IMPROVING FRUIT QUALITY OF ORGANICALLY PRODUCED FRUITS OF EGYPTIAN LIME BY APPLYING SOME BIOFERTILIZERS AND GIBBERELLIC ACID

Document Type : Original Article

Author

Hort. Dep., Faculty of Agriculture, Assiut University

Abstract

Citrus fruits have the majority importance of fruit crops in Egypt.  Limes come next to both of oranges and mandarin, whereas lime trees are grown mainly in new reclaimed sandy soils for favorite production and exportation potential.  This study was carried out during two seasons 2003 and 2004 on organically fertilized Egyptian lime trees grown in reclaimed sandy soil of the experimental station in El-Ghoraieb region, Faculty of Agriculture, Assiut University.  The objective of this investigation was to improve fruit quality of organically fertilized Egyptian lime trees by using both of GA3 (0, 5 or 10 ppm, sprayed 2 weeks after fruit set) and Nitropine (strains of nitrogen fixing bacteria) or Phosphorine (phosphate dissolving bacteria) at rate of 100 g/tree, each applied at fruit set.  The obtained results of this study showed that spraying GA3 alone and both of Nitropine or Phosphorine induced significant improvement of physical and chemical characteristics of mature fruit.  Phosphorine was more effective in improving fruit quality than Nitropine.  Moreover, the combination between GA3 (10 ppm) and Phosphorine gave the best results in this connection, specially for fruits that were harvested at the 3rd harvest date.  Therefore, it could be recommended to spraying GA3 (10 ppm) combined with 100 g of Phosphorine/tree to organically fertilized trees and fruits should be picked at the 3rd harvest date (at the 2nd or 3rd week of August) for improving fruit quality of Egyptian lime under the same conditions of this study.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

تحسين جودة ثمار الليمون المصرى المالح المنتجة عضوياً بإضافة بعض المخصبات الحيوية وحمض الجبريليك

Author [العربیة]

  • فاروق محمد أحمد مصطفى
قسم البساتين – كلية الزراعة – جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

للموالح أهمية رئيسية فى مصر وخاصة الليمون المصرى المالح لكونه من أنسب المحاصيل للزراعة العضوية فى الأراضى الرملية حديثة الاستصلاح لإنتاجيته المناسبة وإمكانية تصدير ثماره، لذا أجريت هذه الدراسة خلال موسمى 2003 ، 2004 على أشجار الليمون المصرى المالح المنزرعة فى أرض رملية مستصلحة بمحطة التجارب البحثية بالغريب بكلية الزراعة جامعة أسيوط ، كمحاولة لدراسة مدى إمكانية تحسين خصائص الجودة لثمار الليمون المصرى المالح المنتجة عضوياً بإضافة بعض المخصبات الحيوية ( النتروبين والفوسفورين بمعدل 100 جم / شجرة بعد العقد مباشرة ) مع رش حمض الجبريليك GA3 ( بتركيز 5 أو 10 جزء فى المليون بعد أسبوعين من عقد الثمار) ولقد تم جمع الثمار المكتملة النمو خلال ثلاثة مواعيد مختلفة للجمع هى الأول فى الأسبوع الثانى أو الثالث من يوليو والثانى بعده بأسبوعين من الأول والثالث بعد الأول بحوالى شهر . ولتحقيق هدف هذه الدراسة أجريت ثلاثة تجارب صممت كل منها بنظام القطع المنشقة كاملة العشوائية مع استخدام ثلاثة مكررات وشجرة لكل مكررة .
            أهم النتائج فيما يلى :


أدت جميع المعاملات بالمخصبات الحيوية أو حمض الجبريليك أو التفاعل بينهم إلى حدوث تأثيرات إيجابية معنوية فى كل من الصفات الطبيعية للثمار ( وزن وحجم الثمرة ، وزن وحجم عصير الثمرة ) والصفات الكيميائية لعصير الثمرة (النسبة المئوية للمواد الصلبة الذائبة الكلية TSS% ، الحموضة الكلية ، والعلاقة بينهما TSS/acid ratio ) .
تفوقت المعاملة بالفوسفورين على كل من النتروبين أو حمض الجبريليك فى تحسين خصائص جودة الثمار فى مواعيد الجمع الثلاثة .
أدت المعاملة بالتركيز العالى من حمض الجبريليك (10 جزء فى المليون ) بالتفاعل مع الفوسفورين إلى الحصول على أفضل خصائص جودة للثمار خاصة فى ميعاد الجمع المتأخر (الثالث خلال الأسبوع الثانى أو الثالث من شهر أغسطس ) .
بخصوص مواعيد الجمع الثلاثة وجد أن أفضل صفات جودة للثمار التى تم جمعها فى الميعاد المتأخر ( الثالث ) .


وعليه يمكن التوصية بإضافة 100 جم من المخصب الحيوى الفوسفورين مع رش الأشجار بتركيز 10 جزئ فى المليون من حمض الجبريليك بعد العقد بأسبوعين مع جمع الثمار متأخراً فى أغسطس وذلك للحصول على أفضل صفات جودة لثمار الليمون المصرى المالح تحت ظروف الدراسة .