Improvement of Color Removal by Sodium Metabisulfite and Ammonium Persulphate on Syrup Talodora Clarification Process

Document Type : Original Article

Authors

1 Department of Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, Assiut University, Egypt.

2 Egyptian Sugar and Integrated Industries Company (ESIIC), Hawamdia, Giza, Egypt.

Abstract

This study aimed to improve the color removal of talodora syrup by using sodium metabisulfite and ammonium persulphate, which have a very important effect in the bleaching process. The behavior of the materials used at different concentrations on Brix and the pH of the syrup was studied, as well as the color removal efficiency. Experiments were carried out at Hawamdia sugar refinery factory, Giza Governorate, in the General Administration for Quality and Control, during September and October 2022. The results showed that the rate of decolorization of the samples increased with the increase the concentration of the additives. The best color removal of the syrup is 60.4% when using Sodium metabisulfite at a concentration of 550 ppm on the processed syrup. While the best color removal of the syrup was 35.2% when ammonium persulphate at a concentration of 800 ppm was added to outlet syrup of talodora when compared to color of outlet syrup of talodora. On the other hand, it became clear that the removal color of the syrup when adding the material at the same concentration to the treated syrup was 70.2%, when compared to the color of the syrup inlet talodora. Through the results obtained, it was clear that ammonium persulfate was better than sodium meta sulfite of its effect on removing the color of syrup.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين إزالة لون شربات التالودورا باستخدام ميتا كبريتيت الصوديوم ويبركبريتات الأمونيوم أثناء مرحلة المعالجة

Authors [العربیة]

  • ناديه هلال عبد الحميد رمضان 1
  • سامي ابراهيم الصياد 1
  • سومیة محمد إبراهیم درویش 1
  • السيد عبد النبي رمضان 1
  • محمد عطيتو احمد الطاهر 2
1 قسم علوم وتكنولوجيا الأغذية، كلية الزراعة، جامعة أسيوط، أسيوط، مصر.
2 شركة السكر والصناعات المتكاملة المصرية، مصنع التكرير، الحوامدية، الجيزة، مصر
Abstract [العربیة]

تهدف الدراسة الي تحسين إزالة لون شربات التالودورا باستخدام ميتا كبريتيت الصوديوم وبيركبريتات الأمونيوم لما لهما تأثير كبير في عمليه التبييض. تمت دراسة سلوك المواد المستخدمة بالتركيزات المختلفة على بركس ودرجة حموضة الشربات وكذلك على كفاءة إزالة اللون. أجريت التجربة بمصنع تكرير السكر بالحوامدية بمحافظة الجيزة بالإدارة العامة للجودة والرقابة خلال شهري سبتمبر وأكتوبر2022. وقد أظهرت النتائج أن معدل إزالة اللون للعينات يزداد مع زيادة تركيز المواد المضافة، وكانت أفضل ازالة لونية للشربات 60.4% عند استخدام ميتا كبريتيت الصوديوم بتركيز550 جزء في المليون على الشربات المعالج. بينما كانت أفضل ازالة لونية للشربات هي35.2% عند اضافة بيركبريتات الأمونيوم بتركيز 800 جزء في المليون على شربات خروج التالودورا عند مقارنته بلون شربات خروج التالودوا، ومن جانب آخر اتضح أن ازاله لون الشربات عند اضافه المادة بنفس التركيز على الشربات المعالج 70.2% وذلك عند مقارنته بلون شربات دخول التالودورا. ومن خلال النتائج المتحصل عليها اتضح أن مادة بيركبريتات الأمونيوم كانت أفضل من ميتا كبريتيت الصوديوم من حيث تأثيرها على ازاله لون الشربات.

Keywords [العربیة]

  • الازاله اللونيه
  • ميتاكبرتيت الصوديوم
  • بيركبريتات الامونيوم
  • شربات التالودورا