PHYSIOLOGICAL EFFECTS OF YEAST AND EFFECTIVE MICROORGANISMS (EM1) APPLICATION ON ZAGHLOUL DATE PALM

Document Type : Original Article

Author

Hort. Dep., Faculty of Agriculture, Assiut University

Abstract

This study was carried out on Zaghloul date palms grown at fruit Orchard of Faculty of agriculture, Assiut University during 2003 and 2004 season.  In  order to improve physical and chemical characters of fruits through soil drench applications of active dry yeast (10, 20 or 30 g/palm) and effective microorganisms solution (EM1, 0.5, 1.0 or 1.5 cm3/1L/palm) at Hababouk stage of fruit (four weeks after pollination).  Twenty one palms were chosed and pollinated with a known male palm throughout the two seasons, where 3 replicates, one palm each, using complete randomized block design (CRB).  The selected palms were treated with the abovementioned treatments for determining bunch weight, fruit retention %, physical and chemical characteristics of fruits in response to yeast and EM1 applications.  The obtained results of this study could be summarized as follow. All treatments with yeast or EM1 improved bunch weight, physical and chemical characteristics of dates.  The middle rate of both yeast (20 g/palm) or EM1 (1.0 cm3/1L/palm) gave the best results of bunch weight with the best fruit quality of Zaghloul date palms.
                On going back to the previously results, it could be concluded that either active dry yeast at 20 g or EM1 (1.0 cm3/L)/palm soil drench application four weeks after pollination for obtaining high yield with good fruit quality under the conditions of this study.

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

التأثيرات الفسيولوجية لإضافة الخميرة والكائنات الدقيقة الفعالة على نخيل البلح الزغلول

Author [العربیة]

  • فاروق محمد أحمد مصطفى
قسم البساتين – كلية الزراعة – جامعة أسيوط
Abstract [العربیة]

أجريت هذه الدراسة على نخيل البلح الزغلول المنزرع بمزرعة كلية الزراعة جامعة أسيوط خلال موسمى 2003 ، 2004 بهدف تحسين خصائص الثمار الطبيعية والكيميائية بإضافة الخميرة (10، 20 ، 30 جم / النخلة ) ومحلول الكائنات الدقيقة الفعالة (EM1 ، 0.5 ، 1.0 ، 1.5 سم3 باللتر) إلى التربة فى طور الحبابوك للثمرة (أربعة أسابيع بعد التلقيح) ، ولقد خصص لهذه الدراسة 21 نخلة حيث صممت التجربة بنظام القطاعات كاملة العشوائية بمعدل ثلاثة نخلات لكل معاملة مع ترك 9 أغاريض بالنخلة ( حوالى 8 أوراق / إغريض ) وتم تلقيحها بذكر واحد خلال موسمى الدراسة .  وتم دراسة وزن السوباطة ، النسبة المئوية للثمار المتبقية  ، وزن وحجم الثمرة وأبعادها ، وزن اللحم والنسبة المئوية لوزن البذرة / الثمرة ، علاوة على الصفات الكيميائية للثمرة متضمنة نسبة المواد الصلبة الذائبة الكلية (TSS%) ، النسبة المئوية للمكونات السكرية (الكلية، المختزلة ، وغير المختزلة) وذلك فى مستخلص ثمار البلح ومدى تأثرها بالمعاملة بالخميرة أو محلول الكائنات الدقيقة الفعالة (EM1) . ويمكن تلخيص أهم النتائج من هذه الدراسة فيما يلى :



أدت جميع المعدلات المستخدمة من الخميرة الجافة النشطة أو محلول الكائنات الدقيقة الفعالة EM1)) إلى تحسين خصائص ثمار البلح الزغلول الطبيعية والكيميائية

-           كانت أحسن النتائج المتحصل عليها من المعاملة بالمعدل المتوسط من الخميرة (20 جم / النخلة ) وكذلك التركيز المتوسط من محلول الـ EM1 (1.0 سم3/1 لتر) .


وعليه يمكن التوصية بإضافة الخميرة الجافة والنشطة بمعدل 20 جم / النخلة ) أو محلول الكائنات الفعالة الدقيقة (EM1) بتركيز 1.0 سم3 /1 لتر / النخلة ) فى طور الحبابوك للثمرة (أربعة أسابيع بعد التلقيح) وذلك للحصول على أحسن محصول مع أفضل صفات جودة لثمرة البلح الزغلول المنزرع تحت ظروف أسيوط .