PRODUCTIVE PERFORMANCE OF NAKED NECK LAYING HENS (Sharkasi) FED DIFFERENT DIETARY PROTEIN LEVELS

Document Type : Original Article

Authors

Animal and Poultry Prod. Dep., Fac. of Agric., Assiut Univ., Assiut

Abstract

: A total number of 667 laying hen from three genotypes : heterozygous naked neck (Na/na), homozygous naked neck (Na/Na) and normally feathered genotype (na/na) were used to study the effect of the gene responsible of  reduced feather coverage (Na), dietary protein levels (17%, 14%) and their combining effect on egg production performance. The main results could be summarized as follows:
1-                   A significant effect (P<0.01) was proved due to genotype on body weight at different ages.
2-                   The naked neck birds (Na/-) were earlier in sexual maturity (P<0.01) by about 4 days with an increase in total egg production by about 12.70% and 10% in Na/na and Na/Na when compared with their normally feathered counterparts.
3-                   The presence of Na gene improved egg weight by about 5.40% and 5.90% whereas, egg mass increased by 18.70% and 16.50% in Na/na and Na/Na genotypes, respectively.
4-                   The na/na genotype was more sensitive to the reduction in protein level than Na/- birds.
5-                   High protein level (17% vs 14%) reduced age at sexual maturity (P<0.05) and improved egg number, egg weight and egg mass by 5%, 2% and 6.70%, for Na/na, Na/Na and na/na genotype, respectively.  Also, high protein improved body weight significantly (P<0.01) at 40 wks of age.
6-                   The presence of Na gene increased albumen by about 3%, 4.70% whereas it reduced yolk % by 3.80% and 5.80% in Na/na and Na/Na genotypes respectively. The Na/- birds exhibited low egg shell quality as measured by shell %, shell strength and thickness when compared with na/na genotype.
7-                   High protein level increased significantly (P<0.01) albumen by 2.2%. whereas it reduced yolk % by 2.7% without any significant effect on egg shell quality.
8-                   The presence of Na gene reduced feather by about 26.50% and 32.80% in Na/na and Na/Na genotypes, respectively. Also, it reduced abdominal fat by 19% and 37.70% in the previous two genotypes.
9-                   The Na/- birds exhibited a significant (P<0.01) improvement in dressing % when compared with the normally feathered hens. A highly significant differences (P<0.01) existed between the different genotypes in body temperature (B.T) where the Na/- birds were lower in B.T. than the normal.
An improvement in ovary and oviduct percentages occurred due to Na 

Keywords

Main Subjects


Article Title [العربیة]

الأداء الإنتاجي للدجاج البياض العاري الرقبة ( الشركسي ) مغذاة تحت مستويات مختلفة من البروتين

Authors [العربیة]

  • أسعد، عبد الرحمن
  • محمد نبٌيل مقلد
قسم الانتاج الحٌيوانى – كلٌية الزراعة – جامعة أسٌيوط
Abstract [العربیة]

أستخدم فى التجربة 667 دجاجة بياضة من ثلاثة تراكيب وراثية هى العاري الرقبة الخليط والأصيل  والطبيعى الترييش لدراسة تأثير جين الرقبة العارية ومستوى البروتين (17%، 14%) والتداخل بينهما على إنتاج البيض. وأمكن تلخيص النتائج كما يلى :
1-                  أظهر التركيب الوراثى تأثيراً معنوياً (1%) على وزن الجسم فى الأعمار المختلفة.
2-                  أظهرت الطيور العارية الرقبة تبكيراً معنوياً (مستوى 1%) فى النضج الجنسي مع زيادة فى إنتاج البيض بحوالي 12.70% و 10% فى كلاً من العاري الخليط والأصيل بالمقارنة بالطبيعى الترييش.
3-                  أدى وجود جين الرقبة العارية إلى تحسين فى وزن البيضة بحوالى 5.4% و 5.9% وزادت كتلة البيض 18.70% و 16.50% فى كلاً من العارى الخليط والأصيل على التوالى.
4-                  كان التركيب الوراثى الطبيعى الترييش أكثر حساسية للانخفاض فى مستوى البروتين عنه فى الطيور العارية الرقبة.
5-                  أدى ارتفاع مستوى البروتين (17%) إلى خفض العمر عند النضج الجنسى وتحسن إنتاج البيض ووزن البيضة وكتلة البيض بحوالى 5%، 2%، 6.70% على التوالى وتحسن وزن الجسم معنوياً (مستوى 1%) عند عمر 40 أسبوع .
6-                  أدى وجود جين الرقبة العارية إلى زيادة فى نسبة البياض بحوالى 3% ، 4.7% بينما أنخفض الصفار بحوالى 3.8% و 5.8% فى كلاً من العاري الخليط والأصيل. وأظهرت الطيور العارية الرقبة انخفاضاً فى جودة القشرة بالمقارنة بالطبيعى الترييش.
7-                  تحسنت نسبة البياض معنوياً بارتفاع نسبة البروتين بينما أنخفضت نسبة الصفار وبدون أى تأثير على صفات جودة القشرة.
8-                  أدى وجود جين الرقبة العارية إلى خفض نسبة الريش بحوالى 26.5% ، 32.8% فى كلاً من العارى الخليط والأصيل على التوالى وأنخفض دهن البطن بحوالى 19% و 37.70% للتراكيب الوراثية السابقة.
9-                  أظهرت الطيور العارية تحسناً معنوياً (1%) فى نسبة التصافى كما أنخفضت درجة حرارة الجسم معنوياً بالمقارنة بالطبيعية الترييش .
10-              ازدادت نسبة المبيض بحوالى 14-25% وكذلك القناة المبيضية بحوالى 10-15% فى الطيور العارية عند مقارنتها بالطبيعية الترييش.
11-              وبالنظر إلى مستوى البروتين فإن ارتفاع مستوى البروتين أدى إلى ارتفاع فى نسبة الريش ، الحوائج ونسبة التصافى بحوالى 7.3%، 17.90%، 1.5% بينما أنخفض دهن التجويف البطنى بحوالى 24%. أدى انخفاض نسبة البروتين إلى نقص نسبة المبيض والقناة المبيضية 9%، 15% على التوالى.
والخلاصة هى أن العامل الوراثى للرقبة العارية يلعب دوراً هاماً فى تنظيم درجة حرارة الجسم والحالة الفسيولوجية للطائر من خلال زيادة الحرارة المفقودة من سطح الجسم ويقلل من الانخفاض فى شهية الطيور وما يترتب على ذلك من تحسن واضح فى أداء إنتاج البيض وتحت المستويات المنخفضة للبروتين تبعاً للظروف البيئية السائدة.