023. تم الحصول على حبوب القمح صنف جيزة 171 من مزرعة قسم المحاصيل بكلية الزراعة جامعة أسيوط.
أظهرت النتائج المتحصل عليها أن فترات التخزين المختبرة لها تأثير معنوي جدا على جميع الصفات المدروسة. وهكذا تم تسجيل اعلي متوسطات لقيم قوة الإنبات (٪) ونسبة الإنبات (٪) وطول الريشا والجذير (سم) والوزن الجاف للبادرات (جم) في بداية التخزين ثم حدث انخفاض تدريجي بزيادة فترة التخزين. بالإضافة إلى ذلك، أدت معاملة حبوب القمح بجرعات مختلفة من الفوسفين لفترات تعرض مختلفة إلى زيادة عالية المعنوية في جميع الصفات التي تم دراستها مقارنة بمعاملة الكنترول (بدون فوسفين)، في حين أن الفروق بين معظم معاملات الفوسفين نفسها لم تكن معنوية. لذلك وللحصول على أعلى متوسط ​​قيم للصفات محل الدراسة وللحفاظ على حيوية الحبوب خلال فترات التخزين يمكن معاملة حبوب القمح بقرصين من الفوسفين لمدة 72 ساعة لتقليل الجرعة وزيادة وقت التعرض لتقليل الآثار الضارة لجرعات الفوسفين العالية.

Keywords [العربیة]

  • تأثير معاملات
  • التبخير بالفوسفين
  • حبوب القمح