AN IMPROVED PROTOCOL FOR THE MICROPROPAGATION OF PINEAPPLE (Ananas comosus (L.) Merrill)

Document Type : Original Article

Authors

Department of Tropical Fruit, Horticulture Research Institute, Agriculture Research Center, Egypt.

Abstract

The present work aimed at improving pineapple (Ananas comosus (L.) Merrill) cv. Smooth Cayenne production throughout the tissue culture technique. Some factors affect this process were studied. The method of surface sterilization, the adventitious and axillary bud formation versus N6-Benzyladenine (BA) concentration, type of medium (liquid or solidified), rooting and acclimatization were evaluated. Explants have been surface sterilized with sodium hypochlorite (NaOCl) at 0.5 %, then with mercuric chloride (Hg Cl2) at 0.1 % both for 5 minutes, with survival percentage of 95%. All explants were cultured onto MS basal medium supplemented with different concentrations of BA and 1.0 mg l-1 Kinetin (Kin). All cultures were maintained in a growth room at a 16 h photoperiod (40 mmol.m-2 s-1), 27 ± 2°C. After eight weeks, number of initiated shoots was counted and the cultures were transferred for multiplication on the best treatment, 2.0 mg l-1 BA and 1.0 mg l-1 Kin. Therefore, using the liquid medium during multiplication stage speed up the growth of proliferated shoots compared to solidified medium. Utilizing 1.0 – 3.0 mg l-1 α-Naphthaleneacetic acid (NAA) or Indole-3-butyric acid (IBA) enhanced the root formation of individual shoots. Finally, the well rooted plantlets, around 12 cm in length, were transplanted onto the Peat moss as a soil bed under the greenhouse. After 4 weeks, the survival percentage was 100 %. By this improved protocol, more than 10000 pineapple plants were produced from one initial plant in less than 9 months. 

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

بروتوكول محسن للإكثار الدقيق للأناناس

Authors [العربیة]

  • عادل أحمد ابو السعود
  • ايهاب سعد بشري
  • هدي علي
قسم بحوث الفاكهة االستوائية- معهد بحوث البساتين- مركز البحوث الزراعية- مصر.
Abstract [العربیة]

يهدف العمل الحالي الي تحسين انتاج الأناناس (Ananas comosus (L.) Merrill) صنف "Smooth Cayenne" من خلال تكنيك زراعة الأنسجة. تمت دراسة بعض من العوامل التي تؤثر علي هذه العملية. قُيمت طريقة التطهير السطحي ، تكوبن البراعم العرضية و الجانبية مقارنة بتركيز البنزيل ادنين (BA) ، نوع الوسط الغذائي (سائل أو متصلب) ، التجذير و الأقلمة. تم تطهير الأجزاء النباتية سطحياً بهيبوكلوريت الصوديوم بتركيز 0.5 %  ، ثم بعد ذلك بكلوريد الزئبقيق بتركيز 0.1 %  لمدة 5 دقائق ، مع نسبة نجاح 95%. زرعت جميع الأجزاء النباتية علي الوسط الأساسي موراشيجي و سكوج (MS) و المزود بتركيزات مختلفة من البنزيل ادنين ، و 1.0 مليجرام/لتر كينتين. تم تحضين جميع الزراعات في غرفة النمو علي فترة ضوئية 16 ساعة (40مل مول/متر مربع/ثانية) ، 27o ± 2o درجة مئوية. بعد 8 اسابيع، تم احصاء عدد الأفرع الخضرية المتكونة ، و نقلت الزراعات لمرحلة التضاعف علي افضل معاملة ، و هي 2.0 مليجرام/لتر بنزيل ادنين و 1.0 مليجرام/لتر كينتين. اسرع الوسط السائل النمو للأفرع المتضاعفة بالمقارنة بالوسط المتصلب. نشط استخدام 1.0 – 3.0 مليجرام/لتر من نفثالين حامض الخليك (NAA) أو اندول حامض البيوترك (IBA) من تكوين الجذور علي الأفرع الفردية. بعد ذلك، تم نقل النُبيتات الجيدة التجذير و التي يتراوح طولها 12 سم علي بيت موس ، كمرقد في الصوبة. بعد 4 اسابيع، كانت نسبة النجاح 100%. و بهذا البرنامج المحسن، تم انتاج ما يقرب من 10000 نبات اناناس من نبات واحد في مدة لا تزيد عن 9 اشهر.
الكلمات الدليلة: اختلافات وراثية ، إكثار دقيق ، أناناس ، تخلق أعضاء ، زراعة انسجة.