Effect of Fruiting Spur Length and Spraying Seaweed Extract on Yield and Berries Quality of Early Sweet Grapevines

Document Type : Original Article

Abstract

This study was carried out during 2014 and 2015 seasons to examine the effect of three levels of fruiting spur length (two, three or four eyes/ spur) and four concentrations of seaweed extract (0.05, 0.1, 0.2 or 0.4%) on the percentages of bud burst and fruiting buds, growth, vine nutritional status, yield and berries quality of Early sweet grapevines grown under Minia region conditions.
Increasing fruiting spur length from two to four eyes resulted in a gradual reduction on bud burst%, leaf area, berry setting%, yield, cluster weight and dimensions, shot berries% and total acidity%, while fruiting buds%, shoot length, number of leaves / shoot, percentages of N, P, K, Mg and Ca, berry weight and dimensions, T.S.S%, total sugars % and T.S.S./acid ratio were progressively enhanced. Foliar application of seaweed extract at 0.05% to 0.4% resulted in stimulating all the investigated characteristics except shot berries% and total acidity% over the check treatment. The effect was in proportional to the increase in concentrations of seaweed extract. All the studied parameters were unaffected by increasing concentrations of seaweed extract from 0.2 to 0.4%.
For promoting the yield of Early Sweet grapevines quantitatively, it is suggested to prune the vines leaving 30 fruiting spurs x two eyes/ each besides spraying seaweed extract three times at 0.2%. Pruning to leave15 fruiting spurs x four eyes/ each plus spraying seaweed extract three times at 0.2% gave the best results with regard to quality of the berries

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تأثیر طول الدابرة الثمریة ورش مستخلص الأعشاب البحریة علی کمیة المحصول وجودة الحبات فى کرمات العنب الأیرلی سویت

Abstract [العربیة]

جری هذا البحث خلال موسمى 2014، 2015 لدراسة تأثیر ثلاثة مستویات من طول الدابرة الثمریة (إثنان، ثلاثة، أربعة عیون / الدابرة) وأربعة ترکیزات من مستخلص الأعشاب البحریة (0,05، 0,1، 0,2، 0,4%) علی النسبة المئویة لتفتح البراعم والبراعم الثمریة، النمو، الحالة الغذائیة للکرمة وکمیة المحصول وخصائص الجودة للحبات فى العنب الإیرلی سویت النامى تحت ظروف منطقة المنیا.
وقد أظهرت النتائج مایلی أدى زیادة طول الدابرة الثمریة من اثنین إلی أربعة عیون إلی حدوث نقص تدریجی فى النسبة المئویة لتفتح البراعم ومساحة الورقة للحبات الصغیرة والنسبة المئویة لعقد الحبات وکمیة المحصول ووزن وأبعاد العنقود والنسبة المئویة والحموضة الکلیة مما أدى إلی زیادة تدریجیة فى النسبة المئویة للبراعم الثمریة وطول الفرخ وعدد الأوراق التى علیه والنسبة المئویة للنیتروجین والفوسفور والبوتاسیوم والماغنسیوم والکالسیوم ووزن الحبة وأبعادها والنسبة المئویة للمواد الصلبة الذائبة الکلیة والسکریات الکلیة والنسبة ما بین المواد الصلبة الذائبة الکلیة إلی الحموضة .
أدى الاستخدام الورقى لمستخلص الأعشاب البحریة ترکیز ما بین 0,05 إلی 0,4% إلی تحسین جمیع الصفات السابقة ماعدا النسبة المئویة للحبات الصغیرة والحموضة الکلیة وذلک بالمقارنة بمعاملة الکونترول وکان التأثیر متناسبا طردیا مع الترکیز المستخدم من مستخلص الأعشاب البحریة ولم تتأثر جمیع الصفات تحت الدراسة بزیادة الترکیز المستخدم من مستخلص الأعشاب البحریة بین 0,05 إلی 0,4%.
من نتائج الدراسة یمکن التوصیة بأنه
1-     یقترح تقلیم کرمات العنب الإیرلى سویت بترک 30 دابرة ثمریة بکل دابرة عینین جنبا الی جنب مع رش مستخلص الاعشاب البحریة ترکیز 0,2% ثلاث مرات وذلک لإنتاج محصول عالی.
یقترح ایضا التقلیم بترک 15 دابرة ثمریة بکل دابرة أربعة عیون مع رش مستخلص الأعشاب البحریة ترکیز 0,2% ثلاث مرات وذلک لتحسین خصائص العناقید وجودة الحبات

Keywords [العربیة]

  • کرمات العنب الإيرلى سويت – طول الدابرة الثمرية – مستخلص الأعشاب البحرية – کمية المحصول وخصائص الجودة للحبات