Impact of Partial Uropygialection at Different Ages on Carcass Criteria and Some Blood Parameters for Broilers

Document Type : Original Article

Authors

Poultry Production Department, Faculty of Agriculture, Assiut University, Assiut, Egypt.

Abstract

This study aimed to evaluate the effect of partial uropygialectomy (PU) on carcass criteria and some blood parameters of broilers (ross-308). Two hundred, day-old, broilers were randomly distributed into five experimental groups of 40 chicks in four replicates, 10 chicks each. First group used as control (without PU) while, PU was applied on chicks in the 2nd (T1), 3rd (T2), 4th (T3) and 5th (T4) groups at 14, 17, 21 and 24 days of age, respectively. On the last day of the experiment carcass characteristics and some blood parameters were studied. Results indicated that the partial uropygialectomy did not have significant effects on percentages of dressed carcass, breast, thigh, drumsticks, back, wings and spleen. The highest abdominal fat% (P<0.05) was recorded for T1 group. Chemical composition of meat was not significantly affected by PU at different ages. Studied blood parameters were not significantly affected by PU, except plasma albumin level which significantly (P<0.05) increased in T3, and cholesterol level which was significantly higher in T4 compared with other groups. From the results of this study, it could be concluded that partial uropygialectomy at 14 days of age for broiler chickens achieved the highest performance and carcass traits.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير استئصال الغدة الزيتية جزئياً في أعمار مختلفة على خصائص الذبيحة وبعض قياسات الدم لدجاج التسمين

Authors [العربیة]

  • محمد الصغير محمد
  • حاتم یوسف الحمادى
  • محمد متولی احمد
  • محمد فرغلي علم الدين
  • نورهان علاء الدين حلمي
قسم إنتاج الدواجن، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر.
Abstract [العربیة]

هدفت هذه الدراسة إلى تقييم تأثير استئصال الغدة الزيتية الجزئي (PU) على خصائص الذبيحة وبعض قياسات الدم لدجاج التسمين (Ross-308). تم توزيع 200 كتكوت تسمين، عمر يوم واحد، بشكل عشوائي على خمس مجموعات تجريبية مكونة من 40 كتكوت، في أربع مكررات، كل منها 10 كتكوت. تم استخدام المجموعة الأولى كمجموعة مقارنة تحكم (بدون استئصال) بينما تم تطبيق استئصال الغدة الزيتية الجزئي على الكتاكيت في المجموعات الثانية (T1) والثالثة (T2) والرابعة (T3) والخامسة (T4) في عمر 14، 17، 21، 24 يومًا، على التوالي. في اليوم الأخير من التجربة تمت دراسة خصائص الذبيحة وبعض مقاييس الدم. أشارت النتائج إلى أن استئصال الغدة الزيتية الجزئي لم يكن له تأثير معنوي على النسب المئوية للذبيحة والصدر والفخذ والدبوس والظهر والأجنحة والطحال. ولوحظت أعلى نسبة دهون في البطن (P <0.05) في مجموعة T1 مقارنة بالمجموعات الأخرى. لم يتأثر التركيب الكيميائي للحوم معنويا باستئصال الغدة الزيتية الجزئي في مختلف الأعمار. لم تتأثر قياسات الدم المدروسة معنويا بـعملية الاستئصال، باستثناء مستوى الألبومين في البلازما الذي زاد معنويا (P <0.05) في T3 ومستوى الكوليسترول الذي كان أعلى معنويا في T4 مقارنة بالمجموعات الأخرى. من ملاحظاتنا في هذه الدراسة، يمكننا أن نستنتج أن استئصال الغدة الزيتية الجزئي في الأعمار المبكرة وبالأخص في عمر 14 يومًا لدجاج اللحم حقق أعلى صفات للذبيحة مع انخفاض نسبة الدهون.