Impact of Different Potassium Fertilization Sources on Growth, Yield and Fruit Quality of Sultani Fig Tree

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Pomology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

2 Horticulture Research Institute, Agriculture Research Center, Giza, Egypt.

Abstract

The experiment was conducted on Sultani fig trees located on the farm of Shandawil Island Research Station, Sohag, Egypt, throughout the course of two subsequent growth seasons in 2020 and 2021. The goal of the study was to determine the applying various potassium sources to Sultani Fig trees' vegetative growth, yield components, and fruit quality. Data showed that when compared to untreated ones, the application of various potassium fertilization sources considerably enhanced leaf area, shoot length, and shoot thickness. Additionally, yield, ripeness, and fruit quality were all improved by all investigated potassium fertilization sources. The usage of potassium thiosulfate led to the maximum values of fruit weight, length, and diameter being noted. Between all examined treatments, there were no appreciable variations in fruit length or fruit diameter. The highest TSS and reducing sugar values, as well as the lowest titratable acidity values, were produced by vinasse and potassien. Additionally, no appreciable variations were discovered between them. One may deduce that in order to improve some vegetative development, high yield, and good fruit quality, different potassium fertilization sources were required twice a year. Therefore, from an economic perspective, vinasse and potassien are preferred. Due to reduced pollution and a lower overall cost of production.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثير مصادر التسميد البوتاسى المختلفة على النمو والمحصول وجودة ثمار أشجار التين السلطاني

Authors [العربیة]

  • حسن عبد القوي عبد الجليل 1
  • علاء عبد الجابر بدوي مسعود 1
  • إيمان عبد الحكيم عبد الله أبو زيد 1
  • محمد عبد الشكور علي عبد الخالق 2
  • ندى صابر أحمد بهلول 2
1 قسم الفاكهة، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، مصر.
2 معهد بحوث البساتين، مركز البحوث الزراعية، الجيزة، مصر.
Abstract [العربیة]

تم اجراء هذه التجربة خلال موسمي 2020، 2021 على أشجار التين السلطاني التي تبلغ من العمر16 سنة المنزرعة بالمزرعة البحثية لمحطة البحوث الزراعية – شندويل – سوهاج – مصر. بهدف دراسة تأثير التسميد ببعض الأسمدة البوتاسية مختلفة المصادر على النمو الخضري والمحصول والاثمار حيث تمت الاضافة للتربة والرش بالمركبات بصورة فرديه وبالتركيزات التالية (سلفات بوتاسيوم 200 جم/شجرة، فيناس 5 لتر/شجرة، بوتاسين 312.5 ملى/شجرة، بوتاسيوم ثيوسلفات 400 ملى/شجرة) تمت إضافتها على دفعتين في منتصف شهر مايو ويوليو وكان تصميم التجربة قطاعات كاملة العشوائية.
وقد أظهرت النتائج
أظهرت جميع معاملات التسميد البوتاسي زيادة جوهرية في مساحة الورقة وطول الأفرع وسمك الأفرع مقارنة بالأشجار التي لم تسمد بالتسميد البوتاسى (المقارنة).
أوضحت جميع معاملات التسميد البوتاسى تحسنا معنويا في مكونات المحصول والصفات الطبيعية والكيميائية للثمار.
سبب الرش بالفيناس والبوتاسين زيادة معنوية في محتوى عصير الثمار من TSS والسكريات المختزلة ونقص معنوي في الحموضة الكلية للعصير.
لم تكن هناك فروق جوهرية بين معاملات التسميد المختلفة في معظم الصفات المدروسة.
من نتائج الدراسة يمكن التوصية بأهمية التسميد بالأسمدة البوتاسية على دفعتين في منتصف شهر مايو ويوليو لتحسين النمو الخضري وإنتاج محصول عالي ذو خصائص جودة عالية. نظراً لعدم وجود فرق معنوي بين معاملات التسميد المختلفة يفضل استخدام الفيناس أوالبوتاسين لتقليل التلوث البيئي وتكلفة الانتاج.